szerző:
hvg.hu

A Facebook Történetek és a Messenger Napom funkciók gyakorlatilag ugyanazt takarják, mégis külön működnek. A Facebook fejlesztői most egy kicsit életszerűbbé teszik a használatukat.

Az elmúlt egy évben Zuckerbergék több helyen is bevezették ugyanazt a funkciót. Az egész a Messengerrel kezdődött 2016 októberében, ami megkapta a Messenger Day, azaz a Napom nevű funkciót, amit egyértelműen és azonnali hatállyal megutáltak a felhasználók. Idén áprilisban a Facebook mobilos alkalmazásába is betették, ott Stories, azaz Történetek néven szerepel, de hasonló funkció jelent meg az Instagramon és a WhatsAppban is.

Apró szépséghiba, hogy a Snapchattől lenyúlt funkció bár mindegyik alkalmazás esetében nagyjából ugyanazt takarja, mégis önállóan, egymástól függetlenül működnek. Ez pedig már csak azért sem túl praktikus, mert könnyen lehet, hogy aki helyre szeretne képet posztolni, az máshol is megtenné ugyanezt – akkor pedig miért kellene duplán "feltölteni".

A Facebook fejlesztői most ráébredhettek arra, hogy a fenti helyzet valóban nem túl életszerű – vagy legalábbis egyáltalán nem felhasználóbarát –, így aztán úgy döntöttek, változtatnak rajta. A Facebook összevonja a Történetek és a Napom funkciókat, és mostantól mind a kettő Történetek néven fut majd tovább. Ez pedig azt is jelenti, hogy minden feltöltött kép vagy videó mindkét helyen megjelenik.

©

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lehetne beállítani, kik lássák az általunk feltöltött tartalmakat. A történetünk lehet publikus, csak a Facebook és a Messenger-ismerősök, vagy csak előbbiek számára látható. Sőt, akár egy egyedi lista is készíthető, amelyre mind a két platformon lévő ismerőseink közül válogathatunk.

©

Hasonló irányú fejlesztést már szeptember elején is láthattunk, akkor azt találták ki, hogy a számítógépes Facebookon megbukott Stories felületére betennék a nagysikerű Instagram-sztorikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!