szerző:
hvg.hu

Az olyan autókat, mint a Bugatti Veyron, ritkán látni szerelőnél. Ha viszont odakerül, egy kisebb vagyont kell fizetni az átnézésért.

Ha valaki lelkes autórajongó, szeret bütykölni és adott esetben még egy saját szerelőaknát is készít magának a garázsában, odahaza is könnyű szerrel véghez tudja vinni az olajcserét. Ugyanakkor az olajcsere még akkor sem egy ökör ára, ha éppen az autószerelő végzi azt el – olajtípustól (és autótól) függően 10-20 ezer forintból kihozható. Persze van olyan autó, ahol 21 ezerbe kerül egy olajcsere – csak épp nem forintba, hanem dollárba.

A szóban forgó autó természetesen nem egy akármilyen jármű, hanem a világ egyik leggyorsabb közúti autója, a Bugatti Veyron. A kocsi éves szervizelése 20 ezer dollárba (kb. 5,6 millió forint) kerül, vagyis nagyjából annyiba, mint egy vadonatúj autó. Mindez persze nem véletlen, ahhoz ugyanis, hogy mindenhez hozzáférjenek a szerelők, nem elég egy sima szerelőakna.

Az alábbi videót a Royalty Exotic Cars nevű YouTube-csatornára töltötték fel, amin jól látszik, milyen nehéz akár csak egy olajcserét is végrehajtani a Bugattin. A kocsi karbonszálas elemeit ugyanis szinte le kell bontani, a kerekeket le kell szedni, az olaj beöntése és a maradék leürítése, illetve az olajcseréhez szükséges egyéb átvizsgálás csak ezután kezdődhet meg.

Az autót egyébként azért vitték be a szerelőkhöz, mert a Veyron hátsó, állítható terelőszárnyánál szivárgott a hidraulikus folyadék. A Jalopnik beszélt is a szerelőkkel, akik azt mondták, az olajcserét szükség esetén meg lehetne oldani a motor burkolatának eltávolítása nélkül is, ám a Bugatti előírása, hogy a szervizelésnél a motort is alaposan át kell nézni – ez pedig jelentősen megdobja a költségeket.

Szóval ha valaki véletlenül Bugatti Veyront venne, azért a magas fenntartási költséggel is számoljon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!