szerző:
László Ferenc

Az állami támogatás igénybevételével legolcsóbban 9,4 millió forint ellenében vezethetünk haza egy elektromos Konát. De nem keveset kell várnunk rá.

A Hyundai tavaly leplezte le a kompakt divatterepjárók között hadrendbe állított és általunk is alaposan letesztelt Konát, melynek idén debütált a tisztán elektromos hajtásláncú, és általunk ugyancsak részletesen bemutatott új változata. Mely most Magyarországra is megérkezett, még pedig a Michelisz Norbert nevével fémjelezett limitált szériás i30 N társaságában.
©

Amennyiben a hivatalos listaárakból levonjuk az 1,5 millió forintos állami támogatást, akkor legolcsóbban 9,4 millió forintos áron vásárolhatunk villany Konát, ami konkrétan egy 39 kWh kapacitású, Premium Edition modell. A 64 kWh-s Premium Edition ára 11 millió forint, a 64 kWh-s Style Edition pedig 11,9 millió forintba kerül.

Némi üröm az örömben, hogy a hazai importőr által még a nyáron első körben megrendelt húsz autó érkezési időpontját is nehéz megjósolni, mostantól számítva mintegy fél, háromnegyed év múlva érkezhetnek meg hazánkba ezek a példányok. És nem húsz, hanem mintegy hatvan-hetven autóra lenne szükség a jelenlegi piaci igények kielégítésére.

©

A nagyobb aksis modellekben egy 204 lóerős és 395 Nm-es villanymotor található, mely 7,6 másodperces 0-100-as sprintidő, illetve 167 km/h legnagyobb sebesség elérését teszi lehetővé. A 64 kWh kapacitású lítium-ion polimer akkumulátor a WLTP-szabvány szerint 482 kilométeres hatótávolságot biztosít (NEDC: 546 km), és ha valahogy sikerül találnunk egy 100 kW teljesítményű DC villámtöltőt, akkor akár 54 perc alatt 0-ról 80 százalékosra tölthető. Ugyanez egy normál 50 kW-os DC villámtöltővel 75 percig, egy átlagos 7,2 kW-os töltővel mintegy 9,5 órányi ideig tart.

Az alapmodellben lévő e-motor 136 lóerős és 395 Nm nyomatékú. A 9,7 másodperces 0-100-as gyorsulást, illetve 155 km/h maximális sebességet produkáló kivitel 39 kWh-s telepe a WLTP-szabvány szerint mintegy 312 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé (NEDC: 345 km). Mindkét változatban elérhető az állítható fékenergia-visszanyerés, amit a kormány mögötti fülekkel négy fokozatban lehet szabályozni.

©

A Kona Electric lényegében teljesen hangtalanul suhan az utakon, ami a belső égésű motorokkal szerelt autók hangjához szokott gyalogosok és biciklisek számára veszélyes lehet, ezért a kocsit dallamszerű vezetési hanggal látták el. A 17 colos kerekekkel szerelt és akár kéttónusú fényezéssel is rendelhető zöld rendszámos Hyundai 1,53-1,68 tonnát nyom a mérlegen, a csomagtartója 332-1114 literes térfogattal rendelkezik (normál Kona: 361-1143 liter).

Ha ennél olcsóbban vennénk elektromos Hyundait, akkor 8,5 millió forintos áron kaphatunk egy Ioniq Electricet, amiben egy 120 lóerős villanymotor és egy 28 kWh-os akkumulátor található. A 250 kilométeres hatótávúnak ígért elektromos Ioiniqról készített részletes tesztünk itt olvasható. A szokásos 5 éves, kilométer korlátozás nélküli garancia mellett ezen autókra egy 8 éves, 200 ezer kilométeres akkumulátorgaranciát is vállal a gyártó.

©

 

©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Német reptéri sztrájkok: nyolc budapesti járatot töröltek

Német reptéri sztrájkok: nyolc budapesti járatot töröltek

Ma dől el, lesz-e országos sztrájk

Ma dől el, lesz-e országos sztrájk

Nem sikerül átkalibrálni a navigációs rendszereket, mert nincs, aki megcsinálná

Nem sikerül átkalibrálni a navigációs rendszereket, mert nincs, aki megcsinálná

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Telelünk és sörözünk

Telelünk és sörözünk