szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A zalaegerszegi rendőrkapitányság területén 40 vadbaleset volt az első...

©

A zalaegerszegi rendőrkapitányság területén 40 vadbaleset volt az első félévben, ebből négy ütközés személyi sérüléssel is járt - mondta el az MTI-nek kedden Zalaszentiván határában a figyelemfelkeltő akció vezetője, Farkas Tibor. A zalaegerszegi közlekedésrendészeti osztály vezetője azt is hozzátette: négy balesetben ketten könnyebben sérültek meg, de volt egy súlyos és egy életveszélyes sérüléssel járó eset is.

A rendőrök a zalai utakon közlekedők figyelmét kívánják felhívni a veszélyekre, ezért a zalaistvándi vadásztársasággal és polgárőrökkel együtt álltak ki az út mellé. Az első napon Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, valamint a 74-es főúton, Egervár közelében helyezték el az út mellé a kitömött szarvast, amelynek látványa számos autóst meghökkentett.

©

"Most a vad és a rendőr együtt állítja meg az autóst, de az életben a vad soha nem ad elsőbbséget" - hívta fel a figyelmet Farkas Tibor, aki elmondta: az őszi időszakban történik a legtöbb vadbaleset. Leggyakrabban szarvassal, őzzel és vaddisznóval karamboloznak Zalában az autósok, és a statisztikák szerint reggel 5 és 9 óra, este pedig 16 és 20 óra között történik a legtöbb ilyen baleset. A megelőzésükre általában egy lehetőség van: a vadveszélyt jelző tábláknál csökkenteni kell a sebességet - hangoztatta a rendőr őrnagy.

Balázs Árpád, a zalaistvándi Zöld Erdő Vadásztársaság hivatásos vadásza az MTI-nek elmondta: a vaddal történő ütközések esetén nemcsak az autós viseli a saját kárát, de esetenként az elütött vad értékét is meg kell téríteni. Az út menti akció során kitett szarvasbika értéke egymillió forint körüli. Hozzátette: a jelenlegi szabályok szerint az autós maga felel a vadbalesetben elszenvedett károkért, kivéve, ha az út mentén 300 méterrel kialakított etető, dagonyázó helyre vonulnak az állatok, vagy vadászat során hajtják ki őket az útra. Az autósnak pedig akkor kell megtérítenie az elütött vad árát, ha neki felróható okból, például gyorshajtás vagy ittas vezetés miatt nem tudta elkerülni az ütközést - mondta a hivatásos vadász.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél