szerző:
hvg.hu

A New York Times szerint az izraeli kémeknek sikerült feltörniük a Kaspersky vírusírtót, a programon belül pedig orosz kémek nyomaira bukkantak.

Nyár óta áll a bál az orosz Kaspersky Lab körül. Az Egyesült Államok hónapokon át tartó lebegtetés után júliusban bevezette első korlátozó intézkedését a cég által forgalmazott vírusvédelmi szoftverekkel szemben. Hírügynökségi jelentés szerint a szoftvergyártó szorosabb kapcsolatokat ápol az orosz kormánnyal, mint azt jelenleg bárki feltételezi. A vállalat szerint ez összeesküvés-elmélet.

A New York Times most egy még erősebb sztorit húzott elő: a beszámoló szerint izraei kémek bejutottak a Kaspersky rendszerébe, majd figyelmeztették az amerikaiakat, hogy az orosz kémek információkat akartak szerezni az amerikai hírszerzés programjairól. A Kaspersky tagadta, hogy mindehhez bármi köze is lenne a cégnek, vagy, hogy tudott volna az orosz titkosszolgálat akciójáról. Az izraeliek szerint az amerikai kormányzati gépekről épp emiatt a figyelmeztetés miatt tiltották ki a Kaspersky programját.

©

Az egész Kaspersky-ügy onnan indult, hogy korábban titkos dokumentumokat loptak el az NSA azon számítógépeiről, amelyeken ott volt az orosz vírusírtó. A New York Times megkereste a Fehér Házat, az izraelieket, az oroszokat és a Kaspersky-t is, de egyelőre sehonnan nem érkezett válasz. A Kaspersky azonban kiadott egy közleményt, amely szerint nem tudtak semmilyen kémtevékenységről.

Az orosz cég emellett ismét kijelentette, hajlandó mindenben együtt működni a hatóságokkal, ám ehhez az kell, hogy ők is megismerjék a rendelkezésre álló információkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!