Pelle János Vélemény

Válasz a tömeges elbocsátásra – sztrájkra készülnek a közmédiában

A 2010 decemberének végén elfogadott médiatörvény alapján átszervezett közmédia dolgozóinak jelentős hányadát elbocsátás fenyegeti: hírek szerint még az idén minden harmadik munkatársnak felmondanak. A szakszervezetek, ha kell, a sztrájkfegyvert is bevetik – mondta el a hvg.hu-nak Nagy Navarro Balázs, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (KÖZSZAT) elnöke.

Pelle János Vélemény

A kormány titkolja, mire jutott a rendvédelmisek ügyében

A kormány május 11-i, szerdai ülésén tárgyalta a rendvédelmisek követeléseit, de ha jutott is valamilyen megállapodásra, azt hétpecsétes titokként kezeli. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a hvg.hu-nak elmondta, többszöri megkeresésére sem árulták el neki, teljesítik-e vagy nem a rendőrök, a börtönőrök és a tűzoltók követeléseit. Pintér Sándor belügyminiszter korábban időt kért, mondván, hogy a döntés nem tőle, hanem Orbán Viktortól függ.

Pelle János Vélemény

Orvosok elvándorlása: adatok nincsenek, csak jajkiáltások

Egyre több orvos lép ki a magyar egészségügyből, megy külföldre dolgozni a kedvezőbb jövedelmi viszonyok és a jobb munkakörülmények miatt. Ahhoz, hogy végre érdemi intézkedéseket lehessen tenni, naprakész, megyékre lebontott nyilvántartással kellene rendelkezni az orvosokról, különös tekintettel a hiányszakmákra. Ilyen egyelőre nincs. Páva Hanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára változást ígér.

Pelle János Vélemény

Hogyan kell beszélni „börtönűl”? Készül a szótár.

A bűncselekmények miatt elítéltek nyelvét eddig alig kutatták, holott tükröz egyfajta szubkultúrát, a törvényen kívüliek életkörülményeit, a különös életvitel sajátos mentalitását. Holló Magdolna, a Rendőrtiszti Főiskola Idegennyelvi Intézetének vezetője magyar és francia börtönökben tanulmányozta a börtönszlenget, és készíti a szlengszótárt, rendőrök és börtönőrök okulására.

Pelle János Vélemény

A szinglik országa lettünk?

A magyar társadalom egyfajta „szingligyárként” működik, soha nem látott mennyiségben bocsátja ki a különböző korosztályokhoz, és mindkét nemhez tartozó, egyedülálló embereket. A reklámok, a média, de még a magas kultúra is folyamatosan az individualizmus, önálló lét dicséretét zengi. A bulvársajtó csámcsog a celebek válásain, lehetetlen magánéletén, a televízió pedig olyasfajta együttélési formákat népszerűsíti, mint az önként jelentkező villalakók túlélési show-ja.

Pelle János Vélemény

Tehetetlen polgárőrök – Túrós András visszavonta interjúját

Túrós András tábornok, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke visszavonta az előző nap a hvg.hu-nak adott interjúját. Attól tart, mondta, hogy a Jobbik ízekre szedi a polgárőrséget a parlamentben, ha szavai nyilvánosságra kerülnek. Különben is, állította, a vele készült beszélgetés nem aktuális. Pedig csak arról kérdeztük, a Jobbik utcai kampány-sorozatára milyen választ adnak a polgárőrök.

Pelle János Vélemény

Pach Dániel: Halálpályára akarják állítani a rendőröket

A hat kisebb rendőr-szakszervezetet tömörítő Rendőr Szakszervezetek Védegylete (RSZV), mintegy 4200 egyenruhás érdekvédelmi szervezete nem nyugszik bele a szerzett jogok, juttatások visszamenőleges hatályú elvételébe – fejtette ki a hvg.hu-nak Pach Dániel, az RSZV elnöke.

Pelle János Vélemény

Pelle János: Még egyszer az önkormányzati jogok csorbításáról

Lengyel László a hvg.hu oldalán megjelent kommentárjában siratja az önkormányzati autonómia megnyirbálását. Ám ha az Orbán-kormánynak sikerül 2014-re kivezetni a magyar gazdaságot abból a hullámvölgyből, amiben most vánszorog, nem kérik majd rajta számon sem az önkormányzati autonómia, sem pedig az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítását. Ha viszont a megígért, és egyre türelmetlenül várt pozitív változások késnek, társadalmi-politikai földrengés következhet be.

Pelle János Vélemény

Granasztói György: „A Corvin-lánccal a lövészárkokat akarjuk betemetni"

Ismét odaítélik a Mátyás király képével és hollós címerével ékesített kitüntető Corvin-láncot a magyar szellemi élet arra érdemesnek tartott képviselőinek. A Horthy Miklós által 1930-ban alapított és Orbán Viktor által feltámasztott kitüntetést 2002 után a szocialista kormányok nem osztották ki. Most a három elhunyt örökös kitüntetett helyébe fognak a többiek újakat választani, meghallgatva Granasztói György történész javaslatait is.

Pelle János Vélemény

Miért késik a dohányzásellenes törvény szigorítása?

Éles vita folyik a kormányon belül is arról, hogy csökkenti-e, és ha igen, milyen mértékben a dohányzásellenes törvény szigorítása az államháztartás jövedék- és adóbevételeit. Csupán az anyagi oldalt nézve, ezt menyiben kompenzálja középtávon a magyar lakosság egészségi állapotának javulásából következő költségmegtakarítás? Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője a dohányzási törvénytervezet körüli érdekütközéseket ecseteli.

Pelle János Vélemény

Pokol Béla: Az állam legyen erős és ütőképes

Az „erős állam” helyreállításának, illetve megteremtésének igénye jut kifejezésre az új alkotmány tervezetében is, melyet a parlamenti képviselők kétharmados többsége április végén tervez elfogadni. Pokol Béla politológus, az ELTE jogi karának vállaltan jobboldali professzora nemcsak hogy egyetért az erős, csak az ellenzék és a szabad sajtó által korlátozott hatalom megteremtésével, de még lennének hozzá ötletei is.

Pelle János Vélemény

Ombudsmanok harcolnak jogokért, de egymással is

A hazai ombudsman rendszer átszervezésének és egyszerűsítésének vannak indokolható szempontjai. Ám súlyos következményekkel járhat, ha ennek során alapvető emberi és állampolgári jogok sérülnek. Mindeközben az ombudsmanok elkeseredett pozícióharca folyik a háttérben, egyikük sem akarja feladni saját vadászterületét.

Pelle János Vélemény

Kívül tágasabb – a dohánylobbi kapitulál?

Nemzetközi statisztikák nem igazolják a vendéglátóipar félelmét: ahol kitiltották a dohányosokat a vendéglők, ivók belső teréből, például Törökországban, ott is nőtt az érintett üzletek forgalma. Ha megszavazzák, két hét múlva az Országgyűlésben Heintz Tamás doktornak, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselőjének 15 társával együtt benyújtott javaslatát, június elsejétől tilos lesz füstölni zárt, nyilvános helyeken. Sőt, amennyiben kiskorú tartózkodik az utastérben, a gépkocsikban is. A jövedéki bevétel elmaradásával érvelő dohánylobbi ezúttal gyengébbnek bizonyulhat az egészségvédőknél – reménykedik Heintz Tamás.

Pelle János Vélemény

Atkári János a Városháza „hadiköltségvetéséről”

A február utolsó hetében elfogadott, 2011 évi fővárosi költségvetés, és az ehhez kapcsolódó racionalizálási és takarékossági intézkedések kidolgozásában jelentős szerep jutott Atkári Jánosnak, Tarlós István főpolgármester pénzügyi főtanácsadójának, Demszky Gábor volt helyettesének.

Pelle János Vélemény

Teleki Pál, Bethlen István és a „zsidókérdés”

Érdemes eltűnődni azon különbségen, amely a két világháború közötti korszaknak a hazai politikára meghatározó befolyást gyakoroló két miniszterelnöke, Teleki Pál és Bethlen István nézetei között állt fenn a „zsidókérdés” megítélésében.

Pelle János Vélemény

Zűrzavar és nyomor a kulturális közszférában

Aggasztó hírek érkeznek a könyvtárakból, levéltárakból, múzeumokból és művelődési házakból. Tény, hogy a kormány, az önkormányzatok súlyos helyzetet örököltek, de ezt tetézték az átgondolatlan rögtönzések és a folytatódó elvonások, így mára a kulturális közszféra a működőképesség határára jutott. Mindez azzal járhat, hogy kulturálisan elszegényedik az ország, és értékeink szakszerű őrzése is veszélybe kerül – figyelmeztet a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke, Földiák András.

Pelle János Vélemény

PPP, azaz pannon puma perverzió

Egy időre, Kóka János égisze alatt különösen, a hazai nagyberuházások finanszírozását előszeretettel végezték PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban. A 20-25 évre kötött, és még 2010 tavaszán is sorozatban engedélyezett szerződések jelentős terhet róttak a mindenkori kormányokra. A fejlesztési minisztériumban külön államtitkárság foglalkozik a 2003 és 2010 közötti PPP szerződések felülvizsgálatával. Vezetőjük Hegmanné Nemes Sára, őt kérdeztük a felülvizsgálat eddigi eredményeiről.

Pelle János Vélemény

Devizahitelesek kétségbeejtő helyzetben – tavasszal robbanhat az adósságbomba

Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének (BHKE) főtitkára, aki első kézből értesül a devizahitelesek helyzetéről, úgy véli, az időzített adósságbomba akár már ez év tavaszán „robbanhat". A PSZÁF adatai és a BHKE becslése szerint 2011-ben 300 ezer családot, közel egymillió embert fenyeget a csőd, ami évtizedekre ható pusztítást végezhet a magyar középosztály soraiban.

Pelle János Vélemény

Bayer Zsolt az orgoványi vérengzéssel poénkodik

„Nincs új a nap alatt. Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…”- szomorkodik „viccesen” Bayer Zsolt, feldühödve a kormányt és személy szerint Orbán Viktort érő heves ballib támadások miatt. Aligha tesz jó szolgálatot szeretett miniszterelnökének. Az időzítés sem szerencsés, éppen az EU magyar elnökségének premierje előtt jelent meg ez az írás. Lesz, aki komolyan veszi.

1 2 3 4 5 6
Orbán levélben gratulált Babosnak a tripla vb-győzelemhez

Orbán levélben gratulált Babosnak a tripla vb-győzelemhez

90 éves lenne Grace Kelly

90 éves lenne Grace Kelly

Lemásolta a TikTok legjobb funkcióit az Instagram

Lemásolta a TikTok legjobb funkcióit az Instagram

„Több órát is képes vagyok virtuális valóságban tölteni”

„Több órát is képes vagyok virtuális valóságban tölteni”

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt, de népszavazás is lehet a vége

Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt, de népszavazás is lehet a vége

Egy módosító miatt szavazta le a DK a menekültek segítéséről szóló nyilatkozatot

Egy módosító miatt szavazta le a DK a menekültek segítéséről szóló nyilatkozatot

Újabb kilenc évig lehet eltussolni kormánynak kínos ügyeket

Újabb kilenc évig lehet eltussolni kormánynak kínos ügyeket

Most az is kiderült, amit nem mondtak el a Xiaomi okosórájáról

Most az is kiderült, amit nem mondtak el a Xiaomi okosórájáról

Fellépés közben késeltek meg három előadót Rijádban – videó

Fellépés közben késeltek meg három előadót Rijádban – videó

Még mindig döcög a Takarékbank rendszere

Még mindig döcög a Takarékbank rendszere

A címlapról ajánljuk