szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már meg is kezdték a tiltó táblák felszerelését.

A német Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság is úgy döntött, hogy akár azonnali hatállyal is kitilthatóak a régebbi dízel autók. A bírósági döntést az autósoknak egyszerűen el kell fogadniuk.

Első körben a 2009 előtti, illetve Euro-4-es dízelek lesznek kitiltva, de komoly esély van arra is, hogy az Euro-5-ös autókat is kitiltsák bizonyos övezetekből, mert érdemi eredményeket igazán ez hozhatna, jelenleg ugyanis a német dízelek közel 30 százalékát teszik ki.

Hamburgban már több mint 100 táblát kihelyeztek. Az észak-német kikötővárosban két zóna, az 580 méter hosszú Max-Brauer-Allee és a 1,7 kilométeres Stresemannstraße lettek az első dízelmentes utcák.

Ha a városok úgy döntenek, hogy kitiltják az Euro-6 alatti autókat, akkor azért elég komoly változásra kell számítani, ugyanis statisztikáik szerint 2,8 millió autó teljesíti ezt a normát, az összesen 16,7 milliós dízelállományból Németországban.

Itt tartunk: Egy modern dízel akár tisztább is, mint egy benzines

A dízelkérdés szépen lassan átesett a ló túlsó oldalára, az eladásaik élesen zuhannak, a benzinesek ára meg alaposan megy felfelé. A jelenlegi Euro6d nevű emissziós-normát mindeközben a legmodernebb károsanyag-utókezelő rendszerek lényegében tökéletesen teljesítik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan