Czeglédi Fanni Élet+Stílus

„Ha gyerekem lenne, jó lenne, ha autista lenne”

Fekete Gy. Viktor hat évvel ezelőtt kapta meg a diagnózist Asperger-szindrómájáról, ami nemcsak megkönnyebbülést hozott az életébe, hanem célt is adott neki. Nehezen viseli, hogy egy nap 24 órából áll, és felnőnie sem volt könnyű, de ma már azt mondja: nem akarna nem autista lenni.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„A stigmát, nem a lehetőséget látják a diagnózisban”

Oravecz Lizankáról téves diagnózisok hosszú sora után felnőttként derült ki, hogy autista. Egyből érthetőbbé vált az összes „furcsasága”. Hihetetlen erő kellett ahhoz, hogy felálljon mindazok után, ami vele történt. De sikerült, és ez erőt-utat mutathat másoknak is.

Balla István Pszichológia magazin

„Nekik két iskolatáskát teszünk a hátukra”

Magyarországon mintegy százezer autista él, de sokaknál nem ismerjük fel ezt a fejlődési zavart. Talán legnehezebb helyzetben azok vannak, akiknek kifejezetten jók a verbális és intellektuális képességeik, hiszen az ő esetükben a többség nem érti, hogy akkor miért viselkednek olyan furán. Mit tehet egy iskola, munkahely az érdekükben? Hogy működik az autistáknál a párkapcsolat? Mennyire befolyásolja az autizmus kialakulását az egyre zaklatottabb világunk? Interjú Őszi Tamásné autizmusszakértővel.

hvg.hu Élet+Stílus

„A mi esetünk számtalan gyerekkel megtörténik”

Az érintett iskola igazgatójával készült interjúra reagált a ballagásra nem javasolt fiú édesanyja. Veress Zsuzsanna szerint az aspergeres gyerekeknek szinte sehol nincs biztosítva az ellátásuk, sem a fejlesztésük. A Bakáts téren egyébként csütörtökön van a ballagás – a fiú nem ment el.

Balla István Élet+Stílus

A mindenki által csodált iskola igazgatója szerint nem tiltották ki az aspergeres diákot

Nem zártak ki aspergeres gyereket a ballagásról, csak nem javasolták neki, hogy részt vegyen az eseményen – mondja Bodó László, a Mindenki című filmből ismert Bakáts téri iskola igazgatója, akit nagyon elkeserít, hogy megint politikai ügy lett a magyar oktatásról való diskurzus, és úgy véli, jó esetben is csak 30 év múlva lehet jó a magyar közoktatás.

hvg.hu Shake

Videó: kutya állította le aspergeres gazdája önbántó rohamát

Ennél meghatóbb videót még nem látott a héten. Samson, a hatalmas rottweiler egészen finoman akadályozza meg gazdáját az önbántásban. A kutyát kiképezték arra, hogy jelezze gazdája depressziós és önbántalmazó epizódjait. Az Asperger-szindrómás nő videóra vett egy ilyen rohamot, ekkor lépett közbe a kutya.

MTI Világ

Putyin azért ilyen, mert Asperger-szindrómás – vélik a Pentagon kutatói

A Pentagon által megbízott kutatók arra jutottak, hogy az orosz elnök Asperger-szindrómás, és ez minden döntését befolyásolja. Egy kutató korábban kijelentette, hogy Putyin pszichikai problémái "erős túlélési akaratot alakítottak ki nála", valahogy úgy, ahogy egy dongalábú gyerekből olimpiai korcsolyázó lesz. Egy neves autizmuskutató ugyanakkor tartózkodott tőle, hogy kijelentse: az orosz vezető aspergeres.

Fencsik Tamás - Molnár Barbara Itthon

Az állami iskola kudarca: az autista gyerek

Miközben az Egyesült Államokban és számos európai országban még az enyhén szellemi fogyatékos gyerekek is integrált oktatás keretében tanulnak, addig nálunk a fogyaték nélküli autisták sem férnek bele a hagyományos oktatásba. Bár tankötelesek és jogosultak lennének az államilag finanszírozott oktatásra, jelentős részük csak fizetős magániskolába járhat. Egy család példáján néztük meg, mit jelent, ha több gyereket is érint a diagnózis.

MTI Kult

Susan Boyle fellélegzett, amikor kiderült, hogy Asperger-kóros

Susan Boyle elmondta, hogy fellélegzett, amikor végre kiderült, hogy Asperger-kórban, az autizmus egy enyhébb formájában szenved. A skót énekesnő első játékfilmes bemutatkozása, a The Christmas Candle brit premierje előtt beszélt erről az Observer című lapban vasárnap megjelent interjújában.

MTI Plázs

"Az autizmus nem betegség, így meggyógyulni sem lehet belőle"

Szerdán a "nulladik nappal" kezdődik és szombatig tart Budapesten a 10. Nemzetközi Autizmus Kongresszus (Autism-Europe International Congress), amelyen 29 ország szakemberei ismertetik legújabb kutatási eredményeiket. Az autizmus becslések szerint a világon 67 millió embert, Magyarországon 100 ezer embert érint.

1 2
Felfüggesztette párttagságát három gödi DK-s

Felfüggesztette párttagságát három gödi DK-s

Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

Éjjel tört az idős asszonyra a fiatal rabló Jánoshalmán

Éjjel tört az idős asszonyra a fiatal rabló Jánoshalmán

Megkérdeztük, hol vannak vírusos gócpontok, az NNK azt írta: továbbra is alaposan mossunk kezet

Megkérdeztük, hol vannak vírusos gócpontok, az NNK azt írta: továbbra is alaposan mossunk kezet

Nem utazott el az Atlético Madrid a BL negyeddöntőjére

Nem utazott el az Atlético Madrid a BL negyeddöntőjére

Az agresszió akkor sem múlik el, ha kiéljük. Mi legyen hát vele?

Az agresszió akkor sem múlik el, ha kiéljük. Mi legyen hát vele?

Cameron Diaz elárulta, miért hagyta ott Hollywoodot

Cameron Diaz elárulta, miért hagyta ott Hollywoodot

140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

A címlapról ajánljuk