szerző:
MTI

Az amerikai elnök Kubában lesz március 21-én és 22-én. Barack Obama csütörtökön a Twitteren jelentette be a hivatalos látogatást. Több mint nyolcvan éve nem járt hivatalban lévő amerikai elnök Kubában.

Obama közölte, hogy a karibi szigetországban Raúl Castróval találkozik, és látogatásának célja a kubai nép életének jobbá tételét célzó erőfeszítések felgyorsítása. Az amerikai elnök szerint országának vannak még nézeteltérései Kubával, de Washington már jelentős lépéseket tett azért, hogy normalizálja viszonyát Havannával.

Csaknem másfél éve ígérte meg Barack Obama és Raúl Castro, hogy helyreállítják a két ország diplomáciai viszonyát. Az akkori – a sajtóban "történelminek" nevezett – bejelentésben része volt annak is, hogy Havanna humanitárius megfontolásból szabadon bocsátotta Alan Gross amerikai állampolgárt, aki korábban Kubában dolgozott és kémkedés vádjával letartóztatták.

A két politikus bejelentése óta a két ország több diplomáciai lépést tett. Washingtonban például újra megnyílt a kubai nagykövetség és az Egyesült Államok is újra nyithatta havannai diplomáciai képviseletét. A héten bejelentették a két ország közötti menetrendszerinti légi járatok helyreállítását.     

Az utolsó hivatalban lévő amerikai elnök, aki a szigetországban járt, Calvin Coolidge volt. Ő 1928 januárjában látogatott Havannába, hogy részt vegyen az Amerikai Államok Szervezetének konferenciáján, ahol beszédet is mondott, és tárgyalt az akkori kubai elnökkel, Gerardo Machadóval.

A következő befolyásos amerikai politikus ezután 2002-ben járt Kubában: Jimmy Carter volt elnök, aki Fidel Castro meghívásának tett eleget.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!