szerző:
hvg.hu

A GT-R ötvenedik születésnapjára készített koncepcióautó végleges változatával hamarosan akár a közutakon is találkozhatunk.

Az első Nissan GT-R 50 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot és hasonlóképpen az Italdesign tervezőiroda is 5 évtizeddel ezelőtt nyitotta meg kapuit. A japán és olasz cégek idén nyáron közösen ünnepelték a jeles évfordulót, még pedig úgy, hogy készítettek egy "határok nélküli" GT-R sportkocsit.

Néhány hónapja szinte még teljesen biztosak voltunk abban, hogy ez a GT-R50-es fenevad megmarad egy egzotikus koncepcióautónak, de most leleplezték azt a véglegeses változatát, mellyel hamarosan akár a közutakon is találkozhatunk.
©

A Nissan és az Italdesign eddig még sohasem dolgozott együtt, de a mellékelt fotók alapján reméljük, hogy a jövőben többször is elő fog fordulni hasonló eset. Az újdonság a legkeményebb utcai GT-R-re, a GT-R Nismóra épül, de annál alacsonyabb, szélesebb, illetve extravagánsabb karosszériát virít. Az Italdesign nemcsak a külcsínt, hanem az utasteret is jelentősen átalakította, ennek megfelelően belül rengeteg karbonszálas és Alcantara-bevonatú elemmel találkozhatunk.

©
©

A motorháztető alatt a normál GT-R-ben lévő 3,8 literes V6-os benzinmotor rejtőzik, melyre azonban felpakolták a GT3 sorozatban versenyző GT-R nagyobb turbóit és méretesebb intercoolereit. Ennek és a számos egyéb módosításnak köszönhetően a teljesítmény 710 lóerőre nőtt, a nyomatékcsúcs pedig eléri a 780 Nm-t.

A mérnökök ezenkívül megerősítették a váltót, a differenciálművet és a fékeket, illetve keményebbre hangolták a futóművet. A Michelin Pilot Super Sport gumikon gördülő Nissan GT-R50 menetteljesítményeit egyelőre sajnos sűrű homály fedi, azt viszont már tudni lehet, hogy az árcéduláján mintegy 1 millió eurós (323 millió forint) összeg lesz olvasható. Az első példányokat várhatóan 2020 elején vehetik majd át a vásárlók.

Az 570 lóerős normál Nissan GT-R-t a közelmúltban mi is alaposan leteszteltük és az elképesztő gyorsulásától alig kaptunk levegőt.

©

 

©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elvesztette a McDonald's a Big Mac európai védjegyét

Elvesztette a McDonald's a Big Mac európai védjegyét

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Hosszú Katinka többször is nemet mondott Kubatov Gábornak

Hosszú Katinka többször is nemet mondott Kubatov Gábornak

Schumacher 19 éves fia tesztpilóta lehet a Ferrarinál

Schumacher 19 éves fia tesztpilóta lehet a Ferrarinál

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében