#bírósági reform

Ésik Sándor hvg360

Ésik Sándor: Handó ment, a baj maradt

A felháborodás nyomán levették az internetről azt a levelet, amelyben 24 bírósági vezető hálálkodott az alkotmánybíróvá avanzsált Handó Tündének az Országos Bírósági Hivatal élén végzett eddigi munkájáért, Ésik Sándor ügyvéd a HVG-nek írt véleménycikkében azt állítja, ez is csak egy tünete a magyar bírósági rendszer válságának.

MTI Itthon

Közigazgatási legfelsőbb bíróságot hozna létre Trócsányi

Az igazságügyi miniszter szerint szükség van Magyarországon egy közigazgatási felső bíróságra, amely csúcsszervként működne, oda kerülnének a közigazgatás legfontosabb ügyei. A javaslathoz kétharmados parlamenti támogáts szükséges. Beszélt Répássy Róbert államtitkár leváltásáról is, akivel meg volt elégedve, de a megváltozott feladatok sroán nem számítanak munkájára.

MTI Világ

Egy testületnek adná át Handó jogköreit a Velencei Bizottság

A Velencei Bizottság megítélése szerint jobb lenne, ha azokat a jogköröket, amelyeket Magyarországon most az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde egyszemélyi felelősséggel gyakorol, pluralista testület kezébe adnák - mondta csütörtökön Brüsszelben Thomas Markert, az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő alkotmányjogi szakértői testület titkára.

Kapcsándi Dóra Itthon

Külföldi kormánybírálat: még a Fideszben sem tudják, mit lépnek majd

A Fidesz szerint csupán a bírák nyugdíjazásának kérdésében várható nagyobb vita az Európa Tanáccsal, illetve a Velencei Bizottsággal, minden más nyitott kérdés megoldódik. Az MSZP ugyanakkor úgy látja, a Fidesz a szokásos forgatókönyvvel él: egy dolgot módosít, míg három vitatott ponthoz nem nyúl hozzá.

hvg.hu Világ

Guardian: "Ismerjék meg Handó Tündét"

A Velencei Bizottság magyar bírósági reformról szóló kritikáit ismerteti a brit Guardian jogi rovatának véleménycikke, amely szerint "Magyarországon gyakorlatilag egyetlen nő kontrollálja a bírósági rendszert, aki egészen véletlenül az alkotmány szerzőjének a felesége".

MTI Itthon

Navracsics: a kormány több pontról vitatkozni fog a Velencei Bizottsággal

A kormány azért kezdeményezte a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítását a Velencei Bizottság észrevételei után, mert a bizottság több ponton félreérthetőnek tartja a szabályozás szándékait, vagy más szándékot tulajdonít neki, mint a jogalkotó - mondta az közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTV Az este című műsorában kedden. Navracsics Tibor hangsúlyozta: sok olyan pont van a bizottság jelentésében, amellyel a kormány vitatkozni fog.

MTI Itthon

Orbán ma magyarázkodásra kényszerülhet

Budapestre látogat ma Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és Martonyi János külügyminiszterrel tanácskozzon a bírósági reformról, az egyházügyi törvényről és a sajtószabadságról.

hvg.hu Világ

Magyarországot kritizálja az Európa Tanács biztosa

"Különös aggodalomra" ad okot, hogy Magyarországon egyetlen, politikai alapon kinevezett személy kezében összpontosulnak a bírák kinevezéséről és előléptetéséről szóló döntések - írja keddi blogbejegyzésében Thomas Hammarberg, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

MTI Itthon

Velencei Bizottság: így kellene átírni a bírósági reformot

A Velencei Bizottság szerint a magyar bírósági reform lényeges elemei, amennyiben változatlanul maradnak, nem csupán az igazságszolgáltatás szervezetére vonatkozó európai normáknak - különösen a bírói függetlenség követelményének - mondanak ellent, hanem a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülése szempontjából is problematikusak.

MTI Itthon

A Le Monde Orbán feleségének barátnőjével foglalkozik

A magyar kormány legújabb intézkedései miatti brüsszeli kritikákkal foglalkozott szombati számában a Le Monde. A mértékadó liberális francia napilap külön írást is közölt Prága és Budapest kizárja az adóharmonizációt címmel.

Navratil Szonja - Uszkiewicz Erik Vélemény

Tekintetes és címzetes táblabíró csibukkal vagy tajtékpipával

Eddig csak amiatt lehetett ostorozni a bíróságokat, hogy igazgatásukat egy külső ellensúly nélkül működő, zárt, oligarchikus testület látta el. Az Országgyűlés által a bírák közül választott Országos Bírósági Hivatal mindenható elnöke viszont úgy fogja fékek nélkül igazgatni az igazságszolgáltatást, hogy függetlensége is megkérdőjelezhető lesz. Az igazságszolgáltatás függetlenségének fenyegető aláásása pedig az utolsó szögek egyike a jogállam koporsójában.

Fleck Zoltán Vélemény

Bírósági reform: rosszból a még rosszabba

Arra találták ki a jogállamot, hogy a jog uralmát kelljen elviselnünk, és ne az önkényre hajlamos, szubjektív emberi tényezőnek legyünk kitéve. Különben az olyan jogi kreténséget is képes lesz befogadni az igazságszolgáltatás szervezete, mint a volt miniszterelnök terrorcselekményére vonatkozó feljelentés.

hvg.hu Itthon

Teljesen átszabná a kormány a bírósági rendszert

Csődöt mondott a bíróságok önkormányzatiságát megteremtő 1997-es igazságszolgáltatási reform, ezért az igazságügyi minisztérium egy teljesen új, erőteljesen központosított rendszert javasol – indokolja a szaktárca a ma nyilvánosságra hozott törvénytervezetét. A javaslat szinte minden lényeges jogkört elvon a legfőbb bírótól, megszünteti az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot és helyébe egy központi hivatalt hoz létre, amely januártól az összes kinevezési, szervezési, irányítási jogkört átveszi.

hvg.hu Itthon

Döntött a Fidesz: megőrizhetik önállóságukat a bíróságok

Létrehoznak egy önálló bírói igazgatási hivatalt, amely a bíróságok gazdasági ügyeit intézi - a hvg.hu információi szerint többek között erről döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtök délután. Ezzel a Fidesz-frakció elvetette azt az elképzelést, ami a bírói igazgatást beolvasztotta volna a kormány szervezetébe. Helyszíni tudósításunk Hajdúszoboszlóról.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Erőltetett menetre, keserű vitákra számítanak a Fideszben

A kormány hétfő-kedden a Velencei tó melletti Lovasberényben dönt az őszi költségvetési lyuk befoltozásáról, majd a Fidesz képviselőcsoportja Hajdúszoboszlón tanácskozik, a sarkalatos törvénycsomagról, a választójogi reformról, a bíróságok átalakításáról és az összeférhetetlenségről. A nagyobbik kormánypárt alelnöke és frakcióvezetője is nehéz vitákra számít.

MTI Itthon

Igazságügyi reform: az LB-vel és az OIT-tel senki nem egyeztetett

"Nincs mit kommentálni, ugyanis a bírósági szervezet hivatalosan semmilyen koncepciót nem kapott. A sajtóban megjelentekre pedig nem alapozhat véleményt" - mondta Szűcs Péter, az LB és az OIT szóvivője annak kapcsán, hogy Áder János fideszes európai parlamenti képviselő pártja szombati elnökségi ülése után beszélt a bíróságokra vonatkozó koncepcióról.

Egy nap alatt 1 halálos áldozata volt csak Szlovéniában a koronavírusnak, most nyithatnak ki az éttermek belső részei

Egy nap alatt 1 halálos áldozata volt csak Szlovéniában a koronavírusnak, most nyithatnak ki az éttermek belső részei

Fülke: A választásokra utaló jelek is megjelentek a költségvetésben

Fülke: A választásokra utaló jelek is megjelentek a költségvetésben

Tudásközpontot gründolt a volt államtitkár és a főosztályvezető

Tudásközpontot gründolt a volt államtitkár és a főosztályvezető

Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban a járvány miatt

Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban a járvány miatt

Nem kell kifizetnie a vírustesztet műtét előtt annak, aki önhibáján kívül nem tudta beoltatni magát

Nem kell kifizetnie a vírustesztet műtét előtt annak, aki önhibáján kívül nem tudta beoltatni magát

Ferenc pápa jótékonysági koncerten bukkant fel

Ferenc pápa jótékonysági koncerten bukkant fel

Jól alakul a járvány, a szülők kaptak oltást és a gyerekek is szétestek már - ezek is érvek az iskolába engedés mellett

Jól alakul a járvány, a szülők kaptak oltást és a gyerekek is szétestek már - ezek is érvek az iskolába engedés mellett

A Népszava úgy értesült, hogy ismét lehet időpontot foglalni Pfizerre, a Koronavírus Sajtóközpont cáfol

A Népszava úgy értesült, hogy ismét lehet időpontot foglalni Pfizerre, a Koronavírus Sajtóközpont cáfol

A címlapról ajánljuk