szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nissan szeptember 6-án mutatta be Párizsban az új kompakt crossover modelljét, a Qashqait. A tavalyelőtt Genfben megismert tanulmányautó alapján kifejlesztett kocsit Európában 2007 februárjában kezdik el értékesíteni.

Az új modell azokat az autóvásárlókat célozza meg, akik a hagyományos C-szegmens piacán található autóknál dinamikusabb formát keresnek, de a kompakt szabadidő-autók nagy, agresszív természetű megjelenése nem vonzó a számukra.

© Nissan
Az autó formatervének készítésében vezető szerepet játszott a Nissan Design Europe (NDE), és ez az első sorozatgyártású gépkocsi, amit a 2003-ban Londonba költözött NDE-ben terveztek. A fejlesztési programot az angliai Cranfieldben működő Nissan Európai Műszaki Központ vezette, de jelentős részt vállalt a fejlesztésből a Nissan Japánban működő technikai részlege is. A Qashqait a Nissan angliai, Sunderlandben működő üzemében fogják gyártani. Az európai értékesítés mellett a Qashqait Japánba is exportálják majd – ott Dualis néven forgalmazzák -, de eljut a közel-keleti és más tengerentúli piacra is.

A karosszéria alsó része a szabadidő-autós vonásokat, a keménységet és a szilárdságot hangsúlyozza a kerékjáratok nagy, kidomborodó peremével, a talaj feletti nagy hasmagassággal és a célszerű formákkal. A belső tér kialakítása a vezetőtér különállóságát, koncentráltságát hangsúlyozza, és világosan megkülönbözteti azt az utastértől. A mélyen a műszerfalba süllyesztett műszerek a vezetői környezet sportosságát hangsúlyozzák ki, és ezt még a megemelt középkonzol is erősíti. Ugyanakkor az első és hátsó utastér levegős, tágas, pihentető érzetet kelt.

A méreteit illetően a Qashqai a C-szegmensű ferdehátú személyautók és a szabadidő-autók között helyezkedik el. Tengelytávja 2630 mm, magassága 1610 mm, 1780 mm széles és 4310 mm hosszú. Nagyjából 10 centivel hosszabb, mint egy tipikus ferdehátú személyautó és 15 centivel rövidebb mint egy tipikus szabadidő-autó. Hasonló módon, 10-15 centivel magasabb, mint a versenytárs ferdehátúak, és kb. 13 centivel alacsonyabb, mint egy szabadidő-autó.

Négyféle motorral készül, kétféle benzin- és kétféle dízelüzemű erőforrás szerepel a kínálatban. Az 1,6 literes benzinmotor 115 lóerős, nyomatéka 160 Nm, míg a 2,0 literes benzines teljesítménye140 LE, nyomatéka 200 Nm. A dízelmotorok (1,5, illetve 2,0 liter hengerűrtartalommal) 106 illetve 150 lóerősek, 240, illetve 320 Nm maximális nyomatékkal. A motortól függően többféle sebességváltó kínálatából lehet választani. A kínálat öt- és hatfokozatú kézi kapcsolású, egy új hatfokozatú automata és egy kézi kapcsolásúra átváltható CVT-váltót tartalmaz. Mindkét kétliteres motorhoz megrendelhető a Nissan korszerű állandó 4x4 összkerék-meghajtó rendszere.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI/hvg.hu Autó

Nissan szalont nyitott a Gablini

A Gablini Kft. 17 évi Peugeot forgalmazás után szeptember elsején elindítja a Nissan márka forgalmazását is: az M3 melletti telephelyén autószalon létesült és nyílik meg Magyarország első Nissan márkakereskedői off-road próbapályája is.

automenedzser.hu Autó

Nissan Murano teszt: a szépségkirály

Valami őrült álom gyümölcse ez az autó. Nem lehet egészen normálisnak nevezni azt az embert, aki a Nissan 350Z sportkocsit ötvözi a Nissan Patrol terepjáróval. A Murano ebből a frigyből született, egy igazi csodabogár a szó legjobb értelmében.

hvg.hu Igazságszolgáltatás

Népautót gyárt a Nissan Kínában

A Nissan bejelentette, hogy a következő két év folyamán a teljes világpiacra gyártott világautók új modellcsaládját mutatja be, melyek első változatának értékesítése 2006-ban kezdődik meg Kínában. A Livina Geniss névre keresztelt kínai változat lesz az első olyan Nissan modell, amelynek a forgalmazását más kontinensek és országok előtt Kínában kezdik meg.

automenedzser.hu Autó

Nissan Pathfinder teszt: Szépséges szörnyeteg

Csupa bőr, csupa kényelem, csupa kényeztetés. A Nissan Pathfinder a terepjárók között is méltóságot vív ki méreteivel és pazarságával. Kár, hogy menettulajdonságai nem ennyire meggyőzőek. Nem a sietős emberek autója, de azoké, akik mindig odaérnek.

hvg.hu Autó

Közös miniautót készít a Nissan és a Suzuki

A Nissan és a Suzuki Tokióban bejelentette, hogy megállapodtak üzleti együttműködésük bővítését illetően. A Suzuki által a Nissannak eredeti gyári termékként szállított miniautókon, valamint a Nissan leányvállalata, a Jatco Ltd. automata sebességváltókon túlmenően a két cég most a következő lehetőségeket tanulmányozza.

automenedzser.hu Autó

Nissan Note teszt: családi kalandokhoz

A Nissan a felső kategóriájú limuzinok térkínálatát ötvözte a kis ferdehátúak fürgeségével és az egyterűek praktikumával, így született meg a Note, a divatos, egyedi és sokoldalú családi autó.

hvg.hu Autó

Nőtt a Nissan nyeresége

A 2007. március 31-én záruló 2006-os üzleti év első negyedévének végén 110,2 milliárd yen (962 millió dollár, 783 millió euró) volt. A nettó nyereség 2006-os növekedése tükrözi a 2005-ös év azonos időszakában jelentkezett rendkívüli kiadásokat, amelyek a nemzetközi könyvelési előírások változásával, illetve a Nissan által bevezetett nyugdíj-hozzájárulási rendszerrel kapcsolatosak.

MTI/hvg.hu Autó

Nissanról Toyotára vált a császár

Kipróbálta az új császári limuzint Akihitó japán császár és felesége, Micsiko. A Toyota cég által kizárólag az uralkodóház számára tervezett Century Royal modell nyolcüléses jármű, küszöbe gránitból, huzata természetes gyapjúból készült, világítását pedig kézműves módszerrel előállított japán papír szűri.

hvg.hu Autó

Miniautókat gyárt a Mitsubishi a Nissannak

A Nissan és a Mitsubishi aláírtak egy megállapodást mely alapján a Mitsubishi továbbra is szállítja a Nissan részére a következő-generációs eK Wagon miniautókat a 2006-os pénzügyi év második felében.

hvg.hu Autó

Százmilió Nissant gyártottak eddig

Júniusban gyártották le a 100 milliomodik Nissan gépkocsit. 76 millió 640 ezret Japánban és mintegy 23,5 milliót a földgolyó más részein.

automenedzser.hu Autó

Nissan Navara teszt: Szexis nagyvas

Vannak nők, akik irtóznak a szép fiúktól, a vágott arcú pasikat kedvelik. Autók között ilyen a Navara, félistenként magasodik a forgalom fölé, 174 lovas motorjával és megdöbbentően alacsony fogyasztásával csak papíron teherautó. Valójában egy sportos tank, egy szuperszonikus csatahajó.

automenedzser.hu Autó

Mennyiért lehet terepjárónk?

Nyaraló Zebegényben, családi ház Solymár külterületén – a probléma ugyanaz: vajon felmegy a kocsink? És mi lesz télen? Az agglomeráció beépülésével divatba jöttek a terepjárók és az összkerekes autók. Terepgumit, sárcipőt fel, irány az erdő! Hogy mivel? Íme a hazai kínálat.

Elbuktak a nyelviskolák 20-30 ezer diákot a diplomák kiadása miatt

Elbuktak a nyelviskolák 20-30 ezer diákot a diplomák kiadása miatt

Hogyan segíthet minket a kezdők szelleme?

Hogyan segíthet minket a kezdők szelleme?

36 millióért vásárolt meg valaki egy aukción egy bontatlan Super Mario játékot

36 millióért vásárolt meg valaki egy aukción egy bontatlan Super Mario játékot