szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európában 2,6 százalékkal több új autót adtak el a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. Tavaly 0,7 százalékkal 15,2 millióra csökkent az új kocsik értékesítése Európában. A legtöbbet a VW-csoport adta el, modellszinten a Grande Punto vezet.

Jól fogyott januárban a Volkswagen
© VW
A gyártók közül különösen a Volkswagen csoportnak (VW,Audi, Seat, Skoda) volt jó a múlt hónap, részesedése a nyugat-európai újautó-piacon megerősödött, a többiek rovására. A német vállalat egyébként az egy évvel korábbit 19,4 százalékkal meghaladó értékesítésről számolt be, 19,7 százalékos európai összpiaci részesedést szerezve ezzel. A második a piaci részesedésben januárban a Peugeot-Citroen csoport volt (13,8 százalék), miután eladásainak mennyisége a 2005. januárihoz képest 3,4 százalékkal esett. Az európai piac harmadik helyezettje a múlt hónapban a Ford volt.

Decemberben még Európában, 3,9 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint 2004. decemberben. A gyártók szövetségének felmérése egyébként az EU-ra vonatkozik - Máltát és Ciprust leszámítva -, továbbá Norvégiára, Svácjra és Izlandra.

Új mérföldkő a Fiat életében
Tíz év óta először volt olasz autómárka, a Fiat legújabb Grande Punto modellje a legkeresettebb gépkocsi Európában: 38 ezer darabot adtak el belőle. Idén januárban 105 ezer 303 Fiatot helyeztek forgalomba Európában, 17,09 százalékkal többet, mint egy éve. Ezzel a Fiat piaci részesedése 8,4 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 7,3 százalékról. A társaságnak sikerült kilábalnia az évekig tartó válságból, elsősorban az új modelleknek köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Rekordeladás haszonjárművekből

Rekordszámú, 400 ezer haszonjárművet értékesített világszerte a VW tavaly. Hazánkban a márka egyes kategóriákban piacvezető.

automenedzser.hu Autó

Magyar autópiac: vesztes és nyertes márkák 2005-ben

A hazai újautó-eladások 4,3 százalékkal estek vissza a tavalyihoz képest – ez derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete által közzétett jelentésből. A márkák közül a legnagyobb növekedést a Dacia és a Subaru érte el, míg az Alfa Romeo, a Lancia, a Rover és a Tata nagyon gyengén szerepelt a személyautó-piacon. 2005-ben Magyarországon 199 068 újautót értékesítettek, az egy évvel korábban eladott 208 044-hez képest.

MTI Gazdaság

A kínai autópiacon már nem a Volkswagen vezet

Kínai sajtójelentések szerint a Volkswagen (VW) elvesztette piacvezető szerepét Kínában: tavaly először már a General Motors (GM) adta el ott a legtöbb járművet. Vegyesvállalataival együtt a GM több mint 660 ezer autót értékesített, míg az ugyancsak két kínai vegyesvállalattal rendelkező VW csak 550 ezret.

hvg.hu Autó

Kevesebb teherkocsit adott el a Mercedes

Eredményesen zárta a 2005-ös évet a DaimlerChrysler Automotive Hungária. Tavaly a Mercedes-Benz, a smart, a Chrysler és a Jeep márkák autóiból összesen 3297 talált gazdára. Haszonjárműből kevesebb fogyott mint egy évvel korábban.

automenedzser.hu Autó

Az új tagállamok húzták le az uniós autópiacot

Az európai autógyártók szövetségének (ACEA) a tavalyi piaci évet összegző statisztikájából kiderül, hogy nem sikerült megállítani az újautó-eladások visszaesését, sőt a kelet-közép-európai államok gyenge eladásai további romlást eredményeztek. Kiemelkedően jól teljesítettek az ázsiai gyártók és a balti államok.

Autó

Évi 8-9000 autót lopnak el hazánkban, legnépszerűbb a VW

Német és japán autókra fáj a foguk a Magyarországon ügyködő autótolvajoknak, akik az elmúlt években beálltak az évi 8000-9000 közötti darabszámra. A friss adatok szerint 2005-ben 8250 gépjárműlopást követtek el, ami az összes vagyon elleni bűncselekmény alig 6 százaléka volt.

hvg.hu Autó

Európa meghódítására készülnek

A genfi autókiállításon egy titokzatos középkategóriás tanulmányautó mellett a Kia bemutatja a megújult Carnival egyterűt és az átdolgozott Sorento szabadidőautót.

hvg.hu Autó

2005 a japán autók éve volt

A japánok tavaly 2,7 százalékkal több autót gyártottak, mint egy évvel korábban. 2005-ben 10,8 millió autó gördült le a japán gyártosorokról.

automenedzser.hu Autó

Fiat Grande Punto - Megérkezett a bajnok

Sokat vár a Fiat vezetése a januártól kapható Grande Puntótól. Az olaszok mindent beladtak: gyönyörű formát, izmos és takarékos motorokat, pontos váltót, sportosan kényelmes futóművet és gazdag felszereltséget. Ennek megfelelően meg is kérik az árát.