HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Shakespeare mindent megtett, hogy a koponyájával ne labdázzanak

A „tafofil” a temetők megszállottja, e hajlam (vagy betegség?) fokozottan jellemző a töltőtoll-koptatókra: Hrabal és a prágai zsidó temető, Áprily Lajos és a kolozsvári Házsongárdi temető – a sort sokáig lehetne folytatni, ám ez a körutazás csupán apró ízelítőt nyújt az írók sírkert-mániájából. Cserna-Szabó András író írása a HVG Extra Pszichológiának.

MTI Shake

Kannabiszt találtak Shakespeare pipájában

Kannabisz nyomára bukkantak dél-afrikai tudósok a William Shakespeare kertjében talált négyszáz éves pipákban. A felfedezésről beszámoló brit lapok szerint elképzelhető, hogy a nagy drámaíró nem csak egyszerű dohányt szívott, amikor leghíresebb műveit alkotta.

hvg.hu Tech

Online elérheti a világ egyik legjobb színházát

Van néhány igazán kultikus színház a világon, és az újraépített Globe Színház vitathatatlanul ezek közé tartozik. Most már bárki, akár a karosszékéből is megnézheti az angol nyelvű Shakespeare-előadásokat.

Kult

Shakespeare és foci vb

A július 13-án zárt a tizedik gyulai Shakespeare Fesztivál. A szabadtéri előadások egy része ezúttal az átszűrődő ovációk, futball örömök hangzavarában telt el.

hvg.hu Kult

Pörögnek a nyelvek a Margitszigeten

Divatköltők és rap-poéták foglalják el a Margitszigetet pénteken, a Szentivánéji Slam Komédia színes-szagos premierje alkalmából.

Tárkányi Lívia Kult

Ugyanaznap született, mint halt meg - az egész világ ünnepli

A világon minden nap tizenöt tudományos írás jelenik meg Shakespeare-ről, és még egy könyv is. Vagyis évi 5475 tanulmány és 365 könyv. Szédületes, miközben Shakespeare életműve mindössze harminchét drámai műből áll. 450 éve április 23-án született (és 398 éve ugyanezen a napon halt meg) a Rómeó és Júlia és a Hamlet szerzője. A világ ünnepel.

MTI Világ

Észak-Koreában turnézna a Hamlettel a Globe színház

A brit társulat világkörüli útja állomásaként 2015. szeptemberben érné el a zárt diktatúrát. "Semmilyen színdarab nem lehet olyan tragikus, mint annak a százezer embernek az élete, akik az ottani táborokban raboskodnak, és kínzás, erőszak, éheztetés és kivégzés az osztályrészük" - kommentálta az ötletet az Amnesty International.

MTI Kult

Újraírják a Macbethet

Nemzetközi mozgalom indult Shakespeare műveinek az újraírására. A Macbethet a világhírű skandináv krimiszerző, Jo Nesbo írja át.

Csáki Judit Kult

Inkább ne váltsunk hatalmat? – Lear Székesfehérváron

Nem szoborpark és nem is időutazás Bagó Bertalan rendezése. A Cserhalmi György által megformált ellentmondásos Lear király parancsuralmi rendszere és látványpolitizálása után semmi jó nem vár az országra: az új trónkövetelők csak a hatalmat akarják. A vak lojalitásért pedig drágán megfizet Gáspár Sándor Glostere.

Csáki Judit Kult

Jól áll a szoknya a pasiknak

Jelentem: utolértük az angolokat. Ha így megy tovább, mindjárt le is hagyjuk őket. Na jó, az angol századvégről beszélünk. A tizenhatodiknak a végéről. A Szkéné Színházban.

MTI Kult

Shakespeare lesz műsoron egy hétig a Gyulai Várszínházban

Elkezdődött a IX. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán. A több mint egyhetes rendezvény középpontjában a Hamlet című dráma és a szonettek lesznek, az előadásokat a közönség többféle, izgalmas feldolgozásban láthatja – mondta Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója.

1 2

A címlapról ajánljuk