szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb éttermet nyit Bordeaux-ban a világon legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező éttermek tulajdonosa. A 69 éves francia sztárséf reméli, hogy az új hely konyhája is eléri majd a három csillagot.

A legutolsó háromcsillagos étterem, az Au Chapon fin még a második világháború előtt működött a borairól híres délnyugat-franciaországi városban.

Joel Robuchon a nála kilenc évvel idősebb Bernard Magrez mecénással és neves borásszal fogott össze, hogy háromcsillagos bordeaux-i éttermük legyen a Michelin éttermi kalauzban.

A Poitou-ban kőműves apa és háztartásbeli anya gyermekeként született Robuchon félbehagyta papi tanulmányait, és 1960-ban a poitiers-i Relais étteremben állt munkába.

Poitevin-la-Fidelité álnéven vált ismertté, 1976-ban megkapta a Franciaország Legjobb Munkása kitüntetést, és innen szédületesen ívelt felfelé a pályája: 1982-ben megkapta az első Michelin-csillagot, két évvel később a harmadikat, ma már 28 Michelin-csillaggal rendelkezik Tokiótól Las Vegasig, éttermei között három háromcsillagos van.

Bernard Magrez szerény italkereskedőként kezdte karrierjét, de ma már nagyágyúnak számít a szakmában. Negyven borgazdaság tulajdonosa világszerte, az ő tulajdonában van a 600 millió euró értékű bordeaux-i Chateau Pape Clément is.

A művészetbarát borász ismert mecénás. "A gasztronómia nagy hagyománnyal rendelkező művészet, a vendégszeretet művészete francia módra" – mondta.

Joel Robuchon arról beszélt, hogy Bordeaux ötlete nagy lehetőségeket rejt magában a kacsamájnak, a vargányának, a bárányoknak, az osztrigáknak és természetesen a bornak köszönhetően.

A séf újító, modern konyhát ígér, de a francia konyha emblematikus fogásaival.

A La Grande Maison kedd esti megnyitóján négyfogásos vacsorát szolgálnak fel: a főfogás bélszín lesz Rossini módra, illetve Chateaubriand bélszín kacsamájjal sütve. Az induló ár 100 euró, vagyis átszámítva több mint 30 ezer forint.

A mester ismert fogásai is kaphatóak lesznek, így a szarvasgombás lepény, a töltött hagyma és a falusi szalonna, zellerrel illatosított, cseréptálban sütött kacsamáj szarvasgombával, valamint az elmaradhatatlan vajas burgonyapüré.

A keddi vacsorát Danzaki Tomonori japán séf, a Las Vegas-i háromcsillagos étterem mesterszakácsa vezetésével készítik el, a felszolgálást a monacói Michelin-csillagos étteremből érkezett, baszk Jean-Paul Unzueta vezényli. A borlapon 259 bordeaux-i bor szerepel.

A 19. századi palotában berendezett La Grande Maison negyven személy befogadására alkalmas, az épületben bárt és hat vendégszobát is kialakítottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják