MTI Világ

Hongkongban emlékeztek a Tienanmen téri vérengzésre

Csütörtökön késő este, a Tienanmen téri diáklázadás leverésének 26. évfordulóján, mint minden évfordulón, Hongkongban ezúttal is tízezrek részvételével megtartották az esti gyertyafényes virrasztást.

hvg.hu Világ

Egész Kínát megrázhatják a hongkongi események?

Csütörtökön lejár a hongkongi tüntetők által a kormányzónak adott ultimátum, és ha nem mond le, a kormányzati épületek elfoglalását is kilátásba helyezték. Szerdán Kína nemzeti ünnepén százezrek vonultak Hongkong utcáira. A Nyugat is a tüntetőkkel szimpatizál, de közben Kínában letartóztatták a Hongkonggal szolidáris aktivistákat.

MTI Világ

Ötven embert kapcsolhattak le Kínában a 25 éves vérengzés évfordulóján

A szokásosnál jóval szigorúbb biztonsági intézkedésekkel készültek a kínai hatóságok a Tienanmen téri diáklázadások leverésének 25. évfordulójára, a kínai főváros szívében lévő téren és környékén megnőtt a járőrök és az ellenőrzések száma, az interneten intenzíven szűrték az "érzékeny" témára utaló bejegyzéseket.

Fazekas Zsuzsa Világ

A kínai "ötvenhat" vérfürdője még mindig tabu

Miközben a Szovjetunió és Kelet-Európa javában haladt a szabad választások és a szocialista rendszer lebontása felé, az 1989-ben sokat hangoztatott reformfolyamatok nem mindenhol vettek ilyen irányt. Bár Kína elvileg már egy évtizede elköteleződött a reformok mellett, a Kínai Kommunista Párt (KKP) mégis olyan brutális módon vetett véget a helyi ellenzék és a nemzetközi közvélemény optimizmusának, hogy nem hagyott kétséget a jövője, illetve az általa követett irány felől. 25 éve vezényeltek tankokat a Tienanmen téri civil tüntetők ellen.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Tienanmen: Kína legkegyetlenebb napjának évfordulója - Nagyítás-fotógaléria

Huszonöt éve, 1989-ben az omladozóban lévő szocializmust, a Szovjetunióban Mihail Gorbacsovval meginduló reformfolyamatokat és a nemzetközi hangulatot látva Kínában is megmozdult valami. A pekingi egyetem diákjai már korábban – 1986-87 telén – felléptek a politikai reformok eléréséért, de a mellettük kiálló, végül 1987-ben elmozdított korábbi főtitkár, Hu Jao-pang halálának ürügyén 1989 áprilisban ismét előálltak a követeléseikkel: sajtószabadságot, a tüntetések tilalmának feloldását, Jao-pang újraértékelését és rehabilitálását, szabadságot, demokráciát, ezen kívül a pártvezetők jövedelmének nyílvánosságra hozatalát, az oktatás támogatásánk növelését, az értelmiség helyzetének javítását is követelték. A szívrohamban elhunyt politikus emlékére összegyűlt több ezer pekingi egyetemista tüntetett a pártközpont előtt és a Tienanmen téren, a megmozdulók lelkesedése pedig Hu Jao-pang hivatalos temetése után sem csökkent. Ezt követően a kínai pártvezetés parancsba adta a katonaságnak, hogy június 4-én reggel hat órára tisztítsa meg a teret: a városba bevonuló hadosztályok egyszerűen átgázoltak a fegyvertelen civileken, útjuk során pedig agyonlőttek mindenkit, aki eléjük került. A tüntetők közé lövetés, illetve a Pekingben lezajlott vérfürdő egyértelművé tette a vezetés álláspontját: nem lesznek politikai reformok, nem lesz demokrácia, és nem lesz többpártrendszer, a keményvonalas politikusok pedig egyértelmű győzelmet aradtak a pártvezetésben. 25 éve vezényeltek tankokat a Tienanmen téri civil tüntetők ellen.

MTI Világ

Terrorcselekménnyé minősítették a Tienanmen téri támadást

Terrortámadásnak minősítette a kínai rendőrség a halálos áldozatokkal járó hétfői Tienanmen téri autós incidenst. Öt gyanúsítottat azonosítottak és őrizetbe vettek - jelentette a főváros közbiztonsági hivatalának tájékoztatása nyomán a kínai központi állami média szerdán.

MTI Világ

Merénylet történt a Tienanmen téren - ujgurokat gyanúsítanak

Minden jel szerint Pekingben kiterjesztették a nyomozást a hétfői Tienanmen téri, halálos kimenetelű incidens ügyében, s immár összesen nyolc, egy han és hét ujgur nemzetiségű gyanúsítottat, valamint hszincsiangi rendszámú autókat, illetve egy motorkerékpárt keresnek - tudta meg a hongkongi South China Morning Post című lap.

MTI Világ

A tömegbe rohant egy autó a Tienanmen téren

Legalább öten meghaltak és 38-an megsérültek, amikor a kínai főváros központjában lévő Tienanmen téren egy autó a tömegbe hajtott, majd kigyulladt helyi idő szerint hétfő délben.

MTI Világ

110 ezren ünnepeltek a Tienanmen téren

Pekingben kedden reggel nem sokkal hat óra után körülbelül 110 ezer ember volt élőben tanúja a nemzeti zászló Tienanmen téri felvonásának, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 64. évfordulóján. Hongkongban húszezren mentek el a helyi eseményre - számolt be a kínai központi televízió.

1 2
Marabu FékNyúz: István a mi urunk

Marabu FékNyúz: István a mi urunk

6000 forint helyett ingyen töltheti le a Ubisoft hackeres játékát, a Watch Dogs 2-t

6000 forint helyett ingyen töltheti le a Ubisoft hackeres játékát, a Watch Dogs 2-t

Álnéven jelentkezett be egy szállóba a szökött rab

Álnéven jelentkezett be egy szállóba a szökött rab

Ingatlanfejlesztés és foci után a sebészetbe is belekóstol Leisztinger Tamás

Ingatlanfejlesztés és foci után a sebészetbe is belekóstol Leisztinger Tamás

Még Iggy Pop is alig hiszi el, hogy eddig nem volt klipje a legnagyobb slágerének

Még Iggy Pop is alig hiszi el, hogy eddig nem volt klipje a legnagyobb slágerének

Koronavírus: Jövő héttől új szabályok jöhetnek itthon

Koronavírus: Jövő héttől új szabályok jöhetnek itthon

Meglökte a koronavírus-járvány a PC-eladásokat, ezek a gyártók örülhetnek a legjobban

Meglökte a koronavírus-járvány a PC-eladásokat, ezek a gyártók örülhetnek a legjobban

Pénteken még kánikula, aztán nagyot hűl a levegő

Pénteken még kánikula, aztán nagyot hűl a levegő

A címlapról ajánljuk