szerző:
hvg.hu

Látni és láttatni. Sokat hangoztatott szlogen, rengeteg igazságtartalommal. Az emberi szem, sokkal előbb észreveszi a mozgó pontokat, ha fényesek, mint ha nem lennének kivilágítva. Vezetéstechnikai tanácsok a szakértőtől.


© Autómenedzser
A bekapcsolt világítás egyértelműen jelzi a jármű haladási irányát, sőt annak a sebessége is pontosabban felbecsülhető. A helyzetjelzőt (parkolófényt), csak álló helyzetben használjuk, annak menet közbeni használata nem elégséges és olykor megtévesztő is lehet . Néha nagyon zavaró, ha indokolatlanul használnak ködlámpát a szembejövő autósok. Talán még ennél is rosszabb a hátsó ködlámpa, azaz zárófény használata a jó látási viszonyok között.

Figyeljünk oda arra is, főleg az őszi-téli időszakban, hogy a benzinkútnál ne csak a szélvédőt tisztítsuk le, hanem az első és hátsó lámpákat, valamint a ködlámpát is. Azoknál az autóknál ahol van lámpamosó berendezés, ellenőrizzék tartályának töltöttségi szintjét. A lámpák működésének ellenőrzését elvileg minden indulás előtt el kell végezni. Nagyon kevesen teszik meg, hogy indulás előtt körbejárják az autót. De legalább 2-3 naponta muszáj. Sötétben a nem, vagy rosszul kivilágított autó nagyon sok veszélyt hordoz magában a többi autó számára. Ha a bal első lámpa nem működik, a szembejövő azt hiheti, hogy egy motoros közeledik az út szélén. Ha valaki ebben a hitben kerülő manőverbe, vagy előzésbe kezd, nem kell külön elmagyarázni, hogy ez milyen következményekkel jár. Ha nem működik az irányjelző, a forgalomban résztvevő többi autós nem, vagy csak későn látja a vezető szándékait. A fék, vagy a tolatólámpa működésképtelenségével tovább romlik a helyzet, hiszen a jármű nem „közli” egyértelműen haladási irányát, vagy fékezésnél a hirtelen sebesség változását.

Nem elég látszódni, látni is kell az autóban. Cikkünk folytatódik. Kattintson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Autó

Melyik erősebb: a fizika vagy a szülői szeretet?

Nincs annál felháborítóbb, amikor felelőtlen szülők szabadjára engedik gyerekeiket, hadd élvezzék állva, játszva, biztonsági öv és gyerekülés nélkül az utazást. Vezetéstechnikai tanácsok felelősségteljes szülőknek, szakértőtől.

hvg.hu Autó

Hogyan kerülhető el a vadbaleset?

Hemzsegnek az úton az elütött állatok tetemei. Leggyakrabban kutyák, macskák, sünök, rókák és más kis testű állatok múlnak ki, de néha ennél jóval nagyobb testűek is pórul járnak. És akkor az autós is. Vezetéstechnikai tanácsok.

hvg.hu Autó

Vezetéstechnika: helyes ülés, kormányfogás, életmentő alapok

Azok akik nyomon követik a vezetéstechnikáról szóló sorozatunkat, talán egy kissé elcsodálkoznak, hogy miért kanyarodunk vissza az alapokhoz, hiszen azt már mindenki elsajátította a jogosítvány megszerzése előtt. Ez jó esetben valóban így van, de sajnos a tapasztalatom azt mutatja, hogy nagyon kevesen vagyunk tisztában a hogyanokkal és a miértekkel.