Lidl Magyarország
Lidl Magyarország
Tetszett a cikk?

Közeleg a húsvét, ideje beszerezni az ünnepi asztal elengedhetetlen étkeit. A sonka, tojás, torma és kalács hagyományosan azok az ételek, amelyek nélkül elképzelhetetlen a húsvét. De miért pont ezek lettek e tavaszi ünnep nélkülözhetetlen kellékei? A hagyományos, magyar húsvéti menü eredetét, történetét kutatjuk cikkünkben.

A keresztény hagyomány szerint a húsvét a negyvennapos böjt lezárása, melyet egy gazdag, laktató és tápláló lakomával ünnepelnek meg. A legfontosabb ételeket húsvét vasárnap egy díszes terítővel bélelt kosárba tették, a helyi templomban megszenteltették, és csak ezután kerülhetett a család asztalára. Noha az, hogy pontosan milyen ételeket vittek szentelésre, területenként eltérhetett, a torma, sonka, kalács és tojás kivétel nélkül mindenhol megtalálható volt a kosárban. De hogyan kerültek oda, miért éppen ezek a szimbolikus ételek azok, ami nélkül nem ünnep az ünnep?

Tojás

A megszentelt húsvéti kosár legfontosabb étke a tojás, amely egy ősi, egyetemes szimbólum: az egység, tisztaság, és a mindig újrateremtődő élet jelképe. A piros színnel – amire hagyományosan festjük –, Jézus vérére és a kereszthalálára emlékezik a keresztény világ. A népművészet ezt egészítette ki a tojások „írásával”, ami során különböző motívumokat, főleg növényeket, virágokat vagy vallási jelképeket hímeztek rá. Érdekes, hogy a magyar hagyományban külön jelentéssel bírt a locsolóknak adott húsvéti tojás a lányos házaknál: ha pirosat kapott a fiú, akkor szívesen látták, ha zöldet, akkor reménykedhetett, a kék a közömbösséget fejezte ki, a sárga viszont az elutasítást jelentette. Szokás volt továbbá az ünnepi asztalnál a tojást annyi felé vágni, ahány tagja volt a családnak, így erősítve és szimbolizálva a család egységét, összetartozását.

Sonka

Az ősi, zsidó-keresztény hagyományok eredeti étke a bárány volt, de ezt az évszázadok során – főleg a közép-kelet európai régióban – felváltotta vagy kiegészítette a füstölt sonka. Ennek egyszerű, praktikus okai voltak: az időjárási adottságok miatt a disznók vágását télre időzítették, hiszen ekkorra érték el azok vágásérett súlyukat, a nekik szánt takarmány ugyancsak ekkora fogyott el, illetve, a friss hús tárolására is csak a téli hónapokban volt lehetőség. Ezért, mire az idő enyhülni kezdett, a friss hús már általában elfogyott, a pácolással vagy füstöléssel tartósított részekhez pedig a nagyböjt negyven napja alatt nem nyúltak. Ahogy a magyar nyelv szépen meg is őrizte az ünnep nevében: húsvét napján vették elő először a tartósított húsdarabokat, azaz a sonkát.

A piacvezető Lidl kínálatában mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb sonkát. Összesen 16 sonkaféle kerül a polcokra húsvétkor: pulykából és sertésből készült, füstölt és főtt termékektől kezdve a Békebeli sonkákon keresztül egészen a hagyományos eljárással készült Pikok Pure Szívsonkáig. Ez utóbbi egyenesen a füstről érkezik, hosszú pácolással, kizárólag sózással és füstöléssel készítik, nyersen, főzve vagy sütve is fogyasztható. A legkeresettebb ezek közül a Pikok füstölt-főtt kötözött lapocka, de a kínálat idén a füstölt-főtt kötözött sertéscombbal bővül.

Kalács

A negyvennapos böjt után, aminek ideje alatt hagyományosan tojást és tejet nem lehetett fogyasztani, a kelt tésztából készült omlós, vajas, édes kalács igazi, régen várt különlegesség volt. A kalács az áldást, a bőséget és az ünnepet szimbolizálja, húsvétkor pedig tésztáját kerek, koszorú formára fonták, ezzel emlékezve Jézus töviskoronájára.

Húsvéti kalácsból idénösszesen 6-félét kínál vásárlóinak a Lidl. A vajas fonott kalács mellett az ünnephez közeledve például a gyümölcsös, a háromágas fonott kalács, a húsvéti sós kalács, valamint idei újdonságként a sós-tormás és a Diawellness tönköly kalács is elérhető lesz. A kalácson kívül a kínálatban megtalálható a bejgli is, mákos, diós és gesztenyés ízesítésben.

Torma

A torma húsvéti fogyasztásának szokása a zsidó hagyományra nyúlik vissza. Pészach ünnepén kerül az asztalra az úgynevezett „keserű fű”, ami ízével az egyiptomi rabszolgaság keserű éveire emlékeztet. A keresztény szimbolikában ez úgy módosult, hogy itt a torma íze Jézus szenvedéseit jelképezi. A néphagyomány szerint a csípős, könnyfakasztó íz a rossz szellemeket is elűzi. Mindemellett, a torma kiváló kiegészítője a sós, nehéz füstölt húsnak, ráadásul megkönnyíti az elfogyasztott nehéz ételek emésztését.

Négyféle torma érhető el idén a Lidl kínálatban: a reszelt torma erős és csemege ízesítésben, valamint a Csupros tejszínes torma a Lidl saját márkás Hazánk Kincsei termékcsaládjába tartozik, továbbá birsalmás torma is megtalálható az áruházakban. A Hazánk Kincsei termékek egytől egyig magyar beszállítók termékei, csomagolásuk is egyedi, amely a magyar népmesék világát idézi, és a magyar konyha tradicionális ízeit hozza közelebb a vásárlókhoz. Az ünnepi időszakban a legnépszerűbb zöldségek a hónaposretek, az újhagyma, a kígyóuborka, a fürtös paradicsom és a TV paprika, nem utolsó sorban a fejessaláta, mely minden esetben a hazai termelőktől érkezik.
Mindezek mellett az áruházlánc számos akciót, tartósan árcsökkentett terméket kínál a vásárlók részére, hogy mind az ünnepi, mind a napi bevásárláshoz kapcsolódó termékeket a lehető legjobb áron biztosíthassa.

A tartalom a Lidl Magyarország megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Tóba hajtott egy busz Norvégiában, legalább hárman meghaltak

Tóba hajtott egy busz Norvégiában, legalább hárman meghaltak

Tűz ütött ki egy erdélyi klubban, 150 embert menekítettek ki

Tűz ütött ki egy erdélyi klubban, 150 embert menekítettek ki

Egy friss tanulmány példákkal bizonyítja, hogy terel, elhallgat és valótlanságokat állít a kormányzat és az akkugyárak is a kockázatokról

Egy friss tanulmány példákkal bizonyítja, hogy terel, elhallgat és valótlanságokat állít a kormányzat és az akkugyárak is a kockázatokról

Visszatér a ködös, borult idő a hétvégén

Visszatér a ködös, borult idő a hétvégén