Révész Sándor Itthon

A meseautó defektje, avagy Orbániában nincs mese - börtönvilág Magyarországon

Az emberek az embertelenségtől lesznek jobbak. Ezen a meggyőződésen alapul a mostani büntetőpolitikai kurzus. Ezért tiltották ki a jogszerűbb és emberibb börtönviszonyokért tevékenykedő civileket a börtönökből, ezért számolták föl a börtönrádiót, ezért tiltották el a beszélőkön a közvetlen érintkezéstől, a puszitól, öleléstől a rabokat és párjaikat, gyerekeiket, és ezért nincs mese a börtönben. A balassagyarmati műintézményben hét éven át működött a Mesekör. Nagyidős nehézfiúk alkottak és adtak elő mesejátékokat gyerekeiknek, szeretteiknek és egymásnak a börtönkápolnában.

hvg.hu Itthon

Móra Veronika: "Szívük joga kollaboránsozni"

Egyeseknél kiverte a biztosítékot, hogy az Ökotárs átvette a Miniszterelnökség kitüntetését azután, hogy hosszú ideig vegzálta őket a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Az alapítvány vezetője, Móra Veronika megkeresésünkre azt mondta, nem egy üvegszobor alapján kell megítélni teljesítményüket.

Móra Veronika Vélemény

Móra Veronika: A civileket nem lehet leváltani

Ma van a kétéves évfordulója, hogy a kormányzat háborút kezdett a „norvégos” szervezetek ellen. Azóta sok minden történt, leginkább az, hogy a vádakból semmi nem bizonyult igaznak.

hvg.hu Itthon

Alkut kötött a kormány és a Norvég Alap, újra jöhetnek a pénzek

Feloldotta Magyarországgal szemben a támogatások felfüggesztését a Norvég Alap és az Európai Gazdasági Térség. Az Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati fellépés, illetve a magyar-norvég diplomáciai viták kirobbanása után másfél évvel, ismét érkezhetnek a gazdasági támogatások. A magyar kormánnyal kötött megállapodás szerint nem ellenőrizhetik a magyar hatóságok a civil támogatások felhasználását.

hvg.hu Itthon

Egy éve kezdte a rendőrség vegzálni a "norvégokat"

Kedden volt egy éve, hogy a készenléti rendőrség törvénytelen házkutatást tartott az Ökotárs Alapítvány és partnerei irodájában, munkatársainak lakásán. Az Ökotárs Alapítvány és partnerei "a méltatlan támadássorozat ellenére" is folytatták és folytatják munkájukat, egyebek között a Norvég Civil Támogatási Alap működtetését, írja a szervezet közleményében.

Zalavári Noémi Itthon

"Amikor a magyar nem köp, hanem odajön" - Az első cigány lakásétterem

Egy maroknyi, nehéz körülmények között élő és onnan kitörni vágyó cigány asszony rájött arra, hogy az emberek szívéhez legkönnyebben a hasukon keresztül vezet az út. Még a családdal is konfliktusokat vállalva megnyitották Pécsen a Kóstoldát, a világ első cigány lakáséttermét.

Kálmán Attila Itthon

Pár perc alatt kiderül, hogy hepatitiszfertőzött-e

Vészesen terjed a hepatitisz az intravénás szerhasználók körében, de a nem drogozók sincsenek biztonságban. Ezért most szűrőkampányba kezdenek a civilek, pár perc alatt bárki megtudhatja, hogy fertőzött-e.

MTI / hvg.hu Itthon

Kehi: három civil szervezetnél volt szabálytalanság

Az ügyészség megállapította, hogy a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott szervezetek közül háromnak a működése nem felelt meg a jogszabályoknak, kettő megszüntetéséért pert indítottak, egy maga kezdeményezte megszüntetését, egynek pedig megszűnt a közhasznú jogállása. A Miniszterelnökség közölte: a kormány tavaly megfogalmazott kritikái három, a pénzosztásban érintett alapítványra vonatkoztak: az Ökotársra, a Kárpátokra és Autonómiára, amelyek működéséről a mai döntések nem szólnak, így még mindig nem látnak tisztán.

hvg.hu Itthon

Magyar Nemzet: Lázárnak bocsánatot kell kérnie a civilektől

Az ügyészségi vizsgálat szerint a Norvég Civil Támogatási Alaptól érkező pénzek elosztásában közreműködő három magyar civil szervezet működése teljesen megfelel a magyar jogszabályoknak – írja a Magyar Nemzet keddi száma. Ugyanebben a lapszámban egy véleménycikk emlegeti fel, hogy Lázár János korábban azt ígérte, megköveti a civileket, ha tisztázódik, hogy nem csaltak.

hvg.hu Itthon

Előbújtak a civilek, lehet menni ismerkedni

Előmerészkedtek a civilek, akiket annyit vegzál a kormány. Testközelből meg lehet nézni őket Budapesten, főleg a Dürlin Rendezvényházban fordulnak elő nagyobb számban szombat éjszakáig. Rengeteg programot szerveztek, ColorStar és Marge koncert is lesz.

MTI Itthon

Fellebbez az Ökotárs a Miniszterelnökséggel folytatott perében

Az első fokú, nem jogerős döntés az alapítvány szerint csupán azt mondta ki, hogy Csepreghy Nándor "gittegyletes" kijelentése "közéleti vitában" hangzott el, egy politikusnak pedig joga van véleményt megfogalmazni a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő szervezetekről. Az Ökotárs fellebbez a döntés ellen.

MTI Itthon

Lázárék pert nyertek az Ökotárssal szemben

Csepreghy Nándor tavaly tavasszal "szélhámos gittegyleteknek" nevezte a magyarországi alapkezelő szervezeteket. Az államtitkár állítja, a Fővárosi Törvényszék keddi elsőfokú, nem jogerős ítéletében úgy döntött, hogy ezt a kijelentést a megfogalmazásakor "nem alap nélkül tette".

MTI Itthon

Közzétette Magyarországról szóló jelentését az Amnesty International

Az Amnesty International (AI) 2014-es, Magyarországról szóló jelentése szerint a kormány finanszírozási szabálytalanságokra hivatkozva "lejárató kampányt" indított a civil szervezetek ellen. A nemzetközi emberi jogi szervezet magyarországi csoportja által ismertetett dokumentumban szerepel az is, hogy a romák diszkriminációval találkoztak az egészségügyben.

hvg.hu Itthon

Remekül dolgozik az Ökotárs a norvégok független szakértői szerint

A norvégok független – legalábbis a magyar kormánytól feltétlenül – szakértőkkel vizsgáltatták meg az Ökotárs alapítvány tevékenységét, és kiválónak tartják a munkájukat – áll az erről közzétett jelentésben, amelyre az Ökotárs hívta fel a figyelmet.

Hont András - Kálmán Attila Itthon

Jeszenszky Géza: Csalódásokat éltem át az utóbbi hetekben is

Orbán 2002 óta nem beszél vele érdemben; az oslói nagyköveti posztról lemondott, mert a Norvég Alap ügyében lényegében meg sem hallgatták, pedig úgy gondolja, ha valakivel nem szabad összeveszni, az Norvégia; a Washingtonnal folytatott vitában finoman szólva nem tartja diplomatikusnak a magyar kormány viselkedését; a Merkel-látogatásnak örül, a Putyin-vizitnél azonban figyelmeztet: nehogy túl drága legyen az olcsó gáz. Interjú Jeszenszky Géza volt külügyminiszterrel, az Orbán-kormány önként távozó nagykövetével.

Lakner Dávid Itthon

Norvég pénzek miatt nem kér a civilekből az Emmi háttérintézménye?

Váratlanul megszakította az együttműködést egy szakmai szervezettel az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet). Mindez nem sokkal azután történt, hogy a háttérintézmény élére új igazgatót nevezett ki Balog Zoltán. (A cikket egy beérkező helyreigazítási kérelem miatt március 8-án módosítottuk. Az érintett részeknél a szöveget dőlt betűvel külöböztettük meg - szerk.)

1 2 3 4 5
Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

A címlapról ajánljuk