szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalábbis annak alapján nem lehet bírságolni, amivel Terézvárosban próbálkoztak.

Nem szabható ki helyszíni bírság a díjfizetést mulasztókra – derül ki összegzésként a Magyar Nemzet cikkéből, amely arról szól, hogy a VI. kerületi önkormányzati rendészete a KRESZ jelzőtáblákat felsoroló pontja alapján törvénytelenül szabott ki helyszíni bírságokat a parkolási díjfizetés elmaradása miatt.

Csak idén 14 esetben született peren kívüli végzés az illetékes Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal rendészeti osztálya által kirótt bírságok hatályon kívül helyezéséről, amelyeket „várakozási övezetben díjfizetés nélküli várakozásért” indokkal szabtak ki – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Az újság egy konkrét esetet is említ, amely szerint egy magánszemélyre idén 10 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki. A bírságon szereplő tényállás – a szabálysértési törvény alapján – a KRESZ 17. paragrafusa első bekezdésének E/2-es pontjára hivatkozott. Az értelmetlen mondat így szól: „Várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozik, szabályt sértve várakozott díjfizetés elmulasztása.” A mondattal, azon túl, hogy meglehetősen furcsa – írja a lap – más baj is van. Ugyanis a hivatkozott KRESZ-bekezdés konkrét pontja a parkolási táblákat mutatja be illusztrációkkal. Így azokat is, amelyek alapján a parkolás feltételekhez, például a nap egy adott időszakában díjfizetéshez kötött. Csakhogy a végzés indoklása alapján a szabálysértési törvény egyetlen törvényi tényállásban sem rendeli büntetni a díjfizetés nélküli várakozást, tehát az nem szabálysértés.

A végzés hozzáteszi, hogy a parkolási díjfizetés valójában egy polgári jogi jogviszony, amit az önkormányzat közterület-felügyelője önhatalmúlag a szabálysértéssel büntetendő cselekmények közé vont. Az indoklás szerint a meg nem fizetett parkolási díj polgári jogi igény alapját képezheti a parkolási társaság oldaláról, amely a gyakorlatban egy fizetési meghagyás kibocsátásával „realizálódhat”.

A kerületi polgármester szerint viszont a fenti gyakorlat nem jogszabálysértő és az önkormányzatnak nem is keletkezett bevétele díjfizetés nélküli várakozás miatt. Ennek oka, hogy a KRESZ megsértéséből származó szabálysértési bírságok teljes mértékben a Magyar Államkincstárat gazdagítják az önkormányzatok helyett, holott például a VI. kerületben magát a bírságolást az önkormányzati rendészek végzik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt