szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A DaimlerChrysler autóbusz üzletága sikeres évet zárt 2005-ben: márkáinak, a Mercedes-Benznek, a Setrának és az Orionnak köszönhetően újabb 10 százalékkal több, 36 ezer 200 autóbuszt és alvázat értékesítettek világszerte.

A 8 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű autóbuszok enyhén növekvő piacán 17 százalékra bővítette globális vezető piaci részesedését a DaimlerChrysler. 2005-ben világszerte 17 ezer 300 dolgozót foglalkoztatott az autóbusz üzletág, ebből 13 ezer 800-at Európában. Annak ellenére, hogy Európában stagnált a 8 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű autóbuszok piaca, a DaimlerChrysler közel ugyanannyi − 9650 autóbuszt és alvázat − értékesített, mint egy évvel korábban. A Mercedes-Benz és a Setra termékeivel 22 százalékos részesedésre tett szert, és ezzel kimagasló piacvezető pozíciónak örvend Európában.

Mercedes CapaCity
2007-től
© daimlerchrysler
Európa legnagyobb buszkiállításán, a belgiumi Kortrijkben megrendezett „Busworld 2005“ elnevezésű rendezvényen számos európai piacra szánt újdonságot mutatott be az autóbusz üzletág. Az egyik a Mercedes-Benz Travego turistabusz új generációja, amely az Isztambul melletti Hosdere-ben működő gyár 2005-ben átadott új üzemében készül. További újdonság volt a városi és távolsági utasszállításra tervezett Mercedes-Benz Citaro Low Entry, valamint a Setra MultiClass 400 távolsági autóbusz család. Utóbbi sorozat bemutatásával mindössze 11 év leforgása alatt teljesen megújult a Setra kínálata. A kortrijki bemutatók sorát a 2007-től forgalmazni kívánt Mercedes-Benz CapaCity tette teljessé. E különösen nagy befogadóképességű autóbusz az elővárosi utasforgalom lebonyolítására kínál hatékony megoldást: összesen190 főt tud szállítani a fedélzetén.

2005-ben többek között környezetbarát hajtástechnológiákkal, köztük az észak-amerikai piacra szállított hibridüzemű Orion autóbuszokkal bizonyította innovációs és technológiai vezető szerepét a konszern. Eddig összesen 1000 darabot értékesített belőlük −csak New Yorkban 825 darab fog szolgálatot teljesíteni a közeljövőben. Idáig a DaimlerChrysler értékesítette a legtöbb hibrid autóbuszt a világon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Flotta

Újabb buszok Budapesten

Februárban újabb alacsony padlós buszokat állít forgalomba a BKV. A társaság az elmúlt két évhez hasonlóan az idén is ötven új Volvo busszal bővíti a több mint 1300 darabos buszflottáját.

hvg.hu Autó

Rekordot ért el a VW haszonjármű üzletága

A Volkswagen Haszonjárművek 2005-ös kiszállításait, forgalmát és termelését tekintve egyaránt rekordszámokat ért el. A működési nyereség 244 millió eurós növekedéssel plusz 102 millió euró értéken zárt.

MTI Autó

Korszerű buszok a fővárosban

Az előző két évhez hasonlóan idén is 50 alacsonypadlós, légkondicionált csuklós busszal korszerűsödik a BKV buszparkja - jelentette be Demszky Gábor az elsőként érkezett 16 jármű népligeti bemutatóján.

hvg.hu Autó

Bővült a szegedi buszflotta

Négy új gázüzemű, alacsony padlószintű, városi csuklós autóbusszal bővült a Tisza Volán szegedi flottája. Áprilisig újabb két Mercedes-Benz Citaro érkezik.

hvg.hu Autó

Hibrid Iveco

A torinói téli olimpián mutatta be különleges hibrid járművét az Iveco. A Daily EcoDriver a párhuzamos hibrid hajtás kiváló példája.

hvg.hu Autó

Rekordeladás haszonjárművekből

Rekordszámú, 400 ezer haszonjárművet értékesített világszerte a VW tavaly. Hazánkban a márka egyes kategóriákban piacvezető.

MTI Autó

Új autóbuszok Miskolcon

Huszonkét új autóbusz érkezett Miskolcra, valamennyit még márciusban forgalomba állítja a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.).

MTI Gazdaság

Bemutatásra vár a legújabb Ikarus-modell

Az Ikarusbus Járműgyártó Részvénytársaság ez év március végén, április elején bemutatja új fejlesztését, de az Ikarus autóbuszok tömegszerű gyártása a második félév előtt nem tud beindulni Székesfehérváron - közölte Széles Gábor, az Ikarus Holding Rt. elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI/hvg.hu Autó

Kétmillió dollárt fizetnek a buszgyárért

Lezárult a NABI tranzakció-sorozat, miután aláírták a végleges szerződést NABI Inc. részvényeinek, a NABI Rt. üzletének és kaposvári gyárának értékesítéséről.

hvg.hu Autó

Kevesebb teherkocsit adott el a Mercedes

Eredményesen zárta a 2005-ös évet a DaimlerChrysler Automotive Hungária. Tavaly a Mercedes-Benz, a smart, a Chrysler és a Jeep márkák autóiból összesen 3297 talált gazdára. Haszonjárműből kevesebb fogyott mint egy évvel korábban.

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Beárazták a 462 lóerős új zöld rendszámos VW Touareget

Beárazták a 462 lóerős új zöld rendszámos VW Touareget

Bodrogi Gyula: Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom

Bodrogi Gyula: Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom