szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete által üzemeltetett közlekedési ellenőrző berendezések és ezek alapján kiszabott bírságok mindenben megfelelnek a jogszabály által előírt követelményeknek – írja oldalán a kerület.

Emlékezetes, hogy március végén az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet felfüggesztette közlekedési ellenőrző berendezések által rögzített szabályszegések bírságolását, tekintettel arra, hogy a sajtóban nyilvánosságra kerül az ORFK állásfoglalása, miszerint „a közterület-felügyeletek által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek”.

Az egész ügy előzménye, amelyről több cikket írt a hvg.hu is, hogy az utóbbi időben több kerület is, kamerás felvételek alapján kezdte postázni 50 ezer forintos közigazgatási bírságait, jellemzően kanyarodási szabályok megszegéséért. Az egyik ilyen, sokat emlegetett helyszín az óbudai Bécsi út-Szépvölgyi út kereszteződése volt, ahol ezerszámra kapták a csekkeket az egyébként szabálytalankodó autósok. Többek közt a főpolgármester Tarlós István felesége is. A főpolgármester a helyzet kapcsán jelezte, hogy a közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nem csak a közterület-felügyeleti kamera felvételére támaszkodna, hanem a helyszínen lenne, és ott szabná ki a büntetést.

A legtöbb esetben nem ez történik, hanem egy szobában ülve a kamera felvétele alapján büntet, ez szabálytalan – fejtette ki. Később az ORFK is beszállt a „csatába” mondván ezek a kamerák tényleg nem alkalmasak bírságolásra, mert nem zárt rendszerűek, ennek alapján pedig jogtalanok a kiszabott bírságok. A III. kerület polgármestere emiatt fordult az országos rendőrfőkapitányhoz, mire alapozzák a kijelentésüket.

A kerület polgármestere Bús Balázs tehát megkereste Papp Károly országos rendőrfőkapitányt, hogy rákérdezzen ezek a közlekedési ellenőrző berendezések pontosan melyik jogszabályba ütközően és miben nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek. Az ORFK részéről egyértelmű válasz nem érkezett a vonatkozó jogszabályi hivatkozás megjelölésével – írja a kerület honlapja. (A témában folytatott levelezés az alábbi dokumentumban olvasható.)  Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete által üzemeltetett közlekedési ellenőrző berendezések és az ezek alapján kiszabott bírságok mindenben megfelelnek a vonatkozó jogszabály által előírt követelményeknek – írják végezetül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!