szerző:
hvg.hu

Tizenegy év elteltével és 1,3 milliós példány megszületése után megújul a Mercedes-Benz Sprinter, a 3,5 tonnás összsúlyú transzporter osztály európai piacvezetője. Az új Sprinter fejlesztésére a Mercedes-Benz 1,8 milliárd eurót költött. Magyarországon 2006 nyarától rendelhető.

© daimlerchrysler
A különféle tengelytáv-, hossz-, magasság-, súly-, felépítmény-variációk, váltó- és motorkonfigurációk 1000 alapmodell-változatot eredményeznek. A Sprinter háromféle tengelytávval (3250/3665/4325 mm), 5243-tól 7343 mm-ig, négy hosszváltozatban készül, zárt felépítménnyel, normál, magas, és az újdonságként jelentkező extra magasított tetővel. 3-5 tonna összsúly-variációival az új Sprinter lefedi kategóriája minden lényeges szegmensét.

© daimlerchrysler
Zártfelépítményes autó például több változatban áll rendelkezésre 7-17 köbméter közötti raktérfogattal. A két nagyméretű tolóajtó közötti 1300 mm-es nyílás és a kerékdobok közötti 1350 mm-es (szimpla abroncsozásnál) padlószélesség további vonzó jellemzője az új Sprinternek.

Xenon-fényszórók, kulcsnélküli nyitás (Oldaltörés)

© daimlerchrysler
Minden modellt alapban felszerelnek elektromos ablakemelővel, központi zárral, vezetőoldali légzsákkal, hatfokozatú váltóval, széles látószögű visszapillantó tükörrel, valamint ESP-vel. A vezetőülés magassága fokozatmentesen állítható, a többi ülés is kényelmes, jól megtámasztott testhelyzetet kínál. Az elülső utasoldalon lehajtható üléssel is rendelhető a jármű, ez különösen a csomagszállító járművek esetén előnyös. A fülkét telepakolták tárolórekesszel, a klímás verzióknál a kesztyűtartó is hűthető.

Extraként rendelhetők bi-xenon fényszórók, amelyekhez statikus bekanyarodó- és dinamikus kanyarív megvilágító lámpák kapcsolódnak - mindkettő első ízben szerepel ebben a járműkategóriában. Ugyancsak választható extra felszereltség az eső- és fényszenzor. Az eső intenzitásától függően fokozatmentesen működteti az ablaktörlőt, amikor nedves a szélvédő. A menetvilágítás automatikus be- és kikapcsolását vezérlő szenzor érzékeli nem csupán a jármű előtti, hanem az azt körülvevő környezet világosságát és ennek függvényében állítja a jármű megfelelő világítását.

© daimlerchrysler
Jó hátralátást és ezzel nagyobb biztonságot nyújt a széles látószögű üveggel ellátott jobb- és baloldali külső visszapillantó tükör, amelynek külső házába integrálva nyert elhelyezést az erőteljes fény- s ezáltal kimagasló jelzőhatással rendelkező villogó. Az új Sprinter hátsó ablakkal rendelkező zárt felépítményes változata rendelhető fűthető hátsó üveggel és ablaktörlővel is. A vezető munkáját könnyítik meg olyan további extrák, mint a tolóajtó behúzását segítő szerkezet, vagy az elektromosan működtethető tolóajtó és mindenekelőtt az újdonságként rendelhető kulcsnélküli ajtónyitás. Ha a vezető közeledik a kocsihoz, az iránytól függően vagy a vezetőajtó reteszelődik ki, vagy kinyílik a tolóajtó. Amikor a vezető eltávolodik a járműtől, a rendszer reteszeli a vezetőoldali ajtót, vagy bezárja a tolóajtót.

Motorok 88 lóerőtől 258 lóerőig (Oldaltörés)

© daimlerchrysler
A Sprinter alapmotorja négyhengeres CDI-turbódízel motor 2148 köbcentis lökettérfogattal, négy teljesítmény-változatban a 88 lóerőtől 150 lóerőig. Az új dízel-csúcsmodell a hathengeres háromliteres 184 lóerős teljesítménnyel és 400 Nm maximális nyomatékkal büszkélkedik. Valamennyi dízelmotor Euro 4 illetve EU 4/III normáknak megfelelően csökkentett károsanyag-kibocsátással rendelkezik, és szériában részecskeszűrőt kap. Az olajcsere-periódus 40 ezer kilométer. A csúcs-Sprinter 3,5 literes V6-os benzinmotorja 258 lóerős. A Sprinter passzív biztonságát az új modellváltozatok bevezetésekor tovább növelik. Valamennyi ülést hárompontos biztonsági övvel, överő-határolóval és állítható magasságú fejtámlával látnak el, a vezető- és a mellette lévő szélső (külső) ülést övfeszítővel is felszerelték. A vezetőoldali légzsák standard felszereltség, extraként rendelhetők utasoldali-, ablak-, és Thorax-légzsákok is.

© daimlerchrysler
A Mercedes-Benz a Sprinter modelleket Düsseldorf (zártfelépítményes és kombi) valamint a Berlin melletti Ludwigsfelde (ponyvás felépítmények, üres alvázak) üzemeiben gyártja. Az alváz és felépítmény számos elemét lézeres eljárással hegesztik, forrasztják, illetve ragasztják. A gyártáshoz használt horganyzott lemezek aránya az elődmodellhez képest szignifikánsan emelkedett, a varratok gondos tömítése, kőfelverődés elleni védelem a kritikus helyeken és alvázvédelem biztosítja a nagyobb tartósságot és gondoskodik a jármű fokozott mértékű értékállóságáról. Különösen figyelemreméltó a ludwigsfeldei üzemben alkalmazott új korrózióvédelmi eljárás, amelynek során minden előkezelési fázisban, az elektrolitikus merítő lakkozáskor is a nyers karosszériát a kádban kereszttengelye mentén komplett átfordítják, amivel elérhető a fémrészek és üregek tökéletes alapozása. Valamennyi Sprinter-modellre - haszonjárműként üzemeltetés esetében is - két év gyári garanciát nyújt, ami 12 év átrozsdásodási garanciával is kiegészül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Flottabajnok lehet az új Golf-kombi

2008-tól versenytársat kap a kategóriájában egyedülálló Mercedes CLS. A trónkövetelő szintén német, a VW a Passat Coupéval támadja majd a stuttgarti négyajtós kupét. Bemutatták a 2007-es Golf-utód sportos terepjáró (SUV) és olcsóbb kombi változatát is.

hvg.hu Autó

Kevesebb teherkocsit adott el a Mercedes

Eredményesen zárta a 2005-ös évet a DaimlerChrysler Automotive Hungária. Tavaly a Mercedes-Benz, a smart, a Chrysler és a Jeep márkák autóiból összesen 3297 talált gazdára. Haszonjárműből kevesebb fogyott mint egy évvel korábban.

hvg.hu Autó

Rekordeladás haszonjárművekből

Rekordszámú, 400 ezer haszonjárművet értékesített világszerte a VW tavaly. Hazánkban a márka egyes kategóriákban piacvezető.

hvg.hu Autó

Boom és csalódás a flottapiacon - 1. rész

Az utóbbi évtized legnagyobb fellendülését éli a magyar flottaértékesítési és -üzemeltetési piac, amely az elmúlt két évben megkétszereződött. Megkérdezett szakértőink örülnek a fejlődésnek, de arra is figyelmeztettek, hogy a kíméletlen árversenyben tett kölcsönös engedményeknek előbb-utóbb meglesz a böjtje is. Az elmúlt években a multik mellett nagy állami vállalatok, szolgáltatók és nagyfogyasztók is megjelentek, bár a közbeszerzések körülményeit sokan vitatják, főleg a csalódott vesztesek. Cikkünk első részében a flottaüzemeltetés általános kérdéseivel és a piac legjelentősebb szereplőivel ismerkedhetnek meg.

hvg.hu Autó

Áruszállító, személyautós komforttal

Megújult az utóbbi évtizedek népszerű kishaszonjárműve, a Ford Transit. A hét motorral, összesen 60 kivitelben választható személyautós komforttal szerelt típusból a megjelenése óta eltelt negyven évben ötmilliót adtak el.

hvg.hu Autó

900 ezer kilométer javítás nélkül

A német újságkihordó fuvarozó, Klaus Schade tíz éve vezeti jelenlegi Mercedes-Benz Sprinterét, amellyel több mint 900 ezer kilométert tett meg. Teljesítményével huszonkét-szer kerülhette volna meg a Földet.

hvg.hu Itthon

120 új mentőautó áll szolgálatba

120 mentőkocsi – 80 Ford Tranzit és 40 Mercedes-Benz Sprinter – áll munkába az Országos Mentőszolgálatnál. Az első harminc felszerelt, menetkész mentőjármű átadásán megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter is.

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

Kirúgták egyeteméről a kínai kutatót, aki génszerkesztett babákról beszélt egy konferencián

Kirúgták egyeteméről a kínai kutatót, aki génszerkesztett babákról beszélt egy konferencián

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak