szerző:
hvg.hu

Magyarországon már öt étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal, az alig egy éve nyílt Costes Downtown a legújabb befutó köztük. Az étterem sommelier-je elárulta, hogy milyen kritériumoknak kell a tányérok mellett a pohárba valóknak is megfelelnie.

Természetes, hogy a kifogástalan ételekhez kifogástalan borok dukálnak. Nincs, nem lehet kompromisszum ott, ahol a tökéletességre törekednek. 

Pongrátz Péter, a Costes Downtown sommelier-je szerint nagyon fontos az egyediség és a konstans minőség, a termőterület, a fajtaszelekció is meghatározó szempont. Keresik a bio, organikus és természetes eljárásokkal készült borokat. Igyekeznek a kis tételekben elérhető italokra fókuszálni, amint mondja, előnyös, ha egy bor csak náluk található meg.

 

©

„Elsősorban a magyar borokra koncentrálunk, mivel nagyon sok külföldi vendégünk van és szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a magyar borkultúrát. A hazai őshonos és az itthon termesztett nemzetközi fajták is megtalálhatók nálunk” – magyarázza a sommelier.

S mindjárt konkrét példával is szolgál: „Kedveljük a komplex ízvilágú borokat, ilyen például a Kovács Borház Fajzat Cuvée-je, ami különleges színfoltja kínálatunknak. Nagyon különleges összetételű bor, ami a francia Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és a spanyol Tempranillo házasságából született. Nem tipikus bordeaux-i, mivel annál frissebb, gyümölcsösebb, könnyebben fogyasztható, a Mátra adottságait is mutatja.”   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!