szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brazil autógyártók több alkohol-üzemanyagú gépkocsit adtak el 2005-ben, mint hagyományos, benzinnel működő járművet.

Az ország legutóbbi statisztikái szerint a flex-fuel-lal, vagyis az etanol és benzin keverékével üzemelő gépkocsik tavaly már a piac 53,6 %-át uralták. Brazília 25 éve állít elő cukornádból etanolt. Az alternatív üzemmód bevezetésével az ország - a hetvenes évek nagy olajválsága után - leginkább a Közel-Keletről érkező olajtól való függését igyekezett ellensúlyozni.

A kilencvenes években jelentősen csökkent az olaj és növekedett a cukor ára, ennek következtében az etanol is veszített népszerűségéből. Ráadásul az állami olajvállalat, a Petrobras újabb lelőhelyekre bukkant, a növekvő kitermelésnek köszönhetően kevesebb olajat kellett külföldről importálni. 2003-ban egy új gyártási technológia bevezetése, illetve a kormány adócsökkentései nyomán egyre többen tankoltak újra etanolt kocsijukba. 2004-ben a brazil piac 17%-át etanolos járművek tették ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

2005 a nagy olaj- és benzindrágulás éve volt

Az elmúlt év jelentős drágulást hozott a kőolaj, a benzin, a fűtőolaj árában, az idei kilátásokról azonban egyelőre visszafogottan nyilatkoznak az elemzők, nem látnak határozott tendenciát.

Világ

Benzinmizéria Európában

Tüntetésekkel tiltakoztak több nyugat-európai ország autósai és fuvarozói a magas benzinárak miatt, és többnyire kormányaiktól várják a terhek enyhítését. Az EU egyelőre elnézi a szükséghelyzetben hozott intézkedéseket.

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben