Mit tud egy Michelin-csillagos budapesti étterem?
A Costes Downtown annak ellenére kapott Magyarországon ötödikként Michelin-csillagot, hogy kevesebb mint egy éve nyílt. A séf asztalánál próbáltuk ki az étterem tavaszi étlapját.
A Costes Downtown annak ellenére kapott Magyarországon ötödikként Michelin-csillagot, hogy kevesebb mint egy éve nyílt. A séf asztalánál próbáltuk ki az étterem tavaszi étlapját.
Magyarországon már öt étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal, az alig egy éve nyílt Costes Downtown a legújabb befutó köztük. Az étterem sommelier-je elárulta, hogy milyen kritériumoknak kell a tányérok mellett a pohárba valóknak is megfelelnie.
Egy igazán jót szeretne aludni mondjuk a húsvéti pihenés alatt, vagy majd nyaralás során? – Megmondjuk, hogy most épp melyik hotelbe csekkoljon be!
Miközben a kormány éppen országos válsághelyzetet hirdetett ki miattuk, menekültek ijesztő méretű csoportja feszegette a magyar határokat. Emlékszik, mennyien voltak? Megvan még, ki az a Gheorghe Funar? Nos, ez csodálatos mélyromán ember most megfejtette, miért kapott Oscart a Saul fia. Tudja, mit talált ki? Alighanem búcsúzhatunk a cafeteriától - a kérdésünk csak az, hogy mikortól. Volt a héten egy hatalmas goparti: beugrik, hogy ki nyerte? Próbálja ki, mit tud felidézni az elmúlt hét hírdömpingjéből, töltse ki a hvg.hu heti hírtesztjét!
A Costes Downtown lett az ötödik magyar Michelin-csillagos étterem – derült ki a csütörtökön megjelent Michelin Kalauzból.
A világ egyik legnagyobb gasztroguruja, a sokcsillagos francia séf, Gordon Ramsay mentora, Guy Savoy tért be Valentin-napkor a budapesti Costesbe vacsorázni. Szerinte három Michelin-csillagot érdemelne a hely.
„Ön nem bonbont fogyaszt, egy tapasztalatot él át – élvezze falatonként” – figyelmeztet a felirat a legújabban forgalomba hozott desszertes dobozokon.
A Costes, az Onyx és a Borkonyha mellett már a Tanti is Michelin-csillagosként szerepel a Michelin-kalauzban.
Újabb éttermet nyit Bordeaux-ban a világon legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező éttermek tulajdonosa. A 69 éves francia sztárséf reméli, hogy az új hely konyhája is eléri majd a három csillagot.
„A probléma nem az étteremkalauzzal van, hanem azzal a világgal, amelyet maga körül generál. Az ostobaság vele együtt jön be az ajtón”- nyilatkozta Julio Biosca a minap az El País-nak.
Magyarország mutatkozik be a legrangosabb német gourmet fesztiválon, amelyet Sylt szigetén rendeznek meg januárban. Az északi-tengeri sziget gasztronómiai jelentőségét mutatja, hogy az alig 100 négyzetkilométeres területre 10 Michelin-csillag jut.
Ahogy már korábban hírt adtunk róla, a közelmúltban Magyarországon járt London egyik legígéretesebb ifjú séfje, a 27 éves Ben Spalding. A csopaki Szent Donátban adott vacsorái előtt beszélgettünk vele saját stílusáról, a főzésről, példaképekről, street food-ról és Michelin-csillagról.
Hamarosan újabb külföldi sztárséf érkezik Magyarországra: Ben Spalding, London egyik legígéretesebb ifjú ásza június végén a csopaki Szent Donátban és Budapesten egy titkos kis kertben is vacsorát ad.
A Gourmet Fesztivál előételeként a legközönségesebb ételt, a rakott krumplit fordította ki önmagából a három magyar Michelin-csillagos étterem vezető séfje: Miguel Rocha Vieira (Costes), a Széll Tamás – Szulló Szabina páros (Onyx) és Sárközy Ákos (Borkonyha). Míg Széll Tamás szerint nem kell mindent újraálmodni, Vieria valami egészen különöset alkotott a hagyományos magyar fogásból.
A Főváros Közgyűlése magas színvonalú magyar és nemzetközi szolgáltatásai, valamint az országimázs érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül Budapest Márka díjat adományozott a Gerbeaud Cukrászdának és az Onyx étteremnek.
Nem akar szerepelni a Michelin-étteremkalauzban egy belga séf, aki azt reméli, nagyobb szabadsága lesz a főzésben, ha a jövőben nem lesz benne a rangos kiadványban.
Az eddigi magas gasztronómiát célzó Michelin-csillagos éttermek mellett most egy bisztró is megkapja a kitüntetést, még ha az érintettek alig hiszik is el. Körülnéztünk a Borkonyhában, ami tulajdonképpen már a kenyérnél megvett minket, de azért végigkóstoltuk a hat fogást.
A Costes és az Onyx után a budapesti Borkonyha étterem is megkapta a gasztrovilág egyik legnagyobb elismerését.
Kilenc csillag! Alain Ducasse az egyetlen olyan séf, akinek három étterme is három Michelin-csillagos. Vajon mi a titka?