Tetszett a cikk?

Német és japán autókra fáj a foguk a Magyarországon ügyködő autótolvajoknak, akik az elmúlt években beálltak az évi 8000-9000 közötti darabszámra. A friss adatok szerint 2005-ben 8250 gépjárműlopást követtek el, ami az összes vagyon elleni bűncselekmény alig 6 százaléka volt.

Bár az elkötött négykerekűek felderítési aránya nem túl nagy, a bűnbandák egyre kevésbé értékesítik egyben az autókat, sokkal inkább darabokban, alkatrészenként keresnek rájuk vevőt – írja a Napi Gazdaság. Piaci információk szerint ez nem is olyan nehéz, főleg autószervizek környékéről érkeznek a megrendelések. Egy autót 200–500 ezer forint közötti összegért kötnek el, az alkatrészeken pedig „pult alól” 10 vagy akár 100 ezer forintos nagyságrendben spórolhatnak a végfelhasználók. Becslések szerint a mintegy 20 milliárdos magyarországi autóalkatrész-piac tizedét teszi ki a feketekereskedelem.

A Napi Gazdaság szerint a többéves tapasztalat azt mutatja, hogy vannak közismerten kedvelt gépkocsitípusok. Az összesített körözési lista élén két éve a Volkswagen állt, melyet az Opel és a Suzuki követ – valószínűleg ez a hármas szerepel a 2005-ös élbolyban is. Ha kizárólag magyar tulajdonú gépjárműveket vizsgálunk, módosul a rangsor: a legtöbb körözést Suzukira adták ki, a második ugyancsak az Opel, a Volkswagen pedig a harmadik.

Évjárat szerint is összevethetők az adatok, így például a magyar felségjelzésű, 2004-es évjáratú kocsik körözési listáján az Opelnek az első, a Suzukinak a második, míg a Volkswagennek „csak” a hetedik hely jutott ebben a rangsorban. Az összes körözött jármű közül a 2004-es gyártású autók aránya 5, a 2003-ban készülteké 10, míg a 2000 előtti évjáratú gépkocsiké 63 százalék. A gépkocsik nagyobb részét alkatrészként értékesítik, egyre nehezebb ugyanis külföldre csempészni a járművet.

A Napi Gazdaság egy másik cikkében megemlékezik arról, hogy a Suzukik már nem a legcsábítóbb célpontok a tolvajok számára. A régi Swiftekbe ugyanis még nem építettek be olyan komoly lopásgátló berendezéseket, mint a mai autókba. Így korábban főként az autószerelők által beszerelt különböző riasztók jelentették a megoldást a biztonságra vágyó autósoknak – írja a Napi Gazdaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Párizsban már a tüntetéseket is lopják

A Párizs környéki elővárosokban már egyre kevesebb az incidens, miközben sűrűsödnek a különböző erőszakellenes és Sarkozy lemondatását követelő megmozdulások.

MTI Világ

Pedofilt buktatott le a lopott számítógép

Rajtavesztett egy francia férfi azon, hogy megkerült a személyi számítógépe. Amikor ugyanis átvette a rendőrségen a pc-t, amelyet egybetörés során raboltak el lakásából, az a felettébb rossznak bizonyult ötlete támadt, hogy ráklikkelve ellenőrzi a készülék állapotát.

Itthon

Hol lopnak és rabolnak a legtöbbet?

Múlt héten jelent meg a HVG-ben a magyarországi városok tavalyi toplistája. Lapunkban a bűnügyi fertőzöttségről, a vagyon elleni bűncselekményekről, a legtöbb és legkevesebb tettest kibocsátó városkról olvashattak. Most megtudhatják, hol lopnak és a rabolnak a legtöbbet és leggyakrabban.

MTI Itthon

Előkerült Tas vezér ellopott domborműve

Megtalálta a rendőrség azt a domborművet, amelyet a Csongrád megyei Pusztaszer külterületén található Hét vezér emlékműről tulajdonítottak el - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

MTI Itthon

Nagyösszegű fenyőfalopást követtek el Zalában

A göcseji tájegységbeli Kustánszeg körzeti megbízottjai sikerrel derítettek fel egy néhány nappal ezelőtti, félmillió forint értékű fenyőlopást - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

MTI Itthon

Januártól köröztethetjük ellopott igazolványunkat

Január elsejétől, ha az okmányirodán bejelentjük, hogy elvesztettük, vagy ellopták az igazolványunkat, akkor a jegyző automatikusan elrendeli körözésüket, és ez a rendőrség körözési jegyzékében szerepelni fog - jelentette be Batiz András kormányszóvívő.

Infinit Tech

A többség már lopott adatot a munkahelyéről

A kémprogramok mindenütt ott vannak; egy frissen ismertetett kutatás a vizsgált amerikai óriáscégek számítógépparkjában minden negyedik masinán talált kémkedésre alkalmas szoftvert.

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Elkerülhettük volna a harmadik hullámot?

Elkerülhettük volna a harmadik hullámot?