szerző:
hvg.hu

A genfi autókiállításon a Renault újabb jövőautót mutat be, ezúttal az Altica sportkombit, amely a sportkocsik rugalmasságát ötvözi a kombi variálható tágasságával. Ahhoz, hogy ez ne csak egy átlagos tanulmány legyen, a franciák becsempésztek néhány, a repülésből és a Forma 1-ből elcsent fejlesztést is. Ez utóbbi főként a beltér puritánságában, sportosságában és technikájában érhető tetten.

© Renault
További fotókért kattintson a képre!
A 4,27 méter hosszú, 1,83 méter széles autó csupán 1,36 méter magas, így nem meglepő, hogy szárnyas ajtókon juthatunk be a futurisztikus utastérbe. A 21 hüvelykes kerekeken futó jármű valódi műszaki csemegéket rejt: LED-es fényszórója nappal nem az autó előtti területre vetíti a fényt, hanem nagy intenzitású szórt fényt bocsát ki, így nem vakít, viszont még messzebbről látható. Esti, éjszakai üzemmódban a LED-ek természetesen az utat világítják be. Egy másik érdekesség a repülésből ellesett Synthetic Jet nevű légellenállás-csökkentő szerkezet, amelynek lényege, hogy az autó tetején található kis nyílásokon keresztül levegőt szív vagy fúj a felületre. Ezzel módosítható a légáramlás jellege, annak érdekében, hogy mindig a lehető legkisebb legyen a légellenállási erő, hasonló megoldást egyébként a Citroen C-SportLounge-nál is láthattunk.

© Renault
További fotókért kattintson a képre!
Az Altica hosszú orrában keresztben helyezték el az új, kétliteres, 177 lovas, 380 Nm-es Renault-Nissan dízelmotort, amely mindössze 5,3 litert fogyaszt 100 kilométeren és az első kerekeket hajtja. Az új dízel a Synthetic Jet-rendszernek is köszönhetően 7,5 másodperc alatt gyorsítja fel száz kilométeres óránkénti sebességre az 1300 kilogrammos kocsit. Teszi ezt úgy, hogy közben 1300 literes puttonyt cipel a hátán, ennyi ugyanis az Altica csomagterének maximális űrtartalma. A műszerek és a pedálok automatikusan alkalmazkodnak a vezető méreteihez, a hátsó ülések a padlóból hajthatók ki, alaphelyzetben csupán kétszemélyes a kombi-kupé keverék. A sebességről, a fordulatszámról és minden egyéb adatról egy a kormány mögött található színes monitor tájékoztatja a szerencsés sofőrt. A monitor kijelzője a sebességtől függően változik, 130 fölött például vörösben izzik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Autó

Visszatér a kultikus sportkocsi

Visszatér a hetvenes évek kultikus sportautója az Opel GT. A villám emblémás márka a genfi autószalonon (március 2-12.) mutatja be az új kétülésest. Izgalmas, pengeélekkel megrajzolt karosszériája, klasszikus hátsókerék-hajtása és bivalyerős, négyhengeres turbómotorja az első, 1968-tól 1973-ig gyártott GT sikerreceptjét követi.

hvg.hu Világ

Kihívó és mulatságos a jövő Citroënje

Az autózás újfajta élvezetét hirdeti a Citroën új, piros belsejű Bolognában bemutatott tanulmányautója. A kreatív kísérletezés gyümölcseként megszületett jármű elsődleges feladata a vezetés felhőtlen élvezetének megteremtése.

automenedzser.hu Autó

A kiállítás legszebb autói

Általában bizakodva tekintenek az idei év elé a nagy autógyárak, de a vezető amerikai autóipari cégek kilátásaira árnyékot vetnek az ázsiai gyártók, amelyek továbbra is rohamosan terjeszkednek az amerikai piacon is, mondják piaci elemzők annak kapcsán, hogy vasárnap Detroitban megnyílt a világ legjelentősebb nemzetközi autószalonja.

hvg.hu Autó

Holdjárók közúti forgalomba

A Nissan két merész tanulmányautót állít ki a március 2-án nyíló Genfi Autószalonon. A Terranaut terepjárót kutatóknak, felfedezőknek és olyan kalandot kedvelő vevőknek szánják, akik a földgolyó legextrémebb helyeire szeretnének eljutni.

hvg.hu Autó

Sportkupé vagy terepjáró?

A Chevrolet T2X tanulmányautója a brüsszeli autókiállításon (január 10-22.) mutatkozott be az európai közönségnek. A T2X Chevrolet tanulmányautó, a legújabb trendeket követi: a hobbiterepjárók (SUV) karosszériáját ötvözi a sportkupé izgalmas dizájnjával.

hvg.hu Autó

Focus ST: Legenda született

Csak néhány hónapja lehet kapni a Ford új, nagy teljesítményű kompakt sportkocsiját, a Focus ST-t, de máris a tervezettnél többet adtak el a főként kék és narancsszínekben rendelt autóból.

hvg.hu Autó

Japán álom: üvegtetős sportkupé

A detroiti autókiállításon a Nissan amerikai prémiummárkája, az Infiniti bemutatta új arcát. A márka vonalait előrevetítő Infiniti Coupé tanulmányautó egyszerre kecses és erőteljes, agresszív és megnyerő.

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik