szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Műholdas távirányítással tartóztathatják majd fel a menekülő autótolvajokat a jövő évtől az Egyesült Államokban.

A legnagyobb amerikai autógyártó cég, a General Motors (GM) 2009-ben 1,7 millió járművét fogja felszerelni egy olyan berendezéssel, amely a műholdról kapott parancsra lelassítja, majd leállítja a nagy sebességgel haladó lopott kocsit.

A GM azoknak a haláleseteknek a számát kívánja csökkenteni, amelyeket az eszeveszett gyorsasággal száguldó autótolvajok balesetei okoznak. Az Egyesült Államokban külön tévécsatornák léteznek, amelyek kizárólag rendőrségi autós üldözésekről számolnak be. A GM adatai szerint Amerikában évente 30 ezer ilyen üldözés fordul elő, 400 ártatlan ember esik áldozatul az autós ámokfutóknak.

A gépkocsikba épített globális helyzetmeghatározó segítségével az OnStar kommunikációs rendszeren keresztül a rendőrség már eddig is eredményesen kutatta fel az ellopott autókat. Az újításnak köszönhetően - a tulajdonosok beleegyezésével - az üldöző rendőröknek arra is lehetőségük lesz, hogy menet közben távirányítással megálljt parancsoljanak az autótolvajoknak.

Amikor az OnStar utasítást küld a gépkocsinak a leállásra, a benne ülő sofőr figyelmeztető üzenetet kap arról, hogy a jármű leáll, ami pillanatokon belül meg is történik. A baleset elkerülésére a kényszerleállás közben működőképes marad a fék és a szervokormány - számolt be Chet Huber, az OnStar igazgatója.

Az új GM-modelleknél az első évben ingyenes lesz a szolgáltatás, később a tulajdonosoknak már fizetni kell érte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Műholdakkal a terror és a bűnözés ellen

Az Egyesült Államokban az eddiginél több állami szervezet juthat műholdas információkhoz, hogy hatékonyabban léphessenek fel a bűnözés és a terrorizmus ellen.

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is