szerző:
hvg.hu

Pénteken indították útjára azt a hírt, ami a magyar facebookozók között is töretlenül terjed, de úgy tűnik, szerencsére nem igaz: nem halt meg Carlo Pedersoli, a pofonosztó színész, erről ugyanis egyetlen komoly híroldal sem számolt be. Érdekesség, hogy a hír sokak által idézett cáfolata is kamu.

"Ma reggel a szerettei holtan találták a világ egyik legnagyobb színészét az ágyában. Váratlanul érte a szeretteit és az orvosát az eset, nem volt a tragédiára utaló jel" - olvasható az egyik olyan hírben, melyet bár csak ma 10:51-kor tettek közzé, máris több mint 21 ezren lájkolták és/vagy osztották meg. A hír azután kezdett el terjedni, hogy pénteken valaki létrehozott a Facebookon egy "RIP Bud Spencer" oldalt, ami aztán gyorsan gyűjtötte a csatlakozókat.

Mivel a hírről egyetlen komoly hírügynökség vagy lap sem számol be, a hír valószínűleg sajtópaca sajtókacsa - ugyanakkor a cáfolata is az. Az Urbanlegends.hu azt írja: a színész képviselőinek cáfolatot közzétévő MediaMass egy olyan szatirikus lap, amelyen tucatjával találhatunk hasonló híreket. Van halálhír-tagadó cikkük – ugyanazzal a szöveggel, dátummal és illusztrációval – Bud Spencer mellett Jean Renóról, Michael Jordanről és Rick Astleyről is. A blog szerint a tanulság az, hogy nemcsak az interneten terjedő egyenhalálhírekkel érdemes óvatosan bánni, hanem az ugyanitt terjedő egyencáfolatokkal is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!