szerző:
hvg.hu

Minden városnak jellegzetes hangjai vannak, és hogy ezek miből tevődnek össze, azt most egy interaktív térkép mutatja meg.

Brit számítógépes szakemberek és egy építész nevéhez fűződik egy igen különleges atlasz, a Chatty Maps, amely 12 nagyváros (köztük New York, Boston, Milánó, Barcelona, London) különféle hangjait térképezi fel, eltérő színekkel jelezve azt, hogy egy-egy adott területen milyen zaj (közlekedés - piros, zene - sárga, természet - zöld, ember - kék, épület/mechanika – szürke) dominál.

A különféle kategóriákat rétegekkel jellemzik, amelyeket tetszés szerint ki- és bekapcsolhatunk. A nagyító ikonra kattintva zoomolhatunk a képbe, és ha kiválasztunk egy részt, a jobb oldalon egy grafikon mutatja százalékban a legerősebb zajösszetevőt, de persze a többi arányát is láthatjuk.

©

A fejlesztők a térkép létrehozásához olyan geotagekkel ellátott Flickr fotókat használtak, amelyek címkéi között voltak hanggal kapcsolatosak is.

Mivel hazai nagyvárosok nincsenek rajta a térképen, számunkra inkább csak érdekesség, azoknak viszont akik az említett nagyvárosokban szeretnének valami nyugalmas helyet találni, esetleg költözésen gondolkoznak, hasznos segítség lehet.