szerző:
hvg.hu

Egy új kiállítás apropóján idézi fel az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) blogja, hogy a gyűjtemény vezetője 1944-ben a rendeletben kiadott utasítás ellenére nem adta be megsemmisítésre a zsidó szerzők bezúzásra ítélt műveit.

A Magyar Távirati Iroda 1944. április 29-én jelentette, hogy a Budapesti Közlöny másnapi számában rendelet jelenik meg „a magyar szellemi életnek a zsidó szerzők írói műveitől való megóvása tárgyában" - idézte fel az OSZK blogja.

A poszt szerint a rendelet alapján a könyvtárnak is 15 napon belül öt példányban el kellett készíteni az állományában található bezúzásra ítélt szerzők és műveik listáját, majd a listát el kellett juttatni a sajtóügyek magyar királyi kormánybiztosához, Kolosváry-Borcsa Mihályhoz.

A szerzők listáját később bővítették, és ugyanígy be is jelentették rendeletben. A lista ugyan elkészült, de Fitz József, az OSZK akkori igazgatója nem szolgáltatott be bezúzásra egyetlen könyvet sem - írta a poszt.

Az OSZK most kiállításon mutatja be a 1944-es könyvbetiltásokat, a könyvmegsemmisítést, valamint a könyvtár kézirattára akkori vezetőjének, Halász Gábornak az életművét és tragikus sorsát. A megnyitó előtt konferenciát is rendeznek a kiállításon bemutatott események történelmi hátteréről.