szerző:
hvg.hu

A NASA “halálra ítélte” az 1997-ben fellőtt, azóta sok fontos felvételt elkészítő Cassinit. A tervek szerint majd a Szaturnuszba zuhanó űrhajó nemrég még egyszer, utoljára “visszanézett” otthonára.

A Cassini-misszió a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és az Olasz Űrügynökség (ASI) közös projektje, melynek célja a Szaturnusz és holdjai felkutatása. Ez olyannyira sikeres volt, hogy az 1997-ben elindított űrszonda – a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva – 2004 júniusában jutott el a Szaturnusz közelébe, de 2003 májusában már a bolygó négy korábban nem ismert holdját is felfedezte.

Múlt szombaton azonban elindult a haláltánc: az a 22 kör, amelyet az űrszonda a bolygó és gyűrűi közötti területen tesz meg, majd végül belezuhan a Szaturnuszba. Ennek apropóján tiszteleg a keresője főoldalán a Cassini űrhajó előtt a Google.

A NASA nemrég egy megható felvételt is közzétett a misszióról. A fénykép április 12-én, 1,4 milliárd kilométerre a Földtől készült, és olyan, mintha az űrszonda búcsúzóul még "visszanézne" otthonára. Itt nézheti meg, hogyan néz ki a Föld 1 400 000 000 km-es távolságból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.