Domány András Világ

Nemzetközi szolidaritást kér a legnagyobb lengyel ellenzéki lap

„A demokrácia forog kockán. Itt az ideje a szolidaritásnak.” Ezzel a jelszóval indított angol nyelvű nemzetközi hírlevelet a Gazeta Wyborcza, a legfontosabb lengyel ellenzéki napilap, felidézve az egykori Szolidaritás Szakszervezet 1980-as jelszavát is, amely szerint (bár akkor nagy „S”-sel írták) „Nincs szabadság szolidaritás nélkül.”

Balla István-Németh Róbert Kult

Müller Péter Sziámi: Szartam arra, hogy itt vannak az oroszok

Úgy van a politikával, mint Csehov, csak annyira akar érteni hozzá, hogy meg tudja magát védeni tőle – állítja Müller Péter Sziámi, akinek 80-as évekbeli zenekarát, a Kontroll Csoportot a napokban tüntették ki a rendszerváltásban betöltött szerepéért. Igaz, nem itthon, hanem Lengyelországban. Pedig a zenész szerint nem volt politizálás, hogy a „Nagy Testvérről” énekelt a Kádár-rendszerben, és az se az, hogy az államosításról énekel ma.

MLF Itthon

Bajnai visszatéréséről álmodoztak, de a PM belőle sem kért

Bajnai Gordon eltűnése után nem találta a helyét az Együtt-PM szövetség. Az Együttben a PM-et rétegpártnak látták, amelynek nem lehetnek nagy ambíciói, a PM viszont éppen ellenkezőleg, „új baloldali pólust” akar építeni, ezért túl akart lépni az Együtt „neoliberális” nézetein, és az „elhasznált” baloldali politikusokon. A konfliktusok szakításhoz vezettek, de az Együtt még bízik benne, hogy a következő választás előtt úgy is összekényszerülnek. Egy, a hvg.hu birtokába jutott dokumentum szerint már a nyáron egymást akarták gyengíteni a felek.

MTI Itthon

Kónya Péter szívesen menne börtönbe az Orbán-szobor miatt

Kónya Péter szívesen vonul börtönbe, ha Orbán Viktor hungarocellből készített szobrának szeptember 29-i ledöntése okán garázdaságért elítélik – erről hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) elnöke.

MTI Itthon

A rendőrség nyomoz az Orbán-szobor ledöntése miatt

Garázdaság gyanúja miatt nyomozás indult ismeretlen tettes ellen a Magyar Szolidaritás Mozgalom szeptember 29-ei rendezvényén történt szobordöntés ügyében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön.

hvg.hu Itthon

Orbán-szobor ledöntése: kiakadtak több ellenzéki pártnál is

Elítélte Orbán Viktor szobrának vasárnapi, a Szolidaritás Mozgalom által szervezett tüntetésen történt ledöntését Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója, Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője és Schmuck Andor, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke is. Bajnai Gordon nem volt ott a szobordöntéskor, de nem tartja erőszakosnak az akciót.

MTI Itthon

Fidesz: Bajnai Gordon egyedül saját magát leplezte le

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője vasárnap egyedül saját magát leplezte le, megmutatta, hogy fogalma sincs arról, mi az a szolidaritás, amiről naponta prédikál - reagált a Fidesz a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes demonstrációján történtekre.

MTI Itthon

Dopeman Orbán fejét a magasba emelte

A Fidesz által felmondott "szolidaritási szerződés" újrakötését ígérte Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője vasárnap Budapesten, a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes demonstrációján, ahol aktivisták lelepleztek, majd ledöntöttek egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló szobrot. A rendezvényen Dopeman is jelen volt, aki a kormányő polisztirol szobrának letört fejét a magasba emelte, jelezve Orbán bukását.

hvg.hu Itthon

Szolidaritás-logó: jogi lépéseket tehetnek a lengyelek

"Nagyon meglepődött" a lengyel Szolidaritás 33 évvel ezelőtt készült logójának tervezője, hogy a magyar Szolidaritás rendezvényein látta viszont a művét - írta a Népszabadság. A lengyel szakszervezet vezetőségének tagja a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, nem adtak engedélyt a jelképük használatára és végső esetben jogi útra terelik az ügyet. Kónya Péter, a magyar Szolidaritás vezetője szerint viszont jogszerűen használják a logót.

Kovács Áron Itthon

"Mire a hóvirágok elhervadnak", zászlót bont Bajnai pártja

Hivatalosan is kinevezte magát az ellenzék vezérének Bajnai Gordon, akinek mozgalma még a hóvirágok elhervadása előtt párttá alakul. Az Együtt 2014 alapítói szerint a szocialisták képtelenek a kormányváltásra, de eddig megismert programelemeikből nem derült ki, mivel tudják megnyerni azt az egymillió szavazót, akiket az MSZP nem ér el, vagy hogyan haladják meg az elmúlt 20 évet. A volt miniszterelnök hamarosan országjárásra indul, március 15-én pedig erődemonstrációra készülnek.

M. László Ferenc Itthon

Eldőlt: a Fidesz a végsőkig ki fog tartani Bayer mellett

A választóktól kapott "erőteljes jelzések" hatására fordulat állt be a Fideszben a Bayer-ügy kezelésében. Míg kezdetben a párt politikusai bírálták a publicista tíz nappal ezelőtti, a cigányokat állatokhoz hasonlító írását, forrásaink szerint az írás megjelenése után bekövetkezett brutális ózdi gyilkosság, illetve az ellenzék "támadásai" után a Fidesz - a közhangulatot felmérve - inkább "beleállt az ügybe". A "rendet" követelő kormánypárti nyilatkozatok hároméves Fidesz-kormányzás után furán hangzanak, ráadásul a Fidesz ezzel a fordulattal azonosul Bayernek a magyarországi cigányság "jelentős részét" "állatoknak" minősítő kijelentéseivel, forrásaink egybehangzó állítása szerint eldőlt: a kormánypárt a végsőkig kitart a cigányozó Fidesz-alapító mellett.

MTI Itthon

Kónya Péter: nem veszíti el önálló arculatát a Szolidaritás

A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke nem látja annak veszélyét, hogy a szervezet elveszítené önálló arculatát, noha minden összefogás egyfajta arculatgyengüléssel jár. Kónya Péter az MTI-nek adott interjúban azt mondta, az Együtt 2014 választói mozgalom megalakulása nem azt jelenti, hogy a szervezet önállóan nem jelenik meg, hiszen a mozgalom három alapítója közül a Szolidaritásnak van szervezeti tömegbázisa, aktivistáik az utcára kitelepülve gyűjtik a támogató aláírásokat.

Mong Attila Vélemény

Bajnai és a borzalmas tagság

Amennyiben a „patás ördögtől meg kell szabadulnia a nemzetnek” egyedüliként marad meg a programban, úgy egy esetleges választási győzelem abba a meglepő helyzetbe sodorhatja az Együtt 2014 vezetőit, hogy el kell gondolkodniuk az Együtt 2015, az Együtt 2016 és az ezeket követő további nehéz évek teendőin, ráadásul úgy, hogy közben már kormányozni is kellene. És Orbán Viktor sem lesz a közelben, hogy segítsen.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Bajnai Gordon: "Aki csodát ígér 2014-re, az hazudik"

Legalább fél év türelmi időt kér Bajnai Gordon ahhoz, hogy megalapozzák a 2014-es választásoknak nekifutó szövetséget. Éppen ezért kevés konkrétumot árul el a terveikről, mert azokat előbb egyeztetni akarja a mostani és a jövendőbeli partnereivel. Viszont abban biztos, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesszel nincs kiegyezés, és nemcsak kormányt, hanem "rezsimet" is váltani akar. A volt miniszterelnök szerint győzni viszont csak a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazókkal lehet, akik még arra is felhatalmazhatják az új kormányt, hogy kemény kézzel lebontsa Orbán építményét.

hvg.hu Itthon

Bajnai egy új ellenzéki pólust jelent be

A civil szervezetek összefogását sürgeti majd visszatérő beszédében Bajnai Gordon a Milla délutáni rendezvényén. A hvg.hu úgy értesült, a volt miniszterelnök így próbálja megteremteni az Orbán-kormány leváltásának alapjait. Az LMP vezetői magánemberként jelennek meg a tüntetésen, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a hvg.hu információi szerint távol marad.

1 2
Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Két baleset is volt az M5-ösön, hatalmas a dugó

Két baleset is volt az M5-ösön, hatalmas a dugó

Többezres leépítésre készül a BMW

Többezres leépítésre készül a BMW

Tucatnyian énekelték a Büdös macskát New Yorkban

Tucatnyian énekelték a Büdös macskát New Yorkban

Százhat évesen hunyt el a legidősebb osztrák holokauszt-túlélő

Százhat évesen hunyt el a legidősebb osztrák holokauszt-túlélő

Amnesty International: tüntetőket kínoztak meg a hongkongi rendőrök

Amnesty International: tüntetőket kínoztak meg a hongkongi rendőrök

Felébresztik a mesterséges kómából a Forma-2-es horrorbalesetet túlélő pilótát

Felébresztik a mesterséges kómából a Forma-2-es horrorbalesetet túlélő pilótát

Tétova támadók, akik a legkínosabb gyomrosokat vihetik be a Fidesznek

Tétova támadók, akik a legkínosabb gyomrosokat vihetik be a Fidesznek

Radar 360: az MSZP akciózott, és beteget rugdosott egy ápoló

Radar 360: az MSZP akciózott, és beteget rugdosott egy ápoló

A címlapról ajánljuk