szerző:
hvg.hu

Az egyik weboldal több tízezer lakásba pillant be, a lakók tudta nélkül.

Az InSecam nevű weboldal több mint 73 ezer lakásbelsőt, kertet, munkahelyet mutat mintegy 256 országból, nem titkosított biztonsági kamerák képeit megszerezve. A kamerák tulajdonosai – jegyzi meg a Motherboard cikke – nagyot hibáztak, nem változtatták meg az alapértelmezett felhasználónevet és jelszót.

A bal oldalon felsorolt országnevek között sajnos Magyarország is szerepel, 402 esettel, feltehetően a lakástulajdonosok nem is tudnak erről.

Az oldal, amely az IP-címe alapján moszkvai eredetű, olyan nagynevű gyártók biztonsági kameráinak képeit közli, mint a Panasonic, a Linksys vagy a Foscam, de persze hangsúlyozni kell, ez nem a gyártók hibája, hanem azoké a felhasználóké, akik nem vették a fáradságot a titkosításra.

©

A Motherboard cikkének megjelenése után az InSecam oldal e-mailben kereste meg őket, kifejtve, hogy az oldal célja, hogy felhívja a figyelmet egy olyan biztonsági problémára, amelyik sokáig „sötétben” volt. A rendszergazda szerint még senki sem kérte, hogy eltávolítsák lakásának képét a weboldalról, feltehetően a felhasználók nem is tudnak erről a megjelenésről. Állítólag a képek hozzáadása a rendszerhez automatikusan történik.

Az e-mailből az is kiderül, hogy amint megváltoztatja valaki az alapértelmezett felhasználónevet és jelszót, eltűnik a kép a rendszerből. Úgyhogy ha biztonsági kamerája van, és ezt még nem tette meg, gyorsan tegye meg, függetlenül attól, hogy felkerült-e vagy sem erre a kukkoló weboldalra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!