Rendszerváltók30 – Klapka György: A politika a legpiszkosabb üzlet a világon

Lindner András, Horváth Zoltán

6 perc

2020.05.04. 13:30

2020.05.09. 10:42

Devizacsalás vádjával, egykor halálra ítélve, tudatos imázsépítőként tért haza Németországból a rendszerváltás idején a három éve meghalt Klapka György. A HVG 1991 áprilisában készített vele portréinterjút, ezt közöljük most újra, változtatás nélkül. /// Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól.

Rendszerváltók30

Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól. A HVG is történelmet írt 30 évvel ezelőtt, a hetilap akkori legfontosabb portréinterjúit most itt, a hvg360-on olvashatják.

Rendszerváltók30 – Antall József: Saját személyemet nem szeretném előtérbe tolni

Rendszerváltók30 – Orbán Viktor: A Fidesz semmiképp sem lesz párt

Rendszerváltók30 – Horn Gyula: Életem legnehezebb elhatározása volt a határnyitás

Rendszerváltók30 – Kis János: Leginkább a Fideszt érzem közel magamhoz

Rendszerváltók30 – Kónya Imre: Nem hiszem, hogy van ilyen, hogy magyar sajtó

Rendszerváltók30 – Matolcsy György: Nem vagyok félős típus

Rendszerváltók30 – Surányi György: A legbüszkébb a Bokros Lajossal írt könyvemre vagyok

Rendszerváltók30 – Dicső Gábor: Van egy Lenin-szobrom. Befektetésnek sem rossz

HVG: Most, hogy önre jár a rúd, volt, aki azt is kétségbe vonta, hogy a legendás szabadságharcos Klapka tábornok egyenesági leszármazottja. Tudja igazolni a rokonságot?

K. Gy.: Hogyne. Csomó papírom van róla. Megjegyzem, húszéves koromban tökéletesen azonos volt az aláírásom az övével. S nem utolsósorban hasonlítok is rá: ha levesszük róla a szakállt, mintha egy az egyben én volnék.

HVG: Amióta üzletileg hazatért, szinte a „csapból is ön folyik”. Az elmúlt napokban mégis nagy feltűnést keltett, hogy devizacsalással vádolják. Önt meglepte a dolog?

K. Gy.: Nagyon. Mert nem értem!

HVG: Jó, ezt majd rendezi az illetékesekkel - beszéljünk az üzletről. Mennyi pénzzel jött haza üzletet csinálni?

K. Gy.: Hogy milyen tőkét forgatok, s mennyivel indulok, az két dolog. Az az igazi teljesítmény, ha az ember nem egymillióval, hanem egy márkával csinál nagy forgalmat. Mögöttem, kérem, ott áll a düsseldorfi Stadtsparkasse milliós konto-currentkredittel. Nekem van ma abban a városban a második legnagyobb ilyen hitelem, ami jelenleg 1 millió 260 ezer német márka. De tudják, ez mit is jelent? Azt, hogy a cégemnek tízmillióra kell „jónak lennie”...

HVG: Ma melyik vállalkozása hozza a legtöbb profitot?

K. Gy.: Az egész nem pénzkérdés nálam. Ha holnaptól nem dolgoznék, akkor is remekül meg tudnék élni. A pénz nálam bizonyítvány. Azt jelzi, hogy jól dolgoztam-e, vagy nem.

HVG: Igaz, hogy újabban már a levegőt is eladja?

K. Gy.: Sűrített levegőt szállítok. Sok sűrített levegővel üzemelő magyar üzemben egyszerűen nincs pénz új kompresszorokra. És én a levegőt köbméterenként a szokásos árnál olcsóbban adom.

HVG: Jól keres, igyekszik nagyvonalúnak látszani. Az ingyenkonyhákra mennyit költ?

K. Gy.: Évi mintegy nyolcmilliót. Csináltak már ilyesmit? Nem is tudhatják, hogyan működik. Ajánlom, próbálják meg! Kérem, mi innen-onnan kapjuk a húst, koldulunk teherautót, edényeket...

HVG: Már le is beszélt. Valóban sokkal izgalmasabb egy másik vállalkozása, a Sasszem magánnyomozó iroda. Hogyan választott detektíveket?