szerző:
hvg.hu

Egy tudományos oldal professzorokat kért arra, hogy kommentálják azt az egyre elterjedtebb véleményt, miszerint a wifi és a mobilozás olyan veszélyes, hogy akár rákot is okozhat.

Kerüljük a wifit és a mobilozást, rákot okozhat! - ehhez hasonló gondolattal facebookos bejegyzésekben, barátokkal vagy orvosokkal beszélve sok olvasónk találkozhatott. Több probléma akad a figyelmeztetéssel: egyrészt 2016-ban az idézett technológiák elkerülése már-már lehetetlen, másrészt pedig erősen sántít. Utóbbi vélemény nem a miénk, hanem az IFLScience tudományos oldalnak nyilatkozó professzorok mondták, kutatási eredményekre hivatkozva.

"Semmilyen megalapozott bizonyíték nincs arra, hogy a rádióhullámok bármilyen károsodást okozhatnak." - fogalmazott például a témában jártas ausztrál kutató, Rodney Croft. A "megalapozott" szó használata itt az igazán fontos, hiszen sok kutatás próbálta már igazolni a rákkeltő hatást, de csak furcsa egybeesésekről volt szó, ok-okozati összefüggést viszont nem találtak a mobilok és wifik vélt egészségkárosító hatása kapcsán.

Egy ausztrál rákkutató, Darren Saunders szerint is tévhit. Tapasztalata szerint az egész abból indult ki, hogy az elmúlt években nőtt az agydaganatos megbetegedések száma. Csakhogy ez nem írható a mobilok és wifik számlájára, hiszen más elektronikus eszközök révén már jóval régebben ki vagyunk téve nem-ionizáló sugárzásnak.

Simon Chapman professzor pedig több statisztikával és ábrával szolgált, hogy az ausztráliai adatokkal bizonyítsa: az agydaganatos betegségek aránya a mobiltelefonok és a wifi megjelenése előtt, már a 80-as évek elején hasonló volt, mint manapság.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!