#Társaság a Szabadságjogokért

hvg.hu Itthon

Sosem derülhet ki a választási csalás egy törvénymódosító szerint

Eltörölné a kormány az utolsó lehetőségét is annak, hogy megtudjuk, kitöltöttek-e a választásokon a nevünkben jelöltállító ívet - figyelmeztet hétfői közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő egyesület. Annak kiderítésére ugyanis, hogy csaltak-e a nevünkben, alig pár napunk marad egy új törvénymódosítás szerint.

MTI Itthon

Leállíthatatlan fideszes e-maileket tett szóvá a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérdéssel fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), hogy megtudja, hogyan lép fel a Fidesz kéretlen üzeneteivel, az sms-ekkel és e-mailekkel szemben.

Csikász Brigitta Itthon

"Paranoid személyiségzavar" - csak a bírón múlik?

Öt évvel ezelőtti, paranoid személyiségzavart megállapító elmeorvosi szakvéleményt részesít előnyben a bíró egy jelenleg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon rágalmazás miatt folyó büntetőeljárás egyik vádlottja esetében, egy idei és egy tavalyi vizsgálat megállapításaihoz képest. Ráadásul a 2013-as vizsgálat eredményét éppen az azt kérő bíró nem vette figyelembe, a 2008-as pedig még egy másik ügyhöz készült. A magyar eljárásrend szerint ugyanakkor mindezzel semmi probléma nincs.

Cs. B. Itthon

Füvező diákokra, magányos terroristákra nyomul az iskolarendőr

Több mint egy évig tartott, de bevitte a rendőröket az iskolába a Belügyminisztérium. Az eredeti terv az oktatási intézmény bejáratánál ácsorgó őrökről szólt, idén már a járőrök vihetik vissza az iskolakerülőket, hamarosan pedig iskolarendőrök, úgynevezett bűnmegelőzési tanácsadók gondoskodnak a rend és a biztonság fenntartásáról az iskolák falain belül. A munkájuk részleteiről egyelőre keveset árulnak el, volt rendőrök és jogvédők viszont nagyszabású drograzziától tartanak.

Cs. B. Itthon

Öntudatos állampolgár, vagy a rendőrt munkájában akadályozó mitugrász?

Állampolgári jog vagy rendőri intézkedés akadályozása? Vita bontakozott ki az után, hogy egy lány többször „zavart meg” egyenruhásokat hajléktalanok igazoltatása közben. A TASZ jogsegélyszolgálatának a vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, az intézkedés kívülállójának a rendőr nem köteles válaszolni, de az, hogy valaki kérdez a hatóság munkatársaitól, önmagában nem gond. Németh Zsolt kriminológus szerint a rendőr nincs is felkészítve ilyen szituációkra, de a történetben szereplő rendőr jól járt el. Így gondolja az ORFK is.

MTI Itthon

Jogvédők: el lehet csalni a választásokat

Nem látja biztosítottnak az átlátható és ellenőrizhető választást az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital Institute, a Társaság a Szabadságjogokért, és a Transparency International Magyarország, ezért a választási eljárásról szóló módosítását tartják szükségesnek.

hvg.hu Itthon

Navracsicsék hülyére vették őket, lelép az antikorrupciós csoport

Kilép a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a kormánnyal közös antikorrupciós munkacsoportból, mivel megítésélük szerint a közpénzek átláthatóságát korlátozó legújabb törvényjavaslat az egész folyamatot álságossá teszi. A kormány egy hete tett ígéretet arra, hogy átláthatóvá teszi működését.

hvg.hu Itthon

Ombudsmanhoz fordul a TASZ a közmunka megvonása miatt

Az alapjogi biztoshoz fordult a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) azzal kapcsolatban, hogy az álláskeresőket három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha tanköteles gyermeke nem jár iskolába. A TASZ az április 18-án kihirdetett törvénymódosítás Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát kéri az ombudsmantól az Alkotmánybíróság előtt.

hvg.hu Itthon

Európai vizsgálatot kértek az alaptörvény tervezett átírása miatt

A Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet (Ekint) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levélben fordult az Európa Tanács főtitkárához, illetve az Európai Unió alapjogi biztosához, és tájékoztatta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének jelentéstevőit Magyarország alaptörvényének tervezett negyedik módosítása ügyében.

hvg.hu Plázs

Havi 16-17 ezer forintot vontak el a "megbüntetett" cukorbetegektől

Havi 16-17 ezer forint pluszköltséget jelenthet az analóg inzulin beszerzése a támogatástól elesett cukorbetegeknek, holott jogvédő szervezetek szerint önhibájukon kívül is kerülhetnek emberek olyan helyzetbe, hogy nem "teljesítik" a korszerű inzulin teljes támogatásához szükséges értékeket.

MTI Itthon

Levélben kért segítséget a TASZ az Európa Tanácstól

Levélben fordult öt magyarországi civil szervezet az Európa Tanács (ET) főtitkárához azt kérve: az ET továbbra is kísérje figyelemmel a magyar médiaszabályozás rendszerét azt követően is, hogy január végén megállapodtak a magyar kormánnyal a strukturális problémák kezelésében – tájékoztatta a levél egyik aláírója, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfőn az MTI-t.

hvg.hu Itthon

TASZ: félsiker csak az Ab döntése

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyetért az Alkotmánybíróság döntésével, a jogvédő szervezet szerint a Magyarországon lakó választópolgárok előzetes regisztrációja szükségtelen jogkorlátozás. Az általános és egyenlő választójog biztosítása érdekében azonban szerintük nemcsak a törvényeket kell felülvizsgálni, hanem az alaptörvényt is.

MTI Itthon

Hatvani összecsapás: hat ember került előzetesbe

Az eljáró bíróság már hat embert helyezett előzetes letartóztatásba azt követően, hogy múlt csütörtökön rendőrök és egy mintegy negyven fős csoport összecsapott Hatvanban - tájékoztatott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn.

hvg.hu Itthon

ORFK: valótlan híresztelések a hatvani intézkedéssel kapcsolatosan

Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések jelentek meg a Hatvanban november 22-én történt rendőri intézkedésről az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint, amelynek Kommunikációs Szolgálata közleményt adott ki. Ezzel reagáltak arra, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ugyanis csütörtökön Hatvanban a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is.

MTI Itthon

TASZ: vétleneket bántalmaztak a hatvani rendőrök

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) feljelentést tesz, mert csütörtökön Hatvanban a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén szerintük indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is - közölte szombaton az a szervezet elnöke.

1 2 3 4 5 6 7 8
Araszol a forgalom az M7-esen és az M5-ösön, kilométeres a dugó az M0-s autótúton

Araszol a forgalom az M7-esen és az M5-ösön, kilométeres a dugó az M0-s autótúton

Kamionnal ütközött egy autó Vácon, egy ember meghalt

Kamionnal ütközött egy autó Vácon, egy ember meghalt

Dehogy halott a dízel: 394 lóerős gázolajos motor az új BMW X3/X4-ben

Dehogy halott a dízel: 394 lóerős gázolajos motor az új BMW X3/X4-ben

Visszatér Magdi anyus a Barátok közt fináléjára

Visszatér Magdi anyus a Barátok közt fináléjára

Alvás helyett kávé? Nem isszák olyan forrón

Alvás helyett kávé? Nem isszák olyan forrón

Koronavírusos donortól kapott új szívet egy 15 éves fiú

Koronavírusos donortól kapott új szívet egy 15 éves fiú

Így néz ki a felújított Rumbach utcai zsinagóga

Így néz ki a felújított Rumbach utcai zsinagóga

Egy hónap múlva nyugodtabb lehet, aki Teamst használ

Egy hónap múlva nyugodtabb lehet, aki Teamst használ

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával