szerző:
hvg.hu

Véget ért az Apple–FBI-összecsapás, aminek az eredménye érdekes lépésre készteti a cupertinói céget.

A közelmúlt IT-híreinek egyik legforróbb témája az Apple és az FBI egymásnak feszülése volt a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jának feltörése kapcsán.

Az FBI több hónapja próbálkozott a telefon feltörésével, az Apple viszont nem volt hajlandó hátsó bejáratot készíteni, nehogy később bárki iPhone-jához hozzá lehessen így férni. Voltak, akik ebben nem értettek egyet vele, de a nagy IT-s cégek többsége támogatta. Már a bíróság elé került volna az ügy, azonban az FBI halasztást kért az utolsó pillanatban, hogy tesztelje egy meg nem nevezett harmadik fél megoldását. Mint ahogy arról mi is hírt adtunk, ezzel tulajdonképpen pont is került az ügy végére, be tudtak jutni a terrorista telefonjába.

©

Az Apple is reagált erre, s kiadott egy nyilatkozatott, amelyben ismét nyilvánvalóvá tette, hogy azért utasította el az FBI kérését, mert az veszélyes precedenst teremthet. Természetesen segíteni fogják a bűnüldözési erőfeszítéseket, azonban egyúttal tovább növelik termékeik biztonságát, ugyanis a felhasználók megérdemlik az adatvédelmet, a biztonságot, a privát szférát. Ezek feláldozása nagyobb veszélyeknek teszi ki az embereket és az országokat.

Mindenesetre ez az ügy olyan kérdéseket vetett fel a polgári szabadságjogokkal, a kollektív biztonsággal és az adatvédelemmel kapcsolatban, amelyeket érdemes lesz nemzeti beszélgetések keretei között tisztázni. Az Apple továbbra is elkötelezett, hogy részt vesz az ilyen megbeszéléseken.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!