szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A skandináv országban beszüntették a kormányzati ösztönzőket, ezek nélkül pedig úgy tűnik, egyelőre eladhatatlanok ezek a járművek.

Dániában a plug-in hibrid (konnektoros) és a teljesen elektromos járművek eladása 60,5 százalékkal csökkent azt követően, hogy a kormányzat eltörölte az elektromos autókra adott adókedvezményeket. A példa kedvéért, összesen 6 darab Teslát adtak el idén az első három hónapban, míg korábban 2015-ben, amikor a leginkább ment a szekér, 2738 darab fogyott egy év alatt a Tesla autóiból. Ez egészen brutális 94 százalékos visszaesést jelentett már tavalyra is, amikor is összesen 176 darab Teslát adtak el – írta részletes cikkében a Bloomberg.

Az országban hírhedten komoly adók terhelik az autók vásárlását. A hagyományos belsőégésű motorral szerelt autókat például 180 százalékos adó terheli. Ennek fényében nem volt meglepő, hogy szárnyaltak az elektromosautó-eladások.

Azonban változott a helyzet, és a kormányzat már nem bánt ilyen bőkezűen a környezetbarát autókkal sem, és progresszív módon teljesen kivezette volna a kedvezményeiket 2020-ra. A helyzet ellen még a Tesla vezetője Elon Musk is megpróbált lobbizni, látva a hatalmas visszaesést.

A dán kormányzat is érzékelte, és elismerte, hogy talán nem kellett volna ennyire elbánni az elektromos autókkal. Egy új tervezet szerint 2019-ig "csak" 40 százalékos adót vetnének ki – hogy legalább 5000 darab elektromos autót eladjanak –, ha ez teljesül, akkor 2021-től 65%, 2022-től 90 százalék, majd 2022-től 100 százalék lenne az adó az elektromosan tölthető autókra.

Nem csoda, hogy Dániában inkább mindenki biciklizik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó