hvg.hu Itthon

"Orbán retorikája tankönyvszerűen populista"

A politikatudomány egyre inkább az új törzsies gondolkodást tartja a világszerte előretörő jobboldali nacionalista populizmus felhajtóerejének, a mai demokráciák legfőbb kihívásának. A jelenség hazai mérésével lengyel–magyar összehasonlító vizsgálat keretében a Political Capital foglalkozott elsőként. Ennek fő eredményeiről írt Krekó Péter ügyvezető igazgató és Juhász Attila főmunkatárs a HVG eheti számában.

Tóth Richárd Itthon

Ez nem demokrácia, de Orbánnak kellenek a választások

Orbán Viktor nem akar minden magyar atyja lenni, nem akar népvezér lenni. Ebből a szempontból nem olyan, mint Putyin. Ő a megosztó, aki a legszervezettebb kisebbség vezetője. Aki nem diktátor, neki kell a választók visszajelzése. Neves amerikai lapban jelent meg magyar kutatók tanulmánya.

Windisch Judit Itthon

Ez az idő is eljött: Merkel Orbánt azért hívja, hogy keményebbnek tűnjön

A belpolitikai válság kellős közepén kellene megállapodnia Angela Merkelnek Orbán Viktorral arról, mi legyen a Magyarországon regisztrált menedékkérők visszafogadásával. Orbán már szerdán kijelentette, hogy "nem fogadunk vissza senkit". A hvg.hu által megkérdezett elemzők szerint kétséges, hogy Merkel keményen fel tudna lépni Orbán ellen, kényszerítő eszköz pedig nincs a kezében.

Balla István Kult

Krekó Péter: Európában példátlan, hogy a kormány legyen az álhírek fő forrása

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy politikai választást nyerni álhírek nélkül gyakorlatilag lehetetlen, ezért várhatóan egyre több ilyen ömlik majd ránk, minden oldalról – állítja Krekó Péter, akinek nemrég jelent meg a könyve a témában. Szerinte a hagyományos, presztízzsel rendelkező médiumokat, újságírókat egyre inkább ignorálni fogják, a törzsi logika fogja uralni a nyilvánosságot.

hvg.hu Világ

Már a fél világ tudja, hogy mit akar Orbán

A Reuters hírügynökség szerint Orbán Viktor szerdai kvótanépszavazási bejelentése a folytatása a menekültválságban használt durva menekültellenes retorikájának.

Zubor Zalán Itthon

"Nem a baloldalon van a vákuum" – megújulhat-e az ellenzék?

Merre tart a magyar politika? A bal- vagy a jobboldalon jelenhetnek meg új szereplők, előállhat-e egy magyar Beppe Grillo vagy Janusz Palikot? Több vagy kevesebb populizmusra van igény? Lehet az LMP-ből középpárt? A hvg.hu a rendszerkritikus ellenzéki pártok lehetőségeiről kérdezett a parlamenten kívüli politizálásban jártas szakértőket.

Kósa András Itthon

"A Fidesz legnagyobb ellenfele saját maga"

Rendszerszintű kockázatot jelent Magyarországon a közbizalom egyre süllyedő szintje, amihez nagyban hozzájárul, hogy a két politikai oldal is egyre vadabb összeesküvés-elméleteket gyárt a másikról – mondta a hvg.hu-nak Krekó Péter, a Political Capital igazgatója, annak kapcsán, hogy egy nemrég készített felmérésből kiderült, a magyarok 42 százaléka úgy gondolja, „háttérhatalmak” irányítanak Magyarországon.

hvg.hu Itthon

A polgármester szervezi a Jobbik járőrözését Tiszavasváriban

„Civil megfigyelőket” küldene a Jobbik járőrözni Tiszavasváriba, a vasárnapi választások idejére, mivel azt állítják, tudomásuk van róla, hogy ellenfeleik „választási csalásra készülnek”. Választási szakértő szerint a feltűnő járőrözés kimerítheti a kampánycsend-sértés fogalmát, de a Jobbiknak talán pont ez lehet a célja.

Zubor Zalán Itthon

"Tanuljunk a szélsőjobbtól” – stratégiák a radikalizmus ellen

„Puha populizmussal”, nyilvános vitával és a szélsőséges propaganda nevetségessé tételével is lehet harcolni a szélsőjobboldal ellen, bár nincs minden országban alkalmazható sikerrecept – állítják a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciáján részt vevő elemzők. A rendezvényt felvezető Krekó Péter szerint a szélsőséges jelenségek betiltása nem jelent megoldást, ahogy a máig szinte zavartalanul működő Magyar Gárda esete is mutatja.

hvg.hu Itthon

Dupla vagy semmit játszik a kormány

Nagyot nyerhet, de nagyot is bukhat a Fidesz az egy hete bejelentett munkahelyvédelmi akciótervével, aminek a negatív vagy pozitív hatásai éppen a választások előtt mutatkoznak majd meg. A kormány annak ellenére rizikózik, hogy a hasonlóan hazárdjátékra épülő egykulcsos adóval már befürödtek.

Kapcsándi Dóra Itthon

Schmitt lemondó beszédére mindenki emlékezni fog

Az, hogy a köztársasági elnök „nem távozik nagy sebességgel”, mind az államfői intézmény, mind az őt jelölők megítélését rontja – mondta Lakner Zoltán politológus a hvg.hu-nak. Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója szerint ugyanakkor érthető a megfontoltság, mert egy távozó politikus utolsó beszédére mindenki emlékezni fog, azt jól elő kell készíteni.

hvg.hu Itthon

A Jobbik a kormánnyal versenyez radikalizmusban

Bár a Jobbik Facebook-követői részt vesznek a demokratikus választásokon, valójában elégedetlenek és kiábrándultak az intézményrendszerből – derül ki abból a kutatásból, amit a brit Demos UK készített. A felmérés eredményei kísértetiesen rímelnek Vona Gábor hétvégi kijelentésére, miszerint a Jobbik nem tekinti magát demokrata szervezetnek. Úgy tűnik, a népszerűsége csúcsán lévő Jobbik fél attól, hogy a szabadságharcos retorikát hangoztató Fidesz esetleg elszívja szavazóit.

hvg.hu Itthon

El is sodorhatja az Orbán-kormányt a válság

Hamarosan valódi intézkedésekre, komoly megszorításokra vagy kiadáscsökkentésre lesz szükség, a szerdai kormányfői bejelentés csak rövid ideig elég a piacnak. Politikai elemzőket kérdeztünk Orbán Viktor bejelentéséről.

hvg.hu Itthon

Erre készül a Fidesz az alkotmányozás után

Az alkotmányozás csak egy része annak az intézmény-átalakítási folyamatnak, amelyet a Fidesz-KDNP a kormányra kerülése után nyomban megkezdett. Ám a játszmának még nincs vége. Az új alkotmány több kétharmados törvénynek is megágyaz, s ha ezeket sikerül az alaptörvényhez hasonló gyorsasággal elfogadtatni, akkor az előrehozott választás sincs kizárva – véli Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója.

hvg.hu Itthon

Alkotmányozás: ki nyerhet vele?

Nincs nap, hogy ne tennének egymást bíráló kijelentéseket a parlamenti pártok az alkotmányozással kapcsolatban. A tervezett forgatókönyv szerint április 18-án elfogadja a parlament Magyarország új alkotmányát, de nem tudni, hogy melyik párt kovácsol majd a most zajló folyamatokból politikai tőkét: az új alaptörvényt kierőszakoló Fidesz vagy a vitában részt nem vevő ellenzék.

hvg.hu Itthon

Erősödhetnek a Fidesz belső konfliktusai

Már a Fidesz sem a régi, az ellenzékben még zárt szervezet egyre többször hangos a belső konfliktusoktól: Matolcsy György kontra Fellegi Tamás, Tarlós István kontra fideszesek, Navracsics Tibor kontra Lázár János. A jövőben az eddiginél is több konfliktus várható, de ez a hvg.hu által megkérdezett politikai elemző szerint nem feltétlenül árt a pártnak.

Pápai Csaba Gazdaság

Így látják Európa megmentőjét

A Political Capital elemzője Kína európai szerepvállalását elemzi, azoknak a reményeknek és aggodalmaknak a hátterét, amelyek ma jelentősen meghatározzák az EU Kínával szemben követett politikáját.

1 2

A címlapról ajánljuk