szerző:
hvg.hu

A New York Times szerint az izraeli kémeknek sikerült feltörniük a Kaspersky vírusírtót, a programon belül pedig orosz kémek nyomaira bukkantak.

Nyár óta áll a bál az orosz Kaspersky Lab körül. Az Egyesült Államok hónapokon át tartó lebegtetés után júliusban bevezette első korlátozó intézkedését a cég által forgalmazott vírusvédelmi szoftverekkel szemben. Hírügynökségi jelentés szerint a szoftvergyártó szorosabb kapcsolatokat ápol az orosz kormánnyal, mint azt jelenleg bárki feltételezi. A vállalat szerint ez összeesküvés-elmélet.

A New York Times most egy még erősebb sztorit húzott elő: a beszámoló szerint izraei kémek bejutottak a Kaspersky rendszerébe, majd figyelmeztették az amerikaiakat, hogy az orosz kémek információkat akartak szerezni az amerikai hírszerzés programjairól. A Kaspersky tagadta, hogy mindehhez bármi köze is lenne a cégnek, vagy, hogy tudott volna az orosz titkosszolgálat akciójáról. Az izraeliek szerint az amerikai kormányzati gépekről épp emiatt a figyelmeztetés miatt tiltották ki a Kaspersky programját.

©

Az egész Kaspersky-ügy onnan indult, hogy korábban titkos dokumentumokat loptak el az NSA azon számítógépeiről, amelyeken ott volt az orosz vírusírtó. A New York Times megkereste a Fehér Házat, az izraelieket, az oroszokat és a Kaspersky-t is, de egyelőre sehonnan nem érkezett válasz. A Kaspersky azonban kiadott egy közleményt, amely szerint nem tudtak semmilyen kémtevékenységről.

Az orosz cég emellett ismét kijelentette, hajlandó mindenben együtt működni a hatóságokkal, ám ehhez az kell, hogy ők is megismerjék a rendelkezésre álló információkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!