szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudományosan igazolták, hogy az autók komoly érzelmeket képesek kiváltani. A férfiakat például sokkal jobban érdekel egy szép kocsi, mint egy síró csecsemő.

A maga nemében világelső tudományos kísérlet formájában világított rá a Volvo Cars arra, hogy az autók formája képes egy sor olyan erőteljes érzelmet ébreszteni, amely megfeleltethető a legalapvetőbb emberi érzéseknek.

A tudományos kísérletet a Volvo Car Group (Volvo Cars) az EEG specialista Myndplay intézettel együttműködve végezte el, melynek során a tesztalanyoknál azt vizsgálták és elemezték, hogy milyen érzelmi reakciókkal reagál az agy az autó formája, és milyen érzéseket kelt a formatervezés esztétikuma.

Az EEG a hajas fejbőr mentén elektromosan rögzíti és méri az agy neuronjainak ionikus áramlásban beálló feszültség-ingadozást. A kísérlet azt bizonyította, hogy az emberek érzelmileg reagálnak az autó formájára, sőt – különösen a férfiak – mintha szinte genetikailag programozva lennének arra, hogy kedveljék a szép vonalakat kínáló letisztult formatervezést.

A Volvo Concept Coupe elölről is szép.
©

A kísérletet a Volvo Concept Coupé bevezetésével egyidejűleg végezték el. A kísérlet résztvevőit arra kérték, hogy értékeljenek egy adott képsorozatot, miközben a fejükre helyezett száraz érzékelős EEG készülékkel mérték az agyhullám aktivitást a homloklebenyi kéregben. A képsorozatban a Volvo Concept Coupé mellett szerepeltek „csúnya” vagy „divatjamúlt” formájúnak tartott autók fotói, nevető és síró csecsemők, illetve szépnek tartott nők és férfiak képei.

Hátulról is szép.
©

Thomas Ingenlath, a Volvo Cars formatervezési alelnöke szerint „a felmérés végül is azt igazolta, amit mindig is sejtettünk. A szépen formatervezett autók a pozitív kedélyállapottól a magabiztosság érzéséig erős érzelmi válaszokat váltanak ki”.

•             A férfiaknál a szép formatervezésű autók képe erősebb érzelmeket váltott ki, mint a síró csecsemő látványa.

•             A síró csecsemő képe a nőknél csaknem kétszer erőteljesebb érzelmeket váltott ki, mint a férfiaknál.

•             A férfiak 74%-a azt állította hogy a jó formatervezés pozitív érzéseket vált ki belőlük.

•             A nők csupán 33%-a adott magasabb pontszámot a formatervezett autókra, mint a vonzó férfi képére.

•             A férfiak 60%-a azt állította, hogy egy szép autó vezetése az önbizalom és a magabiztosság érzését kelti bennük.

A fenti kísérlet mellett egy másik cég a OnePoll által párhuzamosan elvégzett felmérés pedig azt derítette ki, hogy a férfiak 43%-a számára az autó külső formája és vonalvezetése – a belső kialakítást és felszereltséget, a kerekeket és a motort is megelőzve – a legvonzóbb jellegzetesség. A férfiak számára az autó eleje a leginkább figyelemre méltó, velük ellentétben a nők az autó hátulját tartják a legtöbbre.

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon.
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Törőcsik Mari tisztelői pénteken délután leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színháznál

Törőcsik Mari tisztelői pénteken délután leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színháznál

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába