szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyészség megállapította, hogy a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott szervezetek közül háromnak a működése nem felelt meg a jogszabályoknak, kettő megszüntetéséért pert indítottak, egy maga kezdeményezte megszüntetését, egynek pedig megszűnt a közhasznú jogállása. A Miniszterelnökség közölte: a kormány tavaly megfogalmazott kritikái három, a pénzosztásban érintett alapítványra vonatkoztak: az Ökotársra, a Kárpátokra és Autonómiára, amelyek működéséről a mai döntések nem szólnak, így még mindig nem látnak tisztán.

A Magyar Nemzet kedden - a törvényességi ellenőrzés eredményeire hivatkozva - azt írta: a Norvég Civil Támogatási Alaptól érkező pénzek elosztásában közreműködő három magyar civil szervezet működése teljesen megfelel a hazai jogszabályoknak. Erre reagálva a Kehi közölte: az ügyészség megállapította, hogy a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott szervezetek közül háromnak a működése nem felelt meg a jogszabályoknak, kettő megszüntetéséért pert indítottak, egy maga kezdeményezte megszüntetését, egynek pedig megszűnt a közhasznú jogállása.

Az ügyészségi vizsgálat két másik esetben is csak adminisztratív hiányosságot talált - tették hozzá, utalva arra is, hogy értesüléseiket megerősítette Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője is. A Kehi azt közölte: hét, a norvég alapból támogatott civil szervezettel kapcsolatban kezdeményezték az ügyészség törvényességi ellenőrzését, ezek közül öt fővárosi, kettő vidéki.

A közleményben azt írták: az ügyészség a Föld Napja Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány esetében megállapította, hogy "működésük nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak", ezért a Civil Kollégium Alapítvány esetében felhívással, a Föld Napja Alapítványnál pedig jelzéssel intézkedett a törvénysértések megszüntetése iránt. A Szivárvány Misszió Alapítvány maga szüntette meg a jogszabálysértést azután, hogy tudomást szerzett az ügyészség vizsgálatáról.

Hozzátették: pert indított az ügyészség a Magyar Teleház Szövetség Egyesület és az Erdei Iskola Alapítvány megszüntetéséért, mert azok ténylegesen nem működtek. Az Erdei Iskola Alapítvány megszűnését a bíróság időközben megállapította. A Kurt Lewin Kulturális Alapítvány az Előítéletek Csökkentéséért pedig maga kezdeményezte megszűnésének megállapítását, miután értesült az ügyészség vizsgálatáról. Utóbbit az ügyészség "figyelemmel kíséri", és az eljárást csak azután nyilvánítja befejezetté, hogy a megszűnést megállapították - írta a Kehi.

A Kehi kezdeményezése által érintett hetedik szervezetről, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesületről az ügyészség azt állapította meg, hogy mivel időközben megszűnt a közhasznú jogállása, a "korábbi közhasznú működése feletti ügyészi törvényességi felügyeleti jog is elenyészett", vagyis az ügyészség a jelzett jogszabálysértéseket esetében nem is vizsgálta - olvasható a közleményben.

A kormány, nevezetesen Lázár János és az általa felügyelt Kehi azzal szállt rá tavaly a norvég alaptól érkező civil pénzek hazai elosztásáért felelős civil szervezetekre, hogy LMP-s kötődéssel gyanúsította őket, büntetőfeljelentést is tettek jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt, ennek nyomán szállt ki nagy erőkkel a rendőrség az Ökotársnál folytatott házkutatás miatt. 

A Kehi tavaly novemberben tett feljelentéseket a norvég alap vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt.

A Miniszterelnökség "még mindig nem lát tisztán"


A Miniszterelnökség közleményt adott ki, melyben azt írják, még mindig nem tudják, hogy szabályosan osztották-e a Norvég Civil Alap magyarországi forrásait, ez pedig biztosan megállapítható a Fővárosi Főügyészség döntéséből. "A kormány tavaly megfogalmazott kritikái három, a pénzosztásban érintett alapítványra vonatkoztak (Ökotárs, Kárpátok és Autonómia), amelyek működéséről a mai döntések nem szólnak" - írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!