szerző:
hvg.hu

Antonio Stradivari foroghat a sírjában: elképesztően szól a 3d-s nyomtatással készült műanyag hegedű.

Nem véletlenül készül fából jó pár hangszer, a fa különleges akusztikai tulajdonságát nem nagyon lehet visszaadni más anyaggal. Ezért is hangzik elsőre meglehetősem furán, hogy közönséges műanyagból nyomtatnak hegedűt, az egyik legösszetettebb építési szakértelmet igénylő hangszert.

©

A hovalin nevű hegedű alakját és méretét egy Stradivarius hegedűmodell ihlette, és az Autodesk Fusion 360-tal tervezett hangszert egy Dremel Idea Builder 3D printerrel készítették, az anyagköltség mindössze 70 dollár volt. A hovalin weboldalán részletes útmutató is kapható a hegedű elkészítéséhez.

Hallgassa meg az alábbi videót, miközben lehunyja a szemét – gondolná, hogy egy műanyag hegedű muzsikál?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!