szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ennek képei alapján több ezer szabálytalanul kanyarodó autóst büntettek meg a III. kerületben.

A Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésében elhelyezett kamera azután kezdte Tarlós István szemét szúrni, hogy a feleségét is megbírságolták ott.

A főpolgármester szokásos heti sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy ha a kamerát visszaszerelik, akkor eljárás indul majd "valaki ellen". Ahhoz ugyanis, hogy újra üzembe helyezzék, fel kell törni egy elektromos szekrényt, és jogosulatlanul kell áramot vételezni hozzá.

Tarlós újra elmondta, hogy a kamera felszereléséhez a fővárosi tulajdonú jelzőlámpás beretendezésre az önkormányzat nem kért engedélyt a fővárostól – így annak felvételei alapján nem volt joguk a szabálytalanul kanyarodókat büntetni –, csak amikor az már működött.

A következőkben valamennyi óbudai kamerát felülvizsgálják, mert ha ez szabálytalan volt, akkor esélyes, hogy Óbudán máshol is az – mondta a főpolgármester, hozzátéve: azt nem állítja, hogy más kerületekben is így van.

Elmondta azt is, hogy szerinte nem igaz, amit a Népszava írt: nem kerül börtönbe, aki nem fizeti be a büntetéseket.

Újságírói kérdésre, hogy miután az Óbuda tulajdonában álló kamerát leszereltették, nem fél-e, hogy a III. kerület be fogja jelenteni a rendőrségen, hogy ellopták - a főpolgármester tisztázta, hogy mivel a rendőrséggel szereltették le, és most is bejelentette, a rendőrség is és a nyilvánosság is tudni fog róla.

Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának honlapján három napja még azt írták, újra bírságolnak a kritizált kamerák felvételei alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Péter Autó

A Lehel-csarnok kamerája az új 50 ezres rémálom

Nehéz eldönteni, hogy mi az elkeserítőbb: az, ahogyan a kamerás bírságolás hatékonysága rámutat, hogy milyen sokan hagyják figyelmen kívül a KRESZ-t, vagy a bírságok sokkoló összege, netán a hivatalok egymásnak ellentmondó jogértelmezése a bírságolásról. Mindenesetre most egy újabb helyszín jelentkezett be rettegett pénzbehajtóként.