Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tüntetés az Origo székháza előtt, tiltakozás a reklámadó ellen, hetven éve szálltak partra Normandiánál, döntött a Kúria a Kásler-ügyben, tüntettek a köztársaságért - huszonhat kép a hét fontosabb eseményeiről.

Ranville, Franciaország: a brit veterán, Frederick Glover a D-nap évfordulóján. Hetven éve, 1944. június 6-án kezdődött meg a történelem legnagyobb partraszálló hadművelete Normandiában, elindítva ezzel a második világháború utolsó felvonását. A normandiai invázióban kulcsszerepet játszottak az ejtőernyősök, akiket a világháborúban először Németország használt kreatívan, egyebek mellett Kréta elfoglalásakor. A szövetséges partraszállásban a deszantosok feladata az volt, hogy feltartóztassák vagy lassítsák a helyszínre induló német erősítést. Ezt a közvetlen harcon túl az infrastruktúra szabotálásával érték el. Emellett számos partvédő üteget is megsemmisítettek, jelentős veszteségektől kímélve meg a hajókon érkező bajtársaikat. A partraszállásban hétezer szövetséges hajó és százötvenezer katona vett részt.
©
Isztambul, Törökország: védelem a Taksim téren. A városban több ezren vonultak utcára a tavalyi kormányellenes zavargások kitörésének évfordulóján. A demonstrációt a rohamrendőrök feloszlatták, de a város északi negyedeiben folytatódtak a zavargások.
©
Trieszt, Olaszország: csók a serlegnek - a kolumbiai kerekes, Nairo Quintana a vasárnap befejeződött Giro d'IItalia olasz országúti kerékpáros körverseny zárószakasza után.
©
Veszprém: uhufióka kelt ki a közelmúltban a veszprémi állatkertben, ahol évek óta nem volt szaporulata a nagy fülesbagoly (Bubo bubo) néven is ismert madárnak. A madár természetvédelmi értéke igen magas, hiszen hozzávetőlegesen csupán 30 nyilvántartott nagy fülesbagolypár él Magyarországon.
©
Párizs, Franciaország: látogató a francia fotográfus, JR kiállíásán a Panthéonban
©
Hongkong, Kína: versenyzők a Sárkányhajó Fesztiválon
©
Szicília, Olaszország: illegális bevándorlók a haditengerészet egyik bázisán, ahol az előző napokban közel 2 500 menedékjogi kérelmet regisztráltak összesen tizenhét hajóról. Az Afrikából érkező emberek megsegítésére és befogadására felállított Mare Nostrum umanitárius-katonai missziójának szűkös anyagi lehetőségei lassan teljesen ellehetetlenítk a segítségnyújtást.
©
Részlet a ''Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele'' című cikkünkből. A Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatása szerint szerint a szervezet tagjai körében növekszik azon emberek aránya, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmiszert vásárolni családjuknak. Az arány Magyarországon igencsak elkeserítő: a gyerekkel rendelkező családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. A kutatás szerint itthon 2007 óta rendkívüli mértékben romlott a helyzet. Illusztrációnk egy iskolai menzán készült 2011-ben.
©
Rio de Janeiro, Brazília: a fanatikusok már készülődnek - néhány nap, és kezdetét veszi a brazíliai futball-világbajnokság.
©
Madrid, Spanyolország: lemondott trónjáról a spanyol uralkodó, János Károly király, aki majdnem 40 éves uralkodás után távozik. A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy közlése szerint fia, Fülöp herceg követi őt a trónon. A király egészségügyi állapota már egy ideje romlott, több műtéten is átesett, de visszautasította a lemondás lehetőségét, eddig. Képünk 2014. január 6-án készült.
©
Soltvadkert: bírálatra váró kreáció az ''Év fagylaltja'' versenynek otthont adó Szent Korona Cukrászdában. A versenyen végül csaknem ötven fagylalt közül a mézes-diós hecsedlifagylalt győzött, megszerezve ezzel az év fagylaltja címet.
©
USA: öt év fogság után, május 31-én szabadult Bowe Bergdahl, az Afganisztánban elrabolt amerikai katona: az őrmestert Afganisztán keleti részén amerikai kommandósok vették át a táliboktól. Bergdahlt az amerikai kormány öt, a guantanamói fogolytáborban tartott tálib vezetőre cserélték. Nem sokkal Bergdahl hazaérkezését követően röppentek fel különböző hírek, melyek szerint Bergdahl nem túsz, inkább dezertőr volt, az aránytalannak tűnő csere miatt pedig sokan bírálják az amerikai vezetést.
©
Luhanszk, Ukrajna: oroszbarát szakadárok hétfőn véletlenül önmagukra lőttek Luhanszkban. A szakadárok állítólag az ukrán légierő egy gépét vették célba, de a lövedék az oroszbarát fegyveresek által megszállt megyeháza negyedik szintjébe csapódott be, ahol a megyei tanács elnökének dolgozószobája található.
©
Budapest: tüntetés az Origo székháza előtt, ahol mintegy kétezren gyűltek össze Sáling Gergő főszerkesztő menesztése miatt. Sajtóinformációk a főszerkesztő távozását politikai nyomásgyakorlással hozzák összefüggésbe, amit a kiadó cáfolni igyekezett. Sáling mellett távozik György Péter is, aki 18 év után hagyja ott a lapot. Szerdán Pethő András, az Origo főszerkesztő-helyettese, egyben a Lázár János milliós hotelszámláiról szóló cikkek szerzője, csütörtökön a hírek rovat tíz tagja, valamint a teljes videórovat jelentette be távozását.
©
Huszonöt éve Kínában is megmozdult valami. A pekingi egyetem diákjai a mellettük kiálló, végül 1987-ben elmozdított korábbi főtitkár, Hu Jao-pang halálának ürügyén 1989 áprilisban ismét előálltak a követeléseikkel: sajtószabadságot, a tüntetések tilalmának feloldását, Jao-pang újraértékelését és rehabilitálását, szabadságot, demokráciát, a pártvezetők jövedelmének nyílvánosságra hozatalát, az oktatás támogatásánk növelését, az értelmiség helyzetének javítását is követelték. A szívrohamban elhunyt politikus emlékére összegyűlt több ezer pekingi egyetemista tüntetett a pártközpont előtt és a Tienanmen téren, a megmozdulók lelkesedése pedig Hu Jao-pang hivatalos temetése után sem csökkent. Ezt követően a kínai pártvezetés parancsba adta a katonaságnak, hogy június 4-én reggel hat órára tisztítsa meg a teret: a városba bevonuló hadosztályok egyszerűen átgázoltak a fegyvertelen civileken, és agyonlőttek mindenkit, aki eléjük került.
©
Damaszkusz, Szíria: a választások napján Aleppó egy részét a kormányerők által indított bombatámadás érte. A szíriai elnökválasztásokon Bassár el-Aszad végül a szavazatok 88,7 százalékát szerezte meg. A szíriai parlament elnökének szerda esti bejelentése szerint földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az előző nap tartott szíriai elnökválasztáson Bassár el-Aszad jelenlegi államfő: a politikus a szavazatok 88,7 százalékát kapta. Képünkön feleségével, Asmával aja le szavazatát.
©
Kinevezte Orbán Viktor harmadik kormányának minisztereit a köztársasági elnök pénteken Budapesten, ezzel megalakult az új, a rendszerváltás utáni tizedik kabinet - jelentette az MTI. Az eseményre csak a közmédia munkatársait engedték be. Áder János államfő a Sándor-palotában reggel kilenckor megkezdődött kinevezési ünnepségen adta át megbízólevelét Semjén Zsolt tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándor belügyminiszternek, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, Hende Csaba honvédelmi miniszternek és Trócsányi László igazságügyi miniszternek. Képünk a kinevezést követő plenáris ülésen készült.
©
Phenjan: Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője egy építkezésen engedte el magát és gyújtott rá egy cigarettára.
©
Bénouville, Franciaország: megvolt a nagy találkozó Putyin és az új ukrán elnök között - Angela Merkel, Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko a D-nap évfordulóján tartott egyik rendezvény előtt. Putyin és Porosenko kezet is fogott egymással, majd ''normális és komoly beszélgetés folyt a két vezető között''.
©
Teherán, Irán: tomboló porvihar a városban, melynek következtében öten vesztették életüket.
©
Budapest: döntés a közismertté vált Kásler-ügyben. A Kúria kedden kimondta: az érintett devizahitelszerződésben az árfolyamrést előíró szerződési pontok érvénytelenek. A szerződés viszont ettől még nem lesz érvénytelen, hanem kijavítják. Fontos eleme a történetnek, hogy ez nem minden szerződésre érvényes döntés, az árfolyamrés visszafizetésével legfeljebb pár tízezer forinthoz juthat egy adós, és külön kell perelnie érte a bankját. Június közepén jön a jogegységi határozat, amelyben egységesíthetik az árfolyamrés bírósági megítélését, és döntenek az egyoldalú szerződésmódosítások kérdéséről is.
©
Kairó: választottak Egyiptomban is, ünnepség a Tahrír téren - az elnökválasztás hivatalos végeredménye szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi a vártnál is magasabb aránnyal, a leadott érvényes szavazatok 96,91 százalékával aratott elsöprő győzelmet. A Szíszire leadott 25 millió 587 ezer 223 szavazat több, mint amennyit az előző elnökválasztás második fordulójának két jelöltje összesen kapott. Szíszi egyetlen riválisa, Hamdín Szabbáhi mindössze 3,09 százalékot ért el.
©
Brno, Csehország: múmiák a kapucinus kolostorban. A kapucinusok rendje a ferencesek egy ága, melyet Matteo di Bassi alapított 1525-ben. Eredetük azokra a viszályokra vezethető vissza, amikor a ferences rendben a fegyelem szigora miatt kitört az elégedetlenség. A kapucinusok csak külsőségekben különböztetik meg magukat: csúcsos csuklyát és szakállt viselnek, minden másban ugyanazokat a szigorú szabályokat követik.
©
Csütörtökön este az interneten, péntek pedig a nyomtatott lapok oldalain tiltakozott az ország összes vezető nyomtatott, internetes és tévés médiuma. A reklámadó bevezetése csak az első lépés a médiapiac felforgatásában. A hvg.hu több forrásból is úgy értesült, rövidesen újabb törvény kerülhet a parlament elé, amely a piac független szereplőit hozhatja súlyos helyzetbe. Akárcsak a reklámadó, ez a tervezet is főleg az RTL Klubot érintené. A reklámadó a Fidesz-közeli médiabirodalomnak is kellemetlen, ám az új törvényre forrásaink szerint már felkészültek a cégcsoport vezetői. További részleteket ''A reklámadó a kezdet, jöhet a második csapás'' cikkünkben olvashat.
©
Nepál: faöleléssel ünnepelték a Környezetvédelem Világnapját a nepáli iskolások, amivel j világrekordot is állítottak: korábban az Egyesült Államokban 936 fő, most 2001 gyerek szeretgette meg a fákat. A faölelést vagy faterápiát egyébként egyfajta meditációs, relaxációs technikaként is ajánlják. Jelképesen a fa az eget és a földet köti össze, ha megöleljük, energiával töltődhetünk fel.
©
Salgótarján: fotó az elhaladó űrállomásról - a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról szombatra virradó éjszaka készült fénykép hosszú záridővel.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin Nagyítás

Magukat és a focit fotózták a brazil nyomornegyedben lakó gyerekek – Nagyítás-fotógaléria

Brazíliában a mindennapi élet szerves része a foci, ami persze nem is csoda egy olyan országban, ahol Pelé és más legendás játékosok példája áll a fiatalság előtt. Az AFP hírügynökség fotósa, Christophe Simon azzal a feladattal érkezett Rió de Janeiróba, hogy a világbajnokság előtt javítsa egy kicsit munkájával a városról kialakult képet, azonban minden alkalommal, amikor fotózni indult azon kapta magát, hogy körbeveszik a munkája iránt érdeklődő gyerekek. Simon végül úgy gondolta, az Isten városa nevű nyomornegyedben lakó gyerekek saját maguk mutathatják be a focihoz való szenvedélyes viszonyukat. Kamerát adott a projektben részt vevő, 10-15 év közötti gyerekeknek, akikkel négy hónapon keresztül, majdnem minden hétvégén járta a várost. Nem volt könnyű dolga, hiszen reggel a gyerekekért kellett mennie, este pedig haza kellett vinni őket, ám közben megismerte a gyerekek különleges látásmódját, és bepillantást nyerhetett a favelák titkos életébe is.

hvg.hu Nagyítás

Kossuth tér, Várkert Bazár – ahogy még soha nem látta – Nagyítás-fotógaléria

A Kossuth tér, a Várkert Bazár, a Ludovika főépület, a Pesti Vigadó, valamint a Zeneakadémia épületének „újszerű látásmóddal történő bemutatása” volt a feladata azoknak a hivatásos, illetve amatőr fotósoknak, akik részt vettek a „Megújult Műemlékek Friss Szemmel” címmel, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Miniszterelnökség által kiírt közös építészeti fotópályázaton. Az Orbán-kormány által felújított épületekről készült művek közül a győzteseket neves szakmai zsűri (többek közt Bujnovszky Tamás, Szentiváni János, illetve Szél Ágnes részvételével) választotta ki. A pályázat fővédnöke Fürjes Balázs kormánybiztos volt. Íme, a pályázat helyezettjei, akik között három millió forintot osztottak ki, és néhány kedvencünk.

Iliás Katalin Nagyítás

Mesterházy lemondása és a megáldott űrhajó - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Mesterházy Attila a választások után kicsit még küzdött, aztán mégis lemondott az MSZP vezetéséről, Budapestre érkezett az év fotográfia kiállítása, Donyeckben az utcán hevernek a civil áldozatok holttestei, Ferenc pápa a Siratófalnál imádkozott, a Rolling Stones pedig folytatja a félbeszakadt világkörüli turnéját. A hét eseményei képekben.

Tóta W. Árpád, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

A leghosszabb nap – Nagyítás-fotógaléria

Ismeretterjesztő Nagyítással emlékezünk meg a normandiai partraszállásról, amelyen nemcsak a világháború, de a háború utáni Európa sorsa is múlt. Emberek, tankok, hajók és csodafegyverek, amelyeknek hatása ma is velünk él.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Tienanmen: Kína legkegyetlenebb napjának évfordulója - Nagyítás-fotógaléria

Huszonöt éve, 1989-ben az omladozóban lévő szocializmust, a Szovjetunióban Mihail Gorbacsovval meginduló reformfolyamatokat és a nemzetközi hangulatot látva Kínában is megmozdult valami. A pekingi egyetem diákjai már korábban – 1986-87 telén – felléptek a politikai reformok eléréséért, de a mellettük kiálló, végül 1987-ben elmozdított korábbi főtitkár, Hu Jao-pang halálának ürügyén 1989 áprilisban ismét előálltak a követeléseikkel: sajtószabadságot, a tüntetések tilalmának feloldását, Jao-pang újraértékelését és rehabilitálását, szabadságot, demokráciát, ezen kívül a pártvezetők jövedelmének nyílvánosságra hozatalát, az oktatás támogatásánk növelését, az értelmiség helyzetének javítását is követelték. A szívrohamban elhunyt politikus emlékére összegyűlt több ezer pekingi egyetemista tüntetett a pártközpont előtt és a Tienanmen téren, a megmozdulók lelkesedése pedig Hu Jao-pang hivatalos temetése után sem csökkent. Ezt követően a kínai pártvezetés parancsba adta a katonaságnak, hogy június 4-én reggel hat órára tisztítsa meg a teret: a városba bevonuló hadosztályok egyszerűen átgázoltak a fegyvertelen civileken, útjuk során pedig agyonlőttek mindenkit, aki eléjük került. A tüntetők közé lövetés, illetve a Pekingben lezajlott vérfürdő egyértelművé tette a vezetés álláspontját: nem lesznek politikai reformok, nem lesz demokrácia, és nem lesz többpártrendszer, a keményvonalas politikusok pedig egyértelmű győzelmet aradtak a pártvezetésben. 25 éve vezényeltek tankokat a Tienanmen téri civil tüntetők ellen.

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Pillanatok I. János Károly spanyol király életéből - Nagyítás-fotógaléria

''Egy korszak ér most végez, hiszen az a spanyol király mondott most le, aki létrehozta az alkotmányos monarchia rendszerét és vezényelte le a Franco-diktatúra utáni demokratikus átmenetet'' - értékelte a spanyol király, a Bourbon uralkodóházhoz tartozó I. János Károly lemondásának hírét a hvg.hu-nak Éltető Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézetének Spanyolország-szakértője. János Károlyt a rendszerváltó királyként tisztelik, trónra lépése mégis kétes átmenetet képezett Franco diktatúrája és az alkotmányos monarchia között. Miközben hozzá köthető a demokratikus fordulat, a diktátor Franco támogatásával lett belőle uralkodó, és még a saját berendezkedésének megpuccsolásával is megvádolták. János Károly lemondásának bejelentését követően egy több hétig is eltartó jogi procedúra veszi kezdetét: már a bejelentés másnapján összeülnek a kormány és az alkotmányjogászok Spanyolországban, hogy egy kiegészítő törvény beiktatását előkészítsék, hiszen a spanyol alkotmányos monarchia történetében a királyváltás példa nélküli. Képes összeállításunk I. János Károly életéről.