szerző:
hvg.hu

Normál kereket bárki tud készíteni, na de háromszög alakút? Mutatjuk a furcsa, de bizonyos területeken nagyon is hasznos megoldást.

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), vagyis az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege nemrégiben kiírt egy pályázatot, melyre a katonai járművek terepjáró képességein javító pályaműveket vártak.

A GXV-T (Ground X-Vehicle Technologies) pályázatra több érdekes fejlesztés érkezett, melyek közül mi azt a terepjárókra szerelhető újgenerációs kereket emelnénk ki, mely a sofőr gombnyomására pillanatok alatt, akár menet közben is képes alakot változtatni. Alaphelyzetben így néz ki:

©

De bármikor fel tud venni ilyen háromszögletű formát, ami jobb terepezési képességeket biztosít:

©

A pneumatikus rendszerre épülő új fejlesztés jó minőségű aszfalton normál üzemmódban nagy sebességet tesz lehetővé, mini lánctalpasszerűvé átalakítva pedig lényegében bármilyen terepen képes áthaladni. Az alábbi videóban 2 perc 20 másodperctől akció közben is megtekinthető a Carnegie Mellon Egyetem munkatársainak munkája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!