szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Attól már egyáltalán nem kell tartanunk, hogy egy Traffipax készít rólunk gyorshajtásos fényképet. Eláruljuk, hogy miért nem.

Ha a rendőrök valahol sebességet mérnek, vagy valahol fix sebességmérővel találkozunk, akkor azonnal rávágjuk, hogy itt bizony traffipaxoznak. Ennek oka, hogy hazánkban a köznyelv a traffipax összefoglaló névvel illet minden közúti sebességmérést. De honnan ered ez az elnevezés?

A 70-es, 80-as és 90-es években egy német cég, a Jenoptik Robot GmbH több olyan sebességmérő készüléket is gyártott, mely Traffipax néven került forgalomba. Mivel akkoriban a magyar hatóságok elsősorban ezeket a Traffipax Mesta, Traffipax Microspeed, illetve Traffipax Speedophot eszközöket használták mindennapi munkájuk során, a köznyelv egyszerűen ráragasztotta a Traffipax szót a közúti sebességmérésre.

Ma már természetesen egyik régi Traffipaxot sem használják a rendőrök, de ettől függetlenül természetesen gyakran találkozhatunk traffipaxos ellenőrzéssel. Az egyik legmodernebb mérőeszköz a többek közt szabálytalan sávhasználatot és piros lámpán történő áthajtást is észlelő ARH CAM-S1, melyből 2015-ben 160 darabot kapott a rendőrség.

És akkor a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózatról még nem is beszéltünk, mely 365 fix kamerával figyeli a gyorshajtást, a szabálytalan mobiltelefon használatot és az esetlegesen nem használt biztonsági övet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!