szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb éttermet nyit Bordeaux-ban a világon legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező éttermek tulajdonosa. A 69 éves francia sztárséf reméli, hogy az új hely konyhája is eléri majd a három csillagot.

A legutolsó háromcsillagos étterem, az Au Chapon fin még a második világháború előtt működött a borairól híres délnyugat-franciaországi városban.

Joel Robuchon a nála kilenc évvel idősebb Bernard Magrez mecénással és neves borásszal fogott össze, hogy háromcsillagos bordeaux-i éttermük legyen a Michelin éttermi kalauzban.

A Poitou-ban kőműves apa és háztartásbeli anya gyermekeként született Robuchon félbehagyta papi tanulmányait, és 1960-ban a poitiers-i Relais étteremben állt munkába.

Poitevin-la-Fidelité álnéven vált ismertté, 1976-ban megkapta a Franciaország Legjobb Munkása kitüntetést, és innen szédületesen ívelt felfelé a pályája: 1982-ben megkapta az első Michelin-csillagot, két évvel később a harmadikat, ma már 28 Michelin-csillaggal rendelkezik Tokiótól Las Vegasig, éttermei között három háromcsillagos van.

Bernard Magrez szerény italkereskedőként kezdte karrierjét, de ma már nagyágyúnak számít a szakmában. Negyven borgazdaság tulajdonosa világszerte, az ő tulajdonában van a 600 millió euró értékű bordeaux-i Chateau Pape Clément is.

A művészetbarát borász ismert mecénás. "A gasztronómia nagy hagyománnyal rendelkező művészet, a vendégszeretet művészete francia módra" – mondta.

Joel Robuchon arról beszélt, hogy Bordeaux ötlete nagy lehetőségeket rejt magában a kacsamájnak, a vargányának, a bárányoknak, az osztrigáknak és természetesen a bornak köszönhetően.

A séf újító, modern konyhát ígér, de a francia konyha emblematikus fogásaival.

A La Grande Maison kedd esti megnyitóján négyfogásos vacsorát szolgálnak fel: a főfogás bélszín lesz Rossini módra, illetve Chateaubriand bélszín kacsamájjal sütve. Az induló ár 100 euró, vagyis átszámítva több mint 30 ezer forint.

A mester ismert fogásai is kaphatóak lesznek, így a szarvasgombás lepény, a töltött hagyma és a falusi szalonna, zellerrel illatosított, cseréptálban sütött kacsamáj szarvasgombával, valamint az elmaradhatatlan vajas burgonyapüré.

A keddi vacsorát Danzaki Tomonori japán séf, a Las Vegas-i háromcsillagos étterem mesterszakácsa vezetésével készítik el, a felszolgálást a monacói Michelin-csillagos étteremből érkezett, baszk Jean-Paul Unzueta vezényli. A borlapon 259 bordeaux-i bor szerepel.

A 19. századi palotában berendezett La Grande Maison negyven személy befogadására alkalmas, az épületben bárt és hat vendégszobát is kialakítottak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!