szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hibrid és elektromos autók egyik legnagyobb előnye a nyugodt utazást biztosító csönd, ami nem csak a kabinban, de a külső környezet számára is jóval alacsonyabb zajterhelést jelent. Igaz, ez eléggé balesetveszélyes.

A némaság ugyanis nem meglepő módon elég veszélyes, a figyelmetlen gyalogosoknak már így is évente 2400 balesetet okoznak a csendes autók csak az USA-ban. Ezért, az ottani közlekedési hatóság az NHTSA döntést hozott, és 2019-től kötelezően mesterséges hangot is ki kell adnia ezeknek az autóknak.

A generált hangnak 30 km/h-s sebességig kell szólnia, ugyanis ezen tempó felett már a szélzaj és az abroncsok zaja elegendő ahhoz, észrevegyék az autókat. Alacsony sebesség mellett a zajnak olyannak kell lennie, amelyet 15 méteren belül meghallanak a járókelők. Maga a regula elég összetett, a sebesség függvényében 48 és 58 dB közötti hangerővel kell szólnia az autónak.

A kérdés már csak az milyen hangokat kell majd kiadnia az autóknak? Érdekes lesz, ha ebben nem lesz valamiféle sablon, akkor jönnek a Star Wars-filmek elfogó vadászainak hangjai vagy más nagyon kreatív hangok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elektromos családi furgonnal jön ki a Mercedes

Elektromos családi furgonnal jön ki a Mercedes

A saját orvosai kérik Navalnijt, hogy fejezze be az éhségsztrájkot

A saját orvosai kérik Navalnijt, hogy fejezze be az éhségsztrájkot

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be