szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cseh Skoda autógyár az első negyedévben rekord mennyiségű, 129 ezer 778 kocsit adott el, 18,5 százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedévben. Márciusban a havi rekord is megdőlt. A növekedés okát főleg a nyugat-európai és a tengerentúli kereslet magyarázza.

© Skoda
Az Octaviából 64 ezer 715-öt adtak el az első negyedévben, 31,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A nyugat-európai export 17,9 százalékkal, a közép- és kelet-európai értékesítés 10,8 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez képest. Az ázsiai értékesítés 73,8 százalékkal szaporodott. A 110 éves Mladá Boleslav-i Skoda Auto - 1991 óta a Volkswagen leányvállalata - a drágább modellek iránti keresletnek köszönhetően tavaly megduplázta eredményét: adózott eredménye 7,89 milliárd cseh koronára (276 millió euró) növekedett a 2004-es 3,37 milliárd koronáról. Az üzemi eredmény 84,2 százalékkal 10,86 milliárd koronára emelkedett 5,89 milliárdról. A legnagyobb cseh iparvállalat és exportőr a bevételét 14,5 százalékkal rekordra, 187,38 milliárd koronára növelte 163,66 milliárdról; tavaly 152,8 milliárd volt az exportbevétel, a teljes cseh kivitel értékének a 8,2 százaléka.

A Skoda a 2004-es 451 ezer 675-nél 9 százalékkal több autót, 492 ezer 111-et értékesített tavaly, ez is rekord volt. Nyugat-Európában 14,8 százalékkal, Csehországban 0,8 százalékkal több autót adtak el, mint 2004-ben. Külföldön a Skoda piacvezető volt tavaly Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Boszniában. Itthon a ranglista harmadik helyére jött fel, a VW-csoporton belül a legnagyobb növekedést érte el. Tavaly 494 ezer 127 ezer autót gyártottak - ez is rekord -, 11,3 százalékkal több, mint a 2004-es 443 ezer 868.

Az idei terv több mint 500 ezer autó eladására szól, 2008-ban meg akarják haladni a 600 ezret. Tavaly júniusban Boszniában, júliusban Ukrajnában, augusztusban Kazahsztánban, októberben Indiában kezdték meg különféle Skoda-modellek összeszerelését a helyi piacra, részben újonnan nyitott üzemekben.

© Skoda
A múlt év legkedveltebb modellje a Fabia volt, 237 ezres eladással, igaz, e típus forgalma kissé visszaesett a 2004-eshez képest. Az Octavia eladása viszont 28,4 százalékkal 233 ezer 322-re ugrott. A Skoda Superbből 22 ezer 91-et adtak el a 2004-es 22 ezer 392 után. A vállalat a genfi autószalonon mutatta be a Skoda Roomster családi kocsit. Március végén kezdődött a sorozatgyártása, az idén 15 ezret terveznek gyártani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Genfben látható az új Skoda

A Škoda legújabb autója, a szegmensteremtő Roomster a márciusi genfi autószalonon mutatkozik be a közönségnek.

hvg.hu Autó

Megkezdődött az új Skoda gyártása

A Kvasinyban található Škoda-gyárban megkezdődött a Roomster sorozatgyártása. Az év végéig legkevesebb 15 ezer Roomster gyártását tervezi a cég, az üzem napi termelését fokozatosan emelik majd 190 darabra.

automenedzser.hu Autó

Skoda, egy oktávval feljebb

Az Octavia kombi vérbeli cégautó, az első pillanattól kezdve érezni, hogy nagyon az emberre szabták. Motorja hangos, a nagy testhez képest gyenge, ám dinamizmusához képest takarékos. Meg kell dolgoztatni, azt szereti.

hvg.hu Autó

Skoda

Vaclav Laurin gépészmérnök és a könyvkereskedéssel foglalkozó Vaclav Klement 1895-ben kezdték meg biciklik...

hvg.hu Autó

Megújult a leggyorsabb Skoda

2005 őszén mutatták be a nagyközönségnek a sportos családi autók koncepciójának cseh változatát a frankfurti autószalonon. A Škoda Octavia RS és az Octavia Combi RS fejlesztésekor az ésszerűség elvét követték a mérnökök, amikor a nagyon erős motort, a kiforrott műszaki tartalmat, a biztonságos, családi méretű karosszériát és a magas vezetési komfortot próbálták meg ötvözni a valóban dinamikus menettulajdonságokkal.

hvg.hu Autó

Bajnoki címre tör a Skoda

A Fabia WRC megérkezésével új névvel, új csapattal indul a Skoda a hazai ralibajnokságban. Az Octavia WRC után Fabia WRC-vel rajthoz álló Turi Tamás és Tóth Imre nem titkolt célja a bajnoki cím elnyerése.

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK